Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Όλα “παίζονται” μέσα στις επόμενες 15 ημέρες

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ένα δεκαπενθήμερο “φωτιά” έχει μπροστά της η κυβέρνησης, καθώς μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα κριθούν τα πάντα σε πολιτικό (δημοψήφισμα-εκλογές), οικονομικό (συμφωνία-αξιολόγηση-χρέος) αλλά και κοινωνικό επίπεδο (απεργιακές κινητοποιήσεις).

Δύο οι σημαντικοί σταθμοί, αφενός το Eurogroup της 9ης Μαϊου και η ψήφιση του φορολογικού-ασφαλιστικού νομοσχεδίου κατά πάσα πιθανότητα στις 10-11 Μαϊου, με “σημείο-κλειδί” την συμφωνία κυρίως για τον μηχανισμό και τα μέτρα που θα ενεργοποιούνται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018.

Το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας επεδίωξε χθες να κλείσει η ημερομηνία συνεδρίασης του Eurogroup, γεγονός που επετεύχθη μετά από 48ωρη μαραθώνια τηλεφωνική διπλωματία, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι στις 9 Μαϊου θα υπάρξει η πολυπόθητη συμφωνία, αφού το ΔΝΤ ανθίσταται στο ευρωπαϊκό “μέτωπο” που έχει συγκροτηθεί απέναντι στην ανάγκη νομοθέτησης έκτακτων μέτρων εδώ και τώρα ως εγγύηση επίτευξης των πλεονασμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ φαίνεται να είναι ο πιο ισχυρός σύμμαχος της κυβέρνησης αυτή την κρίσιμη στιγμή, την ώρα που το Ταμείο επιμένει στις απαιτήσεις του προκειμένου τα μέτρα-κάβα ύψους 2% του ΑΕΠ να συγκεκριμενοποιηθούν, να κοστολογηθούν, να νομοθετηθούν και να εφαρμόζονται αυτόματα, με έμφαση κυρίως στο σκέλος των εξόδων (μισθοί, συντάξεις….).

Η Αθήνα στην παρούσα φάση συμφωνεί στην δημιουργία ενός ανεξάρτητου Μηχανισμού επιβολής των έκτακτων μέτρων και με δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών, τονίζοντας είναι ανοιχτή στη διαπραγμάτευση για καθορισμό “τομέων-κωδικών” λήψης των μέτρων, σε καμία περίπτωση ωστόσο στη Βουλή “δεν πρόκειται να έρθουν συγκεκριμένα μέτρα, κατ΄απαίτηση μάλιστα του ΔΝΤ”

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με μια μικρή ανάπαυλα το τριήμερο του Πάσχα και μάλιστα στο πολιτικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείονται νέες συναντήσεις μεταξύ του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ με τους Ε. Τσακαλώτο, Β. Σόιμπλε, Μ. Σαπέν, Μ. Ντράγκι, Ζ.Κ. Γιούνκερ και Κ. Λαγκάρντ, ενδεχομένως και σύσκεψη όλων μαζί προκείμενου να “κλειδώσει” πριν την 9η Μαϊου.

Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας το σενάριο σύγκλισης έκτακτης Συνόδου Κορυφής είναι σχεδόν βέβαιο, το ζητήσει δεν το ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος στην περίπτωση αδιεξόδου, βλέποντας πιθανές αναταράξεις στην κυβερνητική πλειοψηφία και την εξάντληση των ορίων της κοινωνίας, τη λύση να την δώσει ο λαός.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε