Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ολο το παρασκήνιο της διακαναλικής

Πως φθάσαμε στη συνέντευξη; Τι και ποιοί συμβούλευσαν τον πρωθυπουργό.

Οι τελευταίες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Υπουργείο Εσωτερικών, έδρα της επιτροπής Ραγκούση για τον συντονισμό και τον επικοινωνιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, πέραν των διαπιστώσεων για την πολιτική συγκυρία και τη δύσκολη θέση στην οποία βρισκόταν η κυβέρνηση, δεν κατάφεραν να διαμορφώσουν ένα νέο μίγμα πολιτικής και να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των Γιάννη Ραγκούση, Γιώργου Παπακωνσταντίνου Θόδωρου Πάγκαλου, Παύλου Γερουλάνου, Γιώργου Πεταλωτή, Τηλέμαχου Χυτήρη κ.α. για τη σημασία των αυτοδιοικητικών εκλογών, από «δημοψήφισμα για τον Καλλικράτη» μέχρι… «ψήφος εμπιστοσύνης» για την κυβέρνηση, έχει προκαλέσει σύγχυση στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.

Έτσι και μπροστά στο κίνδυνο της αποχής κυρίως, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και της «αντιμνημονιακής» συσπείρωσης συνολικά της αντιπολίτευσης, αποφασίστηκε να ριχθεί στην μάχη προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός και να σηκώσει το κύριο, αν όχι το αποκλειστικό βάρος  των αυτοδιοικητικών εκλογών με περιοδείες, άρθρα και συνεντεύξεις με κορυφαία τη σημερινή λεγόμενη διακαναλική.

Στόχος του Μαξίμου και της Ιπποκράτους μέσα από τη διακαναλική συνέντευξη να συσπειρωθεί η κομματική και η εκλογική βάση και κυρίως να πειστεί να πάει να ψηφίσει, ώστε να περιοριστούν τα ποσοστά αποχής που ως γνωστόν στις εκλογικές αναμετρήσεις προέρχονται ως επί το πλείστον από το εκάστοτε κυβερνών κόμμα.
 
Οι λόγοι που οδήγησαν τον πρωθυπουργό σε αυτή συνέντευξη που χαρακτηρίζεται ήδη κρίσιμη όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις μετά τις εκλογές είναι:

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο οποίος τελικά δεν έδωσε νέα πνοή στην κυβέρνηση, αντιθέτως λόγω του αλαλούμ που προέκυψε σχετικά με τις αρμοδιότητες επιδείνωσε τα προβλήματα συντονισμού, αποτελεσματικότητας και επικοινωνίας.

Η εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά στην ΔΕΘ, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από εκείνη  τη στιγμή μέχρι σήμερα κατάφερε να επιβάλει τη δική του ατζέντα στην πολιτική αντιπαράθεση.

Τα μπρος-πίσω του Γ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ συνολικά για την εκλογική τακτική και το διακύβευμα των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών.

Ο τρόπος επιλογής και οι ίδιες οι επιλογές υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών σε κεντρικό επίπεδο οι οποίοι φαίνεται ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κρισιμότητα της εκλογικής μάχης της 7ης Νοεμβρίου.

Η ρήση του Θόδωρου Πάγκαλου «όλοι μαζί τα φάγαμε», γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση και την οργή της κοινής γνώμης.
Η αδυναμία της κυβέρνησης να πείσει για το σχέδιο εξόδου από την κρίση και ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα το 2011 την ώρα που είναι δεδομένη η αναθεώρηση του ελλείμματος κοντά στο 16%.

Η εκρηκτική κατάσταση στην αγορά, καθώς και η αύξηση της ανεργίας σε πρωτοφανή νούμερα για την Ελλάδα.
Η επικοινωνιακή και όχι μόνο ήττα της κυβέρνησης στη διαχείριση του ζητήματος της προσέλκυσης επενδύσεων με αφορμή τις εξελίξεις στον Αστακό και στο Ελληνικό.
Οι αυξήσεις στο πετρέλαιο και τη ΔΕΗ. 
Οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου που καταγράφουν την έντονη δυσφορία,  δυσαρέσκεια και απαισιοδοξία για το μέλλον του εκλογικού σώματος, ακόμη και της μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως ακόμη και η επιλογή της συνέντευξης ως μέσου αναστροφής του κλίματος αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα, οι εκτιμήσεις και οι ερμηνείες που θα προκύψουν ίσως βλάψουν τον τελικό στόχο που δε είναι άλλος από την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στη πλειοψηφία των Περιφερειών στον α΄ γύρο.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι αυτό που επιθυμούν αρκετά στελέχη της ιδίως από την περιφέρεια είναι να μην υπάρξει ή πυροδοτηθεί κλίμα περαιτέρω υπέρμετρης πόλωσης, καθώς θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα συσπειρώσει περισσότερο τους ψηφοφόρους της ΝΔ και της Αριστεράς.

Για αυτό ίσως η ρητή εντολή που δόθηκε στον πρωθυπουργό από τους στενούς του συνεργάτες είναι να αποφύγει οποιαδήποτε αναφορά σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών…    

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε