Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ολόκληρη η “Δήμητρα” αποσύρθηκε κακήν κακώς

Η άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να το ψηφίσει και η αντίδραση του ΛΑΟΣ οδήγησε σε αυτή την απόφαση.

Απέσυρε το νομοσχέδιο για την οργάνωση και την λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, το οποίο εισήχθη απόψε προς συζήτηση στην Ολομέλεια, κατόπιν της κατηγορηματικής δήλωσης της ΝΔ ότι δεν θα στηρίξει το νομοθέτημα.

O εισηγητής της ΝΔ Κ. Μουσουρούλης αφού είχε εκφράσει επιφυλάξεις στην Επιτροπή, σήμερα ξεκαθάρισε ότι καταψηφίζει το κόμμα του επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που «προσποιείται ότι προωθεί μεταρρυθμίσεις και μάλιστα υπό την πίεση εξωγενών παραγόντων και χωρίς σχεδιασμό».

Το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν επίσης ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο.

Το γεγονός ότι ο ΛΑΟΣ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας σηματοδότησε το άδηλον της ψήφισης του νομοσχεδίου, δεδομένου ότι θετική ψήφο θα έδιναν το ΠΑΣΟΚ, το οποίο καταγράφει κοινοβουλευτική δύναμη 130 βουλευτών και η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία έχει 10 έδρες, ενώ για την ψήφιση του νομοσχεδίου απαιτούνται 151 ψήφοι.

Η απόσυρση του νομοσχεδίου συμπαρασύρει και την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας η οποία αφορά θέματα λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων.

Ανακοινώνοντας την απόφασή του για απόσυρση του σχεδίου νόμου «για λόγους αρχής» ο κ. Σκανδαλίδης αφού μίλησε για πραγματική τομή η οποία έπρεπε να γίνει για να συμπληρώσει το θεσμικό πλαίσιο για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, κατηγόρησε την ΝΔ για ανεύθυνη στάση. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο πριν σχηματισθεί η κυβέρνηση συνεργασίας αλλά ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος το έθεσε στις απόλυτες προτεραιότητες της κυβέρνησης ενώ η ΝΔ δεν εξέφρασε εξ αρχής αντιρρήσεις. Όπως υπονόησε ο κ. Σκανδαλίδης τώρα η ΝΔ καταψήφισε για προεκλογικούς λόγους το νομοσχέδιο και κατέληξε: «είναι όμως κρίμα γιατί και άλλα κόμματα θα υπερψήφιζαν».

Εκ μέρους της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μάριος Σαλμάς και ο Τομεάρχης Αγροτικού Γιώργος Κασαπίδης τόνισαν ότι η ΝΔ από την έκδοση της ΚΥΑ το περασμένο φθινόπωρο – εξειδίκευση της οποίας αποτέλεσε το υπό συζήτηση νομοσχέδιο – είχε εκφράσει τη διαφωνία της καταθέτοντας και διαφορετική πρόταση για την ένταξη στον οργανωτικό επανασχεδιασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία εξοικονομούνται περισσότεροι πόροι και γίνεται πιο αποτελεσματική η λειτουργία του.

«Το γεγονός ότι η ΝΔ στήριξε δύο νομοθετήματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τις δύο προηγούμενες εβδομάδες επιβεβαιώνει τον αντικειμενικό τρόπο με τον οποίο ασκεί τα αντιπολιτευτικά της καθήκοντα» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Για πρωτοφανή κατάσταση και απαράδεκτα πράγματα έκαναν λόγο το ΚΚΕ δια της Διαμάντως Μανωλάκου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης και ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ).

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε