Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών – Στουρνάρας: Δύσκολη η επαναγορά ομολόγων αλλά προσπαθούμε

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών – Στουρνάρας: Δύσκολη η επαναγορά ομολόγων αλλά προσπαθούμε

– “Δεν είναι εύκολο, αλλά προσπαθούμε” είπε φεύγοντας από το Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών
– Στις 13:00 συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο – Οι υπουργοί θα λάβουν συγκεκριμένες οδηγίες
– Στις 15:00 και η συνέντευξη Τύπου του Γιάννη Στουρνάρα
– Ο ανασχηματισμός και τα όποια σχέδια αναβάλλονται για μετά τις 13 Δεκεμβρίου
– Συνεργάτες του πρωθυπουργου μιλούν για πολλά μηνύματα ιδιωτών που ενδιαφέρονται για επενδύσεις

Πρώτος έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Φώτης Κουβέλης και στις 10.05 έφτασε και ο κ. Βενιζέλος. Οι τρεις ανδρες θα συζητήσουν τα αποτελέσματα του Eurogroup αλλά και το θέμα του ανασχηματισμού. Λίγο μετά τις 10 πήγε στο Μαξίμου και ο υπουργός Οικονομικών και αφού ενημέρωσε του αρχηγούς αποχώρησε στις 11.00.

“Τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά προσπαθούμε” είπε στους δημοσιογράφους ο Γ. Στουρνάρας, αποχωρώντας από το Μαξίμου και δεν έκρυψε ότι είναι αισιόδοξος πως το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί χωρίς προβλήματα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τις επόμενες μέρες, ο ΟΔΔΗΧ θα ανακοινώσει πως θα γίνει η επαναγορά ομολόγων.

Ούτε μία ημέρα ανάσα δεν έχει το περιθώριο η ελληνική κυβέρνηση μετά την απόφαση του Eurogroup, καθώς σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να γίνει ένα γιγαντιαίο έργο, κάτι που άλλωστε θα επισημάνει ο πρωθυπουργός την Τετάρτη το μεσημέρι στους υπουργούς του, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει με σαφή και έντονο τρόπο από όλους τους υπουργούς να σηκώσουν πιο πολύ τα μανίκια και να στρωθούν στη δουλειά με προτεραιότητα στον τομέα της ανάπτυξης, αλλά και στην εφαρμογή όλων εκείνων που έχουν ψηφιστεί στο Μεσοπρόθεσμο και φυσικά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Το περιθώριο λάθους ή αργοπορίας σε αυτό είναι μηδενικό μιας και στην απόφαση του Eurogroup γίνεται σαφές πως η εποπτεία θα είναι σκληρότατη, ενώ για κάθε μέτρο που δεν θα υλοποιείται θα υπάρχει ένα είδος ποινικής ρήτρας, με βάση την οποία με αυτοματοποιημένο τρόπο θα γίνονται περικοπές από άλλους τομείς της δημόσιας ζωής, όπως συντάξεις και μισθοί ή και απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αυτό λοιπόν είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, κάτι που δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της λίστας της διαθεσιμότητας στο δημόσιο, όπου το αρμόδιο υπουργείο αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες για να επιτύχει το έργο του. Άλλωστε είναι χαρακτηριστική η προειδοποίηση του κ. Μανιτάκη ο οποίος δήλωσε πως σε περίπτωση που δεν σταλούν οι λίστες, τότε η τρόικα μπορεί να επανέλθει και να ζητάει κατευθείαν απολύσεις και όχι μετακινήσεις ή διαθεσιμότητα.

Το θέμα του ανασχηματισμού αναμένεται να τεθεί τις επόμενες ημέρες και ενδεχομένως να υπάρξουν και εξελίξεις. Βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι ο ανασχηματισμός να γίνει πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά αφού πρώτα έχει εκταμιευτεί η δόση στις 13 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στις 10:00 συναντώνται οι αρχηγοί – Τι θα πει ο Σαμαράς σε Βενιζέλο και Κουβέλη – Προ των πυλών ο ανασχηματισμός

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε