Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Όλα στον αέρα! Η κυβέρνηση απαντά στο αδιέξοδο με ολομέτωπη επίθεση στο ΔΝΤ!

Όλα στον αέρα! Η κυβέρνηση απαντά στο αδιέξοδο με ολομέτωπη επίθεση στο ΔΝΤ!

– Το ΔΝΤ προβάλλει απαιτήσεις εκτός της συμφωνίας, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος
– Κατηγόρησε το ΔΝΤ για εμμονές που επιβεβαιώνονται από την άρνηση του να κάνει αποδεκτή την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης
– Απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών, δημοψηφίσματος και ανασχηματισμού

Την ώρα που η διαπραγμάτευση έχει ουσιαστικά “παγώσει”, την ώρα που η Ελλάδα είναι σε αναμονή για το πότε και αν θα γίνει Eurogroup, την ώρα που ο πρωθυπουργός ήρθε αντιμέτωπος με την άρνηση των εταίρων του να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα, η κυβέρνηση απαντά με επίθεση στο ΔΝΤ και προσπαθεί να διαψέύσει τα σενάρια περί προωρων εκλογών. Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι μια απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου για την κατάσταση της οικονομίας και αν αντέχουμε τα περιγράφει όλα: «Μέχρι πόσο αντέχουμε; Αν αντέχαμε δεν θα είμασταν στο σημείο να συζητάμε για συμφωνίες και Μνημόνια».

«Το ΔΝΤ προβάλλει απαιτήσεις εκτός της συμφωνίας. Αυτή τη στάση, τηρεί το ΔΝΤ παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις και την προφανή διάθεση να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση» είπε η κα Γεροβασίλη και συνέχισε: «Οι απαιτήσεις αυτές υπονομεύουν τις προσπάθειες που καταβάλλει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η εμμονή του ΔΝΤ επιβεβαιώνεται από την άρνηση του να κάνει αποδεκτή την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης.

Η κα Γεροβασίλη είπε ακόμα ότι:

«Η ελληνική κυβέρνηση τηρώντας πλήρως τις δεσμεύσεις της, τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό, όσο και απέναντι στους δανειστές, παρουσίασε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων. Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τα όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο και υπεγράφησαν τον Αύγουστο με τους θεσμούς», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και επισήμανε ότι το πακέτο αυτό περιλαμβάνει 1% εξοικονόμηση από τρία πεδία, αντίστοιχα: Το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό.

«Με τις προτάσεις της κυβέρνησης που έχουν την συμφωνία των θεσμών επιτυγχάνεται η συμφωνημένη δημοσιονομική προσαρμογή», είπε ακόμη η κ. Γεροβασίλη και σημείωσε ότι αυτό γίνεται με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, με όρους ανακατανομής των βαρών, από κάτω προς τα πάνω, και με μέριμνα για τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιβαρύνσεις.

«Η κυβέρνηση κράτησε όλες τις κόκκινες γραμμές της», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το πακέτο μέτρων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι «καμία κύρια σύνταξη δεν μειώνεται», ότι «γίνεται εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος» και ότι «το φορολογικό σύστημα αναδιαρθρώνεται ώστε να γίνει περισσότερο αναδιανεμητικό υπέρ των χαμηλότερων και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων».

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας όπως αυτές καταγράφονται στην επίσημη έκθεση της Eurostat αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία, λόγω των σκληρών προσπαθειών της κυβέρνησης, έχει καταφέρει να υπεραποδώσει και, όχι μόνο να πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού, αλλά να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,7%».

Ο μηχανισμός μας είναι αξιόπιστος

«Ο μηχανισμός πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα το Eurogroup», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφορικά με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης. Όπως, εξάλλου, ανέφερε, ο μηχανισμός που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση έχει αντικειμενικότητα, αυτοματισμό, αξιοπιστία και νομοθέτηση.
«Αντίθετα, η νομοθέτηση υπό αίρεση μέτρων, στην οποία επιμένει το ΔΝΤ, κινείται εκτός των ορίων του ελληνικού Συντάγματος αλλά και εκτός των ορίων του ευρωπαϊκού νομικού συστήματος», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει την σχετική τεκμηρίωση.
Επομένως, συνέχισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί με την αποδοχή του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης που θα συνοδεύεται από συγκεκριμένη λύση για την απομείωση του ελληνικού χρέους».

Πρόσθεσε επίσης ότι  «Η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει όλες τις λεπτομέρειες, νομικές και οικονομικές, αυτής της πρότασης αλλά δεν μπορεί να πάει πέρα από αυτή». Πάνω σε αυτή την βάση, όπως ανέφερε, θα συνεχιστούν το απόγευμα οι συζητήσεις με τους θεσμούς, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Θετική η δήλωση Τούσκ

Αναφερόμενη στην επικοινωνία που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου του 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο Τουσκ να αναλάβει πρωτοβουλία για την σύγκληση Συνόδου Κορυφής των κρατών μελών της Ευρωζώνης, εφόσον η αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, είπε η κ. Γεροβασίλη και προσέθεσε πως «η κυβέρνηση εκτιμά ως ιδιαίτερα θετική την δημόσια δήλωση του κ. Τουσκ, με την οποία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζει την ανάγκη να συγκληθεί το Eurogroup, σε καθορισμένη ημερομηνία, τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Επίθεση στη ΝΔ – Να αποφασίσει με ποιούς είναι

«Προξενεί αλγεινή εντύπωση η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και σημείωσε ότι «πρέπει η ΝΔ τελικά να αποφασίσει αν έχουμε πει “ναι” σε όλα ή αν οδηγούμε τη χώρα στα βράχια. Διότι και τα δύο δεν μπορεί να συμβαίνουν». Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι η αντίφαση που διαπνέει το λόγο της ΝΔ είναι ενδεικτική της μικροπολιτικής στην οποία επιδίδεται και επέμεινε ότι η ΝΔ θα πρέπει να αποφασίσει.
Είπε ακόμη ότι «αυτό που πρέπει να διευκρινίσει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αν θεωρεί αξιόπιστα τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του έτους 2015». Αν τα θεωρεί αξιόπιστα, η ΝΔ οφείλει να πάρει θέση, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η κα Γεροβασίλη απαντώντας στα ερωτήματα των πολιτικών συντακτών είπε ότι είναι αισιόδοξη ότι θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες Eurogroup, δήλωσε πεπεισμένη ότι θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, διέψευσε ανασχηματισμό και είπε ότι θα τον αποφασίσει ο πρωθυπουργός όποτε κρίνει ο ίδιος και όσον αφορά τις εκλογές είπε: «Η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να σκεφτεί σενάρια εκλογών. Εκλεγήκαμε με ορίζοντα τετραετίας».

Είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει θέμα μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της ελληνικής κυβέρνησης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε