Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ομολογία αποτυχίας! Πενιχρά αποτελέσματα από τους ελέγχους σε εμβάσματα και off-shore

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Βολές Κακλαμάνη κατά του υπουργού Οικονομικών στην Βουλη με αφορμή  το νέο φόρο στα ακίνητα
– Στουρνάρας: Από τα 436 εμβάσματα μόνο σε 2 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και επιβλήθηκαν πρόστιμα 5 εκατ. ευρώ
– Από τις 322 off shore εταιρίες που είχαν επιλεγεί, εστάλησαν για έλεγχο 163 εταιρίες και έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για μόλις 34!
– Είπε για το Μνημόνιο ο υπουργός Οικονομικών: “Το Μνημόνιο που έχουμε, παρόλες τις αδυναμίες του, είναι ίσως το μοναδικό κείμενο πολιτικής που έθεσε συγκεκριμένους στόχους για το σύνολο του ελληνικού κράτους, είτε μας αρέσει είτε όχι”

Τόσα Μνημόνια, μετα και τόσες θυσίες από μισθωτούς και συνταξιούχους και το υπουργείο Οικονομικων ομολογεί ότι οι έλεγχοι για να μπει “ζεστό χρήμα” στα ταμεία του κράτους, εξακολουθούν να γίνονονται με ρυθμούς χελώνας.

Αφορμή η αντιπαράθεση του Απόστολου Κακλαμάνη με τον Γιάννη Στουρνάρα στην Βουλή για τον φόρο ακινήτων.

“Οι κάτοχοι χωραφιών θα πληρώσουν ποσό της τάξης των 10-20 ευρώ το χρόνο”, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, όταν ο κ. Κακλαμάνης υποστήριξε πως «είναι τραγικό» να είναι παγιδευμένοι όσοι έτυχε να έχουν ένα χωράφι στο χωριό τους ή ένα διαμέρισμα και να κατηγορεί το οικονομικό επιτελείο πως «επειδή δε μπορείτε να συλλάβετε αυτούς που έχουν τα λεφτά, βρίσκεται το ντουβάρι και τη χορτολιβαδική έκταση».

Παράλληλα ο κ. Κακλαμάνης επέκρινε και τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα σχετικά με το ότι δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα και ανέφερε «ξέρετε πως το ερμηνεύει αυτό ο λαός; Κάθετα επί της κεφαλής του καθενός» και αναρωτήθηκε «αν όχι οριζόντια τι άλλα μέτρα;».
Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ο φόρος ακινήτων που σχεδιάζεται τώρα είναι πολύ πιο δίκαιος από τον προηγούμενο καθώς θα εισπραχθούν τα ίδια λεφτά από περισσότερους.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα των ελέγχων

Παράλληλα ο Γ. Στουρνάρας έδωσε στοιχεία για ελέγχους σε off shore εταιρείες εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως θα αποφέρουν πολλά χρήματα στα δημόσια ταμεία.
Σύμφωνα με αυτά, από τις 322 εταιρίες που είχαν επιλεγεί, εστάλησαν για έλεγχο 163 εταιρίες και έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για 34. Σε κάθε μία από αυτές, βεβαιώθηκαν πρόστιμα περίπου 1 εκατ. ευρώ για κάθε εταιρεία, με το δημόσιο να εισπράττει έσοδα της τάξης των 40 εκατ. ευρώ. «Αν οι off-shore είναι 10.000 σκεφτείτε πως θα είναι μεγάλο το ποσό…» σημείωσε με νόημα.

Ο κ. Στουρνάρας έδωσε στοιχεία και για τα εμβάσματα που εστάλησαν στο εξωτερικό την περίοδο 2009 – 2011 σημειώνοντας πως από τις 436 περιπτώσεις που εστάλησαν στο κέντρο ελέγχου μεγάλου πλούτου, σε 2 εξ αυτών – στις οποίες ολοκληρώθηκε ο έλεγχος – επιβλήθηκαν πρόστιμα 5 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα σε ότι αφορά στην αγορά ακινήτων στο Λονδίνο, έχουν γίνει 20 έλεγχοι και έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα ύψους 162.000 ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και σε διασταυρώσεις στοιχείων μεταξύ ΔΟΥ και ΤΑΧΙS και είπε ότι από τις 1800 εντολές ελέγχου έχουν ολοκληρωθεί οι 329 για τους οποίους βεβαιώθηκαν ποσά ύψους 36 εκατ. ευρώ.
Τέλος σε ότι αφορά στη Λίστα «Λαγκάρντ» και τις καταθέσεις στο Λουξεμβούργο, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ζητήθηκε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών όλων όσων καταγράφονται στις λίστες και είναι σε εξέλιξη 150 έλεγχοι.

Διαβάστε επίσης:

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε