Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ομολογία αποτυχίας από Πάγκαλο: «Δε μπορούμε να πιάσουμε τους πλούσιους φοροφυγάδες»

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ορισμένοι δεν δείχνουν τη βούληση να συγκρουστούν με τα μεγάλα συμφέροντα, είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν αναφέρεται σε υπουργούς.

Την αδυναμία του ελεγκτικού μηχανισμού και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης να πιάσει τους πλούσιους φοροφυγάδες, με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει στο μέσο φορολογούμενο, παραδέχτηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5.

Ο κ. Πάγκαλος απέδωσε στην αδυναμία της κρατικής μηχανής την υστέρηση εσόδων και αναγνώρισε πως την ώρα που οι «μεγάλοι» διαφεύγουν και τα υψηλά εισοδήματα καταφέρνουν «με έμμεσους και περίπλοκους τρόπους», να ξεφεύγουν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, εκείνος που σηκώνει το… σταυρό του μαρτυρίου είναι ο απλός φορολογούμενος.

«Αυτά πρέπει να λυθούν», είπε ο κ. Πάγκαλος, πρόσθεσε ότι στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, «συναντάμε την κακοδαιμονία της κρατικής μηχανής» και άφησε αιχμές ότι ορισμένοι δεν δείχνουν τη βούληση να συγκρουστούν με τα μεγάλα συμφέροντα. Διευκρίνισε όμως ότι τα πυρά του, δεν κατευθύνονται στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προανήγγειλε την κατάθεση στη Βουλή, εντός των επόμενων εβδομάδων, δεύτερου νομοσχεδίου για συγχωνεύσεις οργανισμών. Οι υπάλληλοι των οργανισμών, όπως είπε, θα μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες, ενώ όσοι υπάλληλοι είναι ορισμένου χρόνου θα παραμείνουν στην εργασία τους μέχρι τη λήξη της σύμβασής τους.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν βλέπει το τέλος του πολιτικού του βίου, είπε ότι έπειτα από 30 χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας και ενώ διανύει την έβδομη δεκαετία της ζωής του, πρέπει να αντιμετωπίζει το τέλος της πολιτικής του διαδρομής. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ούτε τους επόμενους μήνες ούτε τα επόμενα δύο χρόνια.

Ερωτηθείς για τη φράση του «μαζί τα φάγαμε», υπογράμμισε την έννοια της «συνευθύνης». «Όλοι έχουμε ευθύνες, σε διαφορετικό ποσοστό, αλλιώς ο πολίτης είναι άβουλος και έρμαιο των πολιτικών», ανέφερε. Οι βουλευτές εκλέγονται από τον λαό. Τους ψήφιζαν γιατί ήλπιζαν ότι θα τύχουν της εύνοιάς τους, σημείωσε.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι διαφορετική ευθύνη έχει ένας βουλευτής με χιλιάδες διορισμούς και διαφορετική ένας πατέρας που περιμένει τον διορισμό του παιδιού του. «Άλλη η ευθύνη του μαστρωπού και άλλη η ευθύνη του πελάτη ενός χαμαιτυπείου», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν μετανιώνει για τον χαρακτηρισμό «κοπρίτες», ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε ότι δεν αναφερόταν σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά σε εκείνους που διορίστηκαν με ρουσφέτι και δεν παράγουν έργο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε