Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Ομολογούν ότι επί χρόνια συγκάλυπταν το μαύρο πολιτικό χρήμα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τώρα που η οργή της κοινωνίας έφτασε στο έπακρο, η κυβέρνηση προσπαθεί να θεσπίσει κανόνες για ουσιαστικό έλεγχο του πόθεν έσχες των πολιτικών.

Δικαιώνει έτσι όσους επί σειρά ετών υποστήριζαν ότι όλες οι μέχρι τώρα διαδικασίες ελέγχου του πολιτικού χρήματος ήταν προσχηματικές και μόνο στόχο είχαν τη συγκάλυψη των παρανομιών. Ζητούμενο είναι αν με τους ελέγχους του πόθεν έσχον, με το νέο καθεστώς, όταν αυτό ισχύσει, οι Έλληνες πολιτικοί θα φτάσουν χρόνια πίσω ή θα ελέγχει το πολιτικό χρήμα από εδώ και στο εξής, «ξεπλένοντας» έτσι ό,τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Στο εξής, ο έλεγχος του πόθεν έσχον δε θα γίνεται από βουλευτές αλλά από 5μελή επιτροπή τεχνοκρατών υπό την προεδρία αντιπροέδρου της Βουλής. Θα ελέγχει επίσης τα οικονομικά των κομμάτων, τις οικονομικές δαπάνες των υπουργών, τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και τραπεζικούς λογαριασμούς.

Νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει ακόμη πιο αυστηρές ποινές για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων πολιτικών προσώπων. 

– Δήμευση περιουσίας και έκπτωση από το πολιτικό αξίωμα για ψευδείς δηλώσεις πόθεν έσχες 
– Φυλάκιση δυο ετών για όσους μετέχουν σε off shore εταιρίες 
– Μετατρέπεται σε κακούργημα η απόκρυψη στοιχείων από τις δηλώσεις πόθεν έσχες

Αντίθετα, ευνοϊκές είναι οι ρυθμίσεις για όσους καταγγέλλουν παρατυπίες. Ακόμη κι οι καταγγέλλοντες έχουν συμμετοχή σε αυτές τις παρατυπίες, η ποινική μεταχείρισή τους θα είναι πιο ευνοϊκή, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο της απαλλαγής.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει και την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που μόνο στόχο είχε την άμεση παραγραφή των αδικημάτων που διέπρατταν οι κυβερνήσεις. Βάσει των όσων προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα προσδιορίζεται διαφορετικά ο χρόνος για τον οποίο «τρέχει» η παραγραφή. Σε περίπτωση απιστίας, ο χρόνος θα αρχίσει να τρέχει από τη στιγμή που διαπιστώνεται η ζημιά στο δημόσιο και όχι από τη στιγμή που έκανε ο υπουργός την πράξη.

Όλα τα παραπάνω που για κάθε ευνομούμενη κοινωνία θα έπρεπε να ισχύουν από δεκαετίες, στην Ελλάδα είναι ακόμα… σχέδια. Μένει να δούμε αν έστω και τώρα θα θεσπιστούν ή αν οι πολιτικοί μας θα κάνουν ό,τι έκαναν έως σήμερα. Θα φτιάξουν σκληρούς νόμους γεμάτους παράθυρα για συγκάλυψη, ώστε να νομιμοποιήσουν τις έκνομες δραστηριότητές τους. 

Διαβάστε επίσης 
Siemens: Ενδείξεις ενοχής για πολιτικούς και των 2 κυβερνήσεων! 
Ρουσόπουλος: “Δεν έμπλεξα ποτέ την πολιτική με την θρησκεία”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε