Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Ομπάμα : Ζήτω η Ελλάς

ΦΩΤΟ REUTERS
, ΦΩΤΟ REUTERS

Μετά το “καλό κουράγιο” του Όλι Ρεν, ο Αμερικανός Πρόεδρος…

αναφώνησε στα ελληνικά “Ζήτω η Ελλάς”, κλείνοντας τον χαιρετισμό του σε εκδήλωση στο Λευκό Οίκο για την επέτειο της Επανάστασης του 1821.

 

Για πρώτη φορά στην εκδήλωση, εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και εκπροσώπους της ομογένειας, ήταν παρών και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

 

Ο Γ.Παπανδρέου, μιλώντας στην εκδήλωση, στην οποία προσήλθε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες των ΗΠΑ και του κ. Ομπάμα που δίνουν σάρκα και οστά στο όραμα της εμπέδωσης της Δημοκρατίας, ενώ αναφέρθηκε και στην ελληνική και την αμερικανική επανάσταση.

 

Ο κ. Παπανδρέου εκθείασε τον ρόλο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, τον οποίο αποκάλεσε πνευματικό ηγέτη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, της οποίας, όπως είπε, είναι και ο ίδιος μέλος. Και πρόσθεσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος κρατά ζωντανή την ελληνορθόδοξη πίστη.

 

Προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί την Αθήνα, ενώ αναφέρθηκε και στη βούλησή του να συνεργαστεί με την Ευρώπη, για την αποτελεσματική ρύθμιση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

 

Ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κλήθηκε να κυβερνήσει την Ελλάδα σε μια δύσκολη περίοδο, όπως, προηγουμένως, ο πατέρας του και ο παππούς του. Και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου από την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε πολλές φορές στη λέξη “φιλότιμο”, την οποία ταύτισε με τον Έλληνα, δίνοντας και την ετυμολογία της, λέγοντας ότι σημαίνει αγάπη για την τιμή, αλλά και πολλά παραπάνω. Σημαίνει και τη συνειδητοποίηση ότι έχουμε υποχρεώσεις απέναντι στον συνάνθρωπο, άρα χρειάζεται συλλογική δράση.

 

Αναφέρθηκε και στη συμβολή της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον κ. Παπανδρέου προσωπικά, για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, τις προσπάθειες ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις προσπάθειες προσέγγισης με την Τουρκία.

Αναφερόμενος τέλος στην κατάργηση της βίζας, ο κ. Ομπάμα είπε ότι θα ενισχυθούν οι οικονομικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί δεσμοί των δύο λαών.

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε