Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Ονομαστική ψηφοφορία για το επίδομα – Κυβερνητικές πηγές: Ο Κ.Μητσοτάκης έχει δύο εναλλακτικές

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη ασκούν πηγές της κυβέρνησης. Επισημαίνουν ότι στην αυριανή ψηφοφορία έχει δύο επιλογές: είτε να καταψηφίσει τα μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, είτε να τα ψηφίσει, οπότε και δεν θα πρέπει “να τολμήσει στη συνέχεια να επανέλθει στην καταστροφολογία περί εκτροχιασμού του προγράμματος” από αυτή την κυβερνητική επιλογή.

Ως προς αυτό, τον “συμβουλεύουν” να διαβάσει τις δηλώσεις του Π. Μοσκοβισί ότι “οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα”. Υπογραμμίζουν δε ότι “οποιαδήποτε κίνηση κωλυσιεργίας βρίσκει αφορμή από την συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή κρύβει πολιτικές σκοπιμότητες”.

Συγκεκριμένα, οι πηγές της κυβέρνησης κατηγορούν τον κ. Μητσοτάκη και το κόμμα του ότι “συμπεριφέρονται ως πέμπτη φάλαγγα εντός της χώρας, εκπροσωπώντας τους δανειστές”. “Δεν ενδιαφέρονται για τίποτα πέρα από την εκδικητική επιστροφή τους στην εξουσία, δίνοντας πιστοποιητικά υποτακτικότητας στους ακραίους κύκλους που επιθυμούν τη βύθιση της χώρας στο χάος της λιτότητας και της φτώχειας”, σημειώνουν.

Τονίζουν ότι “η αυριανή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή χαράσσει δύο εναλλακτικές στον κ. Μητσοτάκη: Ή να καταψηφίσει τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, δηλώνοντας με παρρησία την άποψή του”. “Αν, όμως, η ΝΔ αποφασίσει να κάνει κωλοτούμπα και ψηφίσει τα μέτρα κοινωνικής στήριξης”, συμπληρώνουν, “να μην τολμήσει στη συνέχεια να επανέλθει στην καταστροφολογία περί εκτροχιασμού του προγράμματος από την κυβερνητική αυτή επιλογή”.

“Συμβουλεύουμε την ηγεσία της ΝΔ”, συνεχίζουν, “να διαβάσει και τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Μοσκοβισί, στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), σύμφωνα με τις οποίες “οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα””. “Είναι, λοιπόν, σαφές”, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, “ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα, είναι εντός στόχων και οποιαδήποτε κίνηση κωλυσιεργίας βρίσκει αφορμή από την συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή κρύβει πολιτικές σκοπιμότητες”.

 

Η εντολή Τσίπρα και τι σημαίνει

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr κατά την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης στο οποίο εντάχθηκε και τροπολογία για τη 13η σύνταξη θα ζητηθεί η ψηφοφορία να είναι ονομαστική.

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την απόφαση εν πτήσει από τη Θεσσαλονίκη για τις Βρυξέλλες.

Με τον τρόπο αυτό, όπως λένε στην κυβέρνηση, θα επιδιωχθεί αφενός μεν να στριμωχτεί η αντιπολίτευση, αφετέρου αν υπερψηφιστεί και από άλλα κόμματα η 13 η σύνταξη. Θα πρόκειται για μία πιο ισχυρή απάντηση προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εκβιάζει με την απόσυρση της εξαγγελίας για το επίδομα Τσίπρα προς 1.600.000 συνταξιούχους.

“Στόχος είναι να υπάρχει ένα πολλαπλό μήνυμα….”, ανέφερε, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, και ο διευθυντής της Κώστας Ζαχαριάδης για την ονομαστική ψηφοφορία.
Όπως είπαν “θέλουμε να αποτυπωθεί η ευρύτατη δυνατή πλειοψηφία” που αποτυπώνει ότι η Ελληνικής Βουλής θέλει να δοθεί το έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, μαζί με τη σύνταξη, να καταγραφεί.

Σε ερώτηση εάν η ονομαστική ψηφοφορία επιλέχθηκε ως απάντηση στις αντιδράσεις του ESM ή για τα σχόλια που υπήρξαν μετά την γνωστοποίηση των ευρωπαϊκών αντιδράσεων από εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης είπε πως “αυτή η καταγραφή έχει αποδέκτες και το εξωτερικό αλλά και στο να αποσαφηνιστεί η στάση όλων (και εντός) καθώς παρατηρήσαμε ότι υπάρχει μια διακύμανση στον λόγο ορισμένων για το εάν θα δοθεί καλώς ή όχι το επίδομα αυτό… Όλα έχουν την βαρύτητά τους και προς το εξωτερικό και την Επιτροπή αλλά και εντός…”.
Σε ερώτηση εάν μια ευρύτατη καταγραφή του “ναι” από την Βουλή στη τροπολογία θα βοηθήσει την διαπραγμάτευση απάντησε πως “όλα βοηθούν…”.

Η κυρία Αφροδίτη Θεοπεφτάτου ανέφερε πως στο άλλο νομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το πλαστικό χρήμα και τον πτωχευτικό κώδικα, που την Παρασκευή και Δευτέρα θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια θα κατατεθεί και η δεύτερη τροπολογία που θα υλοποιεί τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε