Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Οργή Τσίπρα: ΝΑΤΟ μόνο στην Τουρκία, όχι στα ελληνικά χωρικά ύδατα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

«Οποιαδήποτε εμπλοκή της του ΝΑΤΟ θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος είχε επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, προκειμένου να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχε στην Τουρκία.

Τα παραπάνω ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και υπογράμμισε, ότι θέμα για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο δεν έχει τεθεί.

Υπενθυμίζεται ότι χθες κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά την συνάντησή της με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Άγκυρα και το Βερολίνο θα ζητήσουν εντός της εβδομάδας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο ΝΑΤΟ τη βοήθεια της συμμαχίας για την καταπολέμηση των διακινητών κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. “Θα εκμεταλλευτούμε τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για να συζητήσουμε τις δυνατότητες και σε ποιο βαθμό το ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθήσει όσον αφορά την επιτήρηση στη θάλασσα προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής” ανέφερε.

Την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες για μείωση των προσφυγικών ροών χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ερωτηθείς για τη χτεσινή επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μερκελ στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ανακοπή των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Η απόφαση ανήκει στο ίδιο το ΝΑΤΟ σε σχέση με την ευκαιρία και τους τρόπους της ενδεχόμενης εμπλοκής του. Εμείς χαιρετίζουμε όλες τις συζητήσεις που αφορούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, διάσωσης ανθρώπινων ζωών και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων». Ο ίδιος επανέλαβε ότι «τα 10 χμ που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν μπορούν να είναι παράδεισος για διακινητές».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε