Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Οργισμένο τηλεφώνημα Τσίπρα στην Μέρκελ – Δεν τηρούν τη συμφωνία – Δέσμευση από την καγκελάριο για άμεση εφαρμογή μέτρων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Οι δύο ηγέτες είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία
– Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στην καγκελάριο της Γερμανίας την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων
– Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να αρχίσει άμεσα η αποστολή του ΝΑΤΟ
– Στις 7 Μαρτίου η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για την προσφυγική κρίση

Με την κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στην οποία εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Παράλληλα, ζήτησε και υπήρξε συμφωνία να στηριχθεί η Ελλάδα, να ενταθεί η προσπάθεια για την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων, και να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή του ΝΑΤΟ με στόχο την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών ανθρώπων και τη μείωση των προσφυγικών ροών.

Οικονομικό και προσφυγικό ζήτημα σε συνδυασμό με τις κοινωνικές αντιδράσεις έχουν “μπλοκάρει” το Μέγαρο Μαξίμου, που εναγωνίως αναζητά “έξοδο κινδύνου” με το μικρότερο δυνατό εθνικό, πολιτικό και κοινωνικό κόστος.

Ο πρωθυπουργός σε καμία περίπτωση αυτή τη στιγμή δεν εξετάζει κάποιο plan b που να σχετίζεται με σενάρια διαφυγής της κυβέρνησης του μέσω παραίτησης με σκοπό τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης (…με τη συμμετοχή της ΝΔ) ή πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί παντελώς.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας στην περίπτωση που δε υπάρξει προσέγγιση με τους δανειστές στο πλαίσιο της συμφωνίας του καλοκαιριού του 2015 τότε είναι πολύ πιθανόν να δρομολογήσει το σενάριο της ρήξης και της προσφυγής στις κάλπες, αφού προηγουμένως εξαντλήσει όλα τα περιθώρια-εργαλεία που έχει στη διάθεση του όπως:

– σύγκλιση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με σκοπό τη συνεννόηση και τη συναίνεση στα μείζονα ζητήματα,
– ανασχηματισμός,
– ψήφο εμπιστοσύνης (μια διαδικασία που μπορεί να γίνει οποτεδήποτε με βάση τον Κανονισμό της Βουλής)
– αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο
– ακόμη και ενδεχόμενη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας εφόσον ευοδωθούν παρασκηνιακά τέτοιου είδους συζητήσεις και κινήσεις.

Οι δημοσκοπήσεις και το προβάδισμα ΝΔ και Κ. Μητσοτάκη δεν ανησυχούν τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο οι κοινωνικές αντιδράσεις και γι΄αυτό το λόγο κρατά ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου περισσότερο όμως για επικοινωνιακούς λόγους αφού ταυτόχρονα δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις ιδίως του ασφαλιστικού, ενώ παράλληλα προωθεί βήμα-βήμα το λεγόμενο και “παράλληλα πρόγραμμα” με σκοπό να αναδείξειι το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης.

Αν η ‘Αυγή” έκανε λόγο για “άγριο Φεβρουάριο”, ο Μάρτιος όπως λεει σοφά η λαική παροιμία, μπορεί και πολιτικά να είναι….”γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης”!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε