Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Οργισμένοι πολίτες έβρισαν τον πρόεδρο του ΣτΕ στο Κολωνάκι – Εμφύλιος μεταξύ δικαστών – Ύποπτη στάση βλέπει ο ΔΣΑ

Οργισμένοι πολίτες έβρισαν τον πρόεδρο του ΣτΕ στο Κολωνάκι – Εμφύλιος μεταξύ δικαστών – Ύποπτη στάση βλέπει ο ΔΣΑ

– Με μία ανακοίνωση κόλαφο ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας σχολιάζει τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τους Ανώτατους Δικαστικούς Λειτουργούς
– Ο ΔΣΑ μιλά για μία συνάντηση η οποία έχει απωλέσει τα αμιγή θεσμικά της χαρακτηριστικά
– Αναφέρεται επίσης πως η συνάντηση έγινε “στη σκιά των δηλώσεων του πρωθυπουργού που προεξοφλούσαν το περιεχόμενο της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας
– Οι πρόεδροι των Ανώτατων Δικαστηρίων ξεκαθαρίζουν πως είναι δικαίωμα και υποχρέωσή τους να ενδιαφέρονται για το μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών

Ο χώρος της δικαιοσύνης βράζει τον τελευταίο καιρό εν αναμονή και της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, μία απόφαση που είναι στο επίκεντρο και σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης με πρωτοφανείς κατηγορίες.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η πληροφορία της εκπομπής της Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο πως ο πρόεδρος του ΣτΕ βρέθηκε αντιμέτωπος το πρωί της Παρασκευής με οργισμένους πολίτες στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Σακελλαρίου βρισκόταν σε κεντρικό δρόμο του Κολωνακίου, όταν έγινε αντιληπτός από περαστικούς, οι οποίοι τον πλησίασαν και άρχισαν να τον αποδοκιμάζουν. Οι πολίτες που κατάλαβαν την παρουσία του, τού φώναζαν ντροπή και πως είναι πουλημένος, ενώ υπήρχαν και μερικοί που κατηγόρησαν σύσσωμο το δικαστικό σώμα πως τους ενδφιαφέρουν μόνο οι δικοί τους μισθοί και τίποτε άλλο.

To περιστατικό έληξε με την αποχώρηση του κ. Σακελλαρίου από το σημείο. 

Εκτός όμως από την οργή των πολιτών, οι Ανώτατοι Δικαστικοί λειτουργοί που συναντήθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα είναι αντιμέτωποι και με μία ανακοίνωση κόλαφο από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας.

“Η χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων δεν έλαβε χώρα σε μια στιγμή πολιτικά και νομικά ανύποπτη”. Με αυτό το τρόπο ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας σχολιάζει με ανακοίνωση του τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

Ο ΔΣΑ κάνει λόγο για συνάντηση η οποία έχει “απωλέσει τα αμιγή θεσμικά της χαρακτηριστικά” και προσθέτει πως “εγείρει εύλογες υπόνοιες ότι απέβλεπε στην “λύση” εκκρεμών νομικών ζητημάτων”, επισημαίνοντας πως έγινε πέντε ημέρες μετά τη ματαίωση της διάσκεψης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες και μία ημέρα μετά τις παραιτήσεις των αντιπροέδρων του ΣτΕ από ΔΣ της Ένωσης Δικαστών του ΣτΕ.

Αναλυτικά η δριμεία ανακιοίνωση του ΔΣΑ έχει ως εξής :

Είναι αυτονόητο ότι οι εκπρόσωποι των κρατικών λειτουργιών πρέπει να συνευρίσκονται και να συνομιλούν. Όμως, η χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων δεν έλαβε χώρα σε μια στιγμή πολιτικά και νομικά ανύποπτη.

Προγραμματίστηκε πέντε μόλις ημέρες μετά την ματαίωση της διασκέψεως του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου στην υπόθεση όπου κρίνεται η νομιμότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Έγινε μια μόλις ημέρα μετά τις ηχηρές καταγγελίες Αντιπροέδρων του ιδίου Δικαστηρίου για εκτροπή της Δικαιοσύνης από το συνταγματικό της ρόλο και ανεπίτρεπτη αρνησιδικία, που συνοδεύτηκε από την παραίτησή τους από το ΔΣ της Ένωσης Δικαστών του ΣτΕ.

Έγινε υπό τη βαριά σκιά των δηλώσεων του Πρωθυπουργού, που προεξοφλούσαν το περιεχόμενο της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας. Πραγματοποιήθηκε, τέλος, με σπουδή, που τελεί σε κραυγαλέα αντίθεση με την επί πεντάμηνο αδράνεια του Πρωθυπουργού στο αίτημα για συνάντηση εκ μέρους της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία εκφράζει θεσμικά και συλλογικά το δικαστικό σώμα.

Υπό το κράτος των συμπτώσεων αυτών, η συνάντηση που έγινε έχει απωλέσει τα αμιγή θεσμικά της χαρακτηριστικά και εγείρει εύλογες υπόνοιες ότι απέβλεπε στην «λύση» εκκρεμών νομικών ζητημάτων. Σε κάθε περίπτωση η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι προεχόντως καθήκον των λειτουργών της.

Νωρίτερα, με κοινή ανακοίνωση τους οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου απαντούν στη κριτική που δέχθηκαν από πολιτικά κόμματα και από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για την χθεσινή συνάντηση τους με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικόλαος Σακελλαρίου και η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, ξεκαθαρίζουν στη κοινή ανακοίνωση τους πως “δικαιούνται και υποχρεούνται” να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το ύψος του μισθολογίου των δικαστικών λειτουργών.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν πως παρόμοια συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί και επί Πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά με τους τότε Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Οι τρεις Πρόεδροι καταλήγουν στη κοινή ανακοίνωση τους πως “η προσπάθεια ορισμένων Πολιτικών Κομμάτων να εμπλέξουν τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης σε κομματικά παιχνίδια είναι απαράδεκτη και πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε