Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Ορκωμοσία με μηνύματα σε Τουρκία και Εκκλησία – Το… κατοχικό σύνδρομο Ζουράρι

Ορκωμοσία με μηνύματα σε Τουρκία και Εκκλησία – Το… κατοχικό σύνδρομο Ζουράρι

– Χαμόγελα και… αμηχανία στην ορκωμοσία της κυβέρνησης
– Την Κυριακή στις 12:30 η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού μετά τον ανασχηματισμό
– Έκλεψε τις εντυπώσεις η κόρη του Πάνου Καμμένου που… κατέληξε στην αγκαλιά του Αλέξη Τσίπρα
– Ευκαιρία για νέο ξεκίνημα – Όσοι έμειναν εκτός, δε σημαίνει ότι απέτυχαν, είπε ο πρωθυπουργός
– Βίτσας: Μην τολμήσουν να διεκδικήσουν τίποτα δικό μας
– Γαβρόγλου φτάνοντας στο Προεδρικό για εκκλησία: «Μακριά κι αγαπημένοι!»
– Ζουράρις: Η Ελλάς είναι υπό κατοχή!

Δεν έλειψαν τα… πηγαδάκια, τα χαμόγελα ακόμη και η αμηχανία εκείνων που βρίσκονταν για πρώτη φορά στην αίθουσα του Προεδρικού Μεγάρου όπου ορκίζεται η κυβέρνηση της χώρας. Ο πρώτος ανασχηματισμός του Αλέξη Τσίπρα, που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις και σε εσωκομματικό επίπεδο (βλέπε αποπομπή Φίλη) ολοκληρώθηκε και όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός είναι η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα.

Ο ανασχηματισμός, κατά τον πρωθυπουργό θα βγάλει τη χώρα σε ένα… ξέφωτο, αυτό «της ανάπτυξης που προβλέπεται πολύ υψηλή για το 2017, η οποία όμως για να έλθει «συν Αθηνά και χείρα κίνει”. Πρέπει και εμείς να διορθώσουμε δυσλειτουργίες, να αλλάξουμε νοοτροπίες, να επιταχύνουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η χώρα μας να βγεί επιτέλους από αυτή την πολυετή κρίση».

Υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί άρχισαν να φτάνουν λίγο μετά τις 12:00 στο Προεδρικό Μέγαρο. Και φυσικά “πολιορκήθηκαν” από τους δημοσιογράφους, με κάποιους από αυτούς, όπως ο νέος υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, να “βγάζουν” και… ειδήσεις.

Από τα 32 νέα κυβερνητικά στελέχη, που προέκυψαν μετά από τον ανασχηματισμό και ορκίστηκαν το Σάββατο (05.11.2016), τα 10 ορκίσθηκαν με θρησκευτικό όρκο από τον Μητροπολίτη Μεθώνης κ. Κλήμη και τα υπόλοιπα 22 έδωσαν πολιτικό όρκο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Φυσικά, το ενδιαφέρον των φωτογράφων «έκλεψε» η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, καθώς και η μικρή κόρη του Πάνου Καμμένου, που έτρεξε… όλη την αίθουσα για να καταλήξει τελικά στην αγκαλιά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τη ρώτησε πότε θα πάει σπίτι του για να παίξει με τα παιδιά του!

Τα μηνύματα

Αν και τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης επέλεξαν τις… τυπικές δηλώσεις (ας αφήσουμε και τίποτα για τις τελετές παράδοσης παραλαβής που θα γίνουν τη Δευτέρα (07.11.2016) άλλωστε), ίσως και εν αναμονή του πρώτου υπουργικού συμβουλίου που θα γίνει στις 12:30 μετά το μεσημέρι της Κυριακής στη Βουλή, κάποιοι φρόντισαν να… στείλουν τα δικά τους, ηχηρά, μηνύματα. Ένας “παλιός”, ο Δημήτρης Βίτσας και δυο… “νέοι”, ο Κώστας Γαβρόγλου και ο Κώστας Ζουράρις.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Φτάνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο νέος υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έστειλε σήμα πως μπορεί το πρόσωπο να άλλαξε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει και η πολιτική! «Την πολιτική την καθορίζει ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο. Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική θα συνεχίσουμε στο ίδιο πνεύμα. Νομίζω ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε την συνέχεια και όχι τις ασυνέχειες», είπε αρχικά και όταν ρωτήθηκε αν θα λαμβάνεται υπόψιν η άποψη της εκκλησίας για κάθε απόφαση την οποία παίρνει απάντησε: «Για κάθε απόφαση αποκλείεται». Αναφερόμενος στα θρησκευτικά είπε: «Σε αυτά θα πρέπει να υπάρχει μια ουσιαστική συνεργασία», και πρόσθεσε: «Πάντα υπήρχε διάλογος δεν διακόπτεται ο διάλογος ποτέ».

Το δεύτερο μήνυμα δεν είχε αποδέκτη την Εκκλησία αλλά την… Τουρκία και ήρθε όχι από τον Πάνο Καμμένο αλλά από τον αναπληρωτή του, Δημήτρη Βίτσα. «Το βασικό ζήτημα είναι μεγαλύτερη όρεξη και κουράγιο να λύνουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας και της χώρας» είπε ο Δημήτρης Βίτσας μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας έστειλε σαφές μήνυμα προς τους γείτονες τονίζοντας: «Δεν διεκδικούμε από κανέναν τίποτα, κανένας να μην τολμήσει να διεκδικήσει τα δικά μας, δεν τα βάζουμε στο τραπέζι» είπε.

Και τέλος, ο Κώστας Ζουράρις. Ο νέος υφυπουργός Παιδείας είναι… μια κατηγορία μόνος του! Μπαίνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο είχε όρεξη, ας πούμε, για αστειάκια με τους δημοσιογράφος, αποκαλώντας τον έναν «φλύαρο» και απειλώντας έναν άλλο ότι «θα πάει στον Έβρο». Βγαίνοντας, είχε περισσότερα να πει!

Αφού παρέδωσε… μαθήματα στους δημοσιογράφους κάνοντας μια μίνι διάλεξη, “απείλησε” πως… μπορεί και τα υπολείμματα δώρου που παίρνουν οι εργαζόμενοι «να σας τα αφαιρέσουμε βάσει των εντολών της τρόικας» και κατέληξε πως «η Ελλάς είναι υπό κατοχή»! «Ο Άρης ο Βελουχιώτης ήταν ο αρχηγός του μεγαλύτερου στρατού που είχαμε που απελευθέρωσε την Ελλάδα υπό κατοχή. Είμαστε υπό κατοχή» συνέχισε. Στο ερώτημα τι είναι αυτό που σας ενοχλεί περισσότερο απάντησε: «Η κατοχή. Πρέπει να μπαλώνουμε τρύπες», πρόσθεσε. Και έφυγε για να… μάθει που είναι το υπουργείο του!

Διάθεση για χιούμορ είχε και ο Πάνος Καμμένος, που απάντησε στην επισήμανση πως είναι… αμετακίνητος: «θέλατε να κουνηθώ;». Διάθεση για χιούμορ είχε ο υπουργός Άμυνας και μέσα στο Προεδρικό, όταν σε “πηγαδάκι” με τον Τέρενς Κουικ, ο οποίος αναλαμβάνει υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, του είπε: «Όλο ταξίδια θα είσαι τώρα!».

Χαρούμενη και η Όλγα Γεροβασίλη, ντυμένη σε total black look. Ήταν η μοναδική που πλησίασε τους δημοσιογράφους, ίσως και εξαιτίας της σχέσης που ανέπτυξαν όσο διάστημα ήταν κυβερνητική εκπρόσωπος και τους ευχαρίστησε, ξανά, για τη συνεργασία. Δεν έκρυψε πως ως κυβερνητική εκπρόσωπος κουράστηκε πολύ (μάλλον γι’ αυτό ήταν χαμογελαστή, γιατί άλλαξε υπουργείο) αλλά τους διαβεβαίωσε ότι το κινητό της θα είναι πάντα ανοιχτό και το νούμερό της δεν έχει αλλάξει ποτέ!

Και μετά, έκανε… δεκτό το αίτημα του προέδρου της Δημοκρατίας να βγάλουν φωτογραφία μαζί με την Έλενα Κουντουρά. Και φυσικά ο Προκόπης Παυλόπουλος δέχτηκε τα… πειράγματα του Τέρενκς Κουίκ για το γεγονός πως ζήτησε να φωτογραφηθεί με δυο από τις οκτώ κυρίες της νέας κυβέρνησης.

Ο δε Γιώργος Κατρούγκαλος, αν και αποχώρησε από το υπουργείο Εργασίας για να γίνει αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, είπε πως επί της ουσίας θα είναι… πάντα εκεί (στο υπουργείο Εργασίας). «Ουσιαστικά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σαν να είμαι εγώ» είπε αναφερόμενος πως τον διαδέχεται στην “ηλεκτρική” όπως τη χαρακτήρισε λίγες ώρες πριν τον ανασχηματισμό, καρέκλα η στενή του συνεργάτης και διευθύντρια του γραφείου του Έφη Αχτσιόγλου, η 31χρονη νομικός που είναι το κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού.

Αίσθηση προκάλεσε, για άλλη μια φορά, και ο Παύλος Πολάκης, που φτάνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τις κόρες του όχι μόνο αναφέρθηκε στις τηλεοπτικές άδειες, λέγοντας στους δημοσιογράφους «οι δικοί σας έλεγαν ότι χωρούν μόνο τρεις άδειες» αλλά εκτίμησε και ότι «ο κόσμος περνάει καλύτερα από πέρυσι»!

Οι όρκοι

10 από τα νέα μέλη της κυβέρνησης επέλεξαν να ορκιστούν με θρησκευτικό όρκο. Όλοι τους ορκίστηκαν από τον Επίσκοπο Μεθώνης κ. Κλήμη.

1. Λυδία Κονιόρδου, ως Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
2. Χρήστος Σπίρτζης, ως Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών
3. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ως Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
4. Έλενα Κουντουρά, ως Υπουργός Τουρισμού
5. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ως Υφυπουργός Εσωτερικών
6. Κώστας Ζουράρις, ως Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
7. Τέρενς Κουίκ, ως Υφυπουργός Εξωτερικών
8. Γιώργος Βασιλειάδης, ως Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
9. Νίκος Μαυραγάνης, ως Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών
10. Βασίλης Κόκκαλης, ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στη συνέχεια ορκίσθηκαν με πολιτικό όρκο, τον οποίο ανέγνωσε ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος οι:

1. Πάνος Σκουρλέτης ως Υπουργός Εσωτερικών
2. Δήμος Παπαδημητρίου ως Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης
3. Νίκος Παππάς, ως Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
4. Κώστας Γαβρόγλου, ως Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
5. Έφη Αχτσιόγλου, ως Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
6. Σταύρος Κοντονής, ως Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
7. Όλγα Γεροβασίλη, ως Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης
8. Γιώργος Σταθάκης, ως Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
9. Γιάννης Μουζάλας, ως Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής
10. Χριστόφορος Βερναρδάκης, ως Υπουργός Επικρατείας
11. Δημήτρης Τζανακόπουλος, ως Υπουργός Επικρατείας
12. Νίκος Τόσκας, ως Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών
13. Αλέξης Χαρίτσης, ως Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης
14. Γιώργος Κατρούγκαλος, ως Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών
15. Σωκράτης Φάμελλος, ως Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
16. Γιάννης Τσιρώνης, ως Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
17. Δημήτρης Λιάκος, ως Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό
18. Στέργιος Πιτσιόρλας, ως Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης
19. Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ως Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
20. Κατερίνα Παπανάτσιου, ως Υφυπουργός Οικονομικών
21. Γιάννης Μπαλάφας, ως Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής
22. Νεκτάριος Σαντορινιός, ως Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Φωτογραφίες: Eurokinissi, Reuters

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε