Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Όταν ο Γιώργος έκανε διάγγελμα από το Καστελόριζο

Όταν ο Γιώργος έκανε διάγγελμα από το Καστελόριζο

Χρειάζεται να σας θυμίσουμε; 23 Απριλίου 2010, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας έβαλε τη χώρα στο ΔΝΤ. Και άνοιξε τον… ασκό του Αιόλου για όλη την Ευρώπη.

Τις προηγούμενες μέρες είχε… βουήξει όλος ο κόσμος: η Ελλάδα θα προσφύγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όλοι το ήξεραν και απλά περίμεναν την επιβεβαίωση.

Ήρθε ένα πρωινό του Απριλίου. Ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, ο τότε πρωθυπουργός (και εορτάζων) Γιώργος Παπανδρέου, επέλεξε το ακριτικό Καστελόριζο για να ανακοινώσει πως η Ελλάδα, η πρώτη χώρα της ευρωζώνης, είχε συμφωνήσει να μπει στο μηχανισμό στήριξης με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ. Είχε προηγηθεί, λίγες μέρες πριν, η επίσκεψη στην Αθήνα του τότε επικεφαλής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν.
Με τα χαρτιά στο χέρι, μην ξεχάσει και τίποτα...
Το σίγουρο είναι ότι ο κύριος της φωτογραφίας δεν είναι ο άνθρωπος που το 2010 έψαχνε ΟΛΗ η Ελλάδα: εκείνος που είπε στον πρωθυπουργό "πάρε τη σύνταξή μου"
Η μέρα ήταν ηλιόλουστη. Ποιός να ήξερε τι θα επακολουθούσε… Ο (τότε) πρωθυπουργός επέλεξε να φορέσει σκούρο κοστούμι και μια μοβ γραβάτα. Είχε και η επιλογή του χρώματος το συμβολισμό της, μάλλον.

Ίσως επηρεασμένος από το ότι βρισκόταν σε νησί, ο Γιώργος Παπανδρέου παρομοίασε την Ελλάδα που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση με σκάφος έτοιμο να βυθιστεί. Αναφέρθηκε στα μέτρα που είχαν προηγηθεί αλλά δεν έπεισαν κανέναν και κυρίως τις αγορές. Μίλησε για ιστορική απόφαση των Ευρωπαϊων ηγετών να μπεί η Ελλάδα στο μηχανισμό στήριξης.

Δε φαίνεται από 'δω η Ιθάκη ε;
«Οι εταίροι μας θα συνδράμουν άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά. Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πορεία, μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό. Όμως, πλέον, ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά» είχε πει.
Μπα, δε βλέπω τίποτα
Ας ανάψω ένα κερί, γιατί είναι μακρύς ο δρόμος (για την Ιθάκη)
Το ελικόπτερο ήταν εκεί, αλλά κανείς δεν έφυγε μ΄αυτό
Ούτε η εικόνα του Αγίου Γεωργίου βοήθησε...
Ακριβώς δυο χρόνια μετά, στην Ιθάκη δεν έχουμε φτάσει. Θα πείτε, κι ο Οδυσσέας 10 χρόνια έκανε να τη βρει. Τόσα χρόνια είχε προβλέψει και το ΔΝΤ ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα να είναι εξαρτημένη από το Ταμείο.
Δυο χρόνια μετά, το καράβι συνεχίζει να βυθίζεται. Μαγαζιά κλείνουν, επιχειρήσεις και ζωές καταστρέφονται, εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους, γονείς δεν έχουν να θρέψουν τα παιδιά τους, άνθρωποι αυτοκτονούν.

Δυστυχώς, κάποιοι από το… καράβι, έχουν φτάσει το νησί των Λωτοφάγων και έχουν ξεχάσει τι έχει προηγηθεί…

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε η προσφυγή μας στο μηχανισμό στήριξης

“Ο Γ. Παπανδρέου δεν έλεγε στο λαό για το ΔΝΤ – Μήνες δουλεύαμε υπόγεια”

ΔΝΤ: “Έλληνες είστε σε καλό δρόμο, αλλά έχετε πολλά χρόνια ακόμα μπροστά σας”

“Οι Έλληνες είναι βουτηγμένοι στα σκα…”

Ποιός είναι ο κύριος ΔΝΤ – Γιατί τον φωνάζουν “Ο μεγάλος αποπλανητής”

Μας έστειλε στο ΔΝΤ και πήγε για μπάνιο…

Ελεγκτές ΔΝΤ: Αυτά που είδαμε εδώ δεν τα έχουμε δει πουθενά!

Παπανδρέου: “Το ΔΝΤ δεν θα φύγει με τη βία”

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό

Η επιστολή για ενεργοποίηση του μηχανισμού

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε