Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

«Όχι» Σαμαρά στο ΔΝΤ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Κατηγορηματικά αντίθετος με το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, μια ενδεχόμενη προσφυγή στο ΔΝΤ θα διακυβεύσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης κατηγόρησε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, ενώ έκρινε πως τα νέα που ελήφθησαν οδηγούν την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση καθώς μεταξύ άλλων μειώνεται η φορολογητέα ύλη. 

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι «κόκκινη γραμμή» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η αγοραστική δύναμη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Επέκρινε ιδιαίτερα τη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπει τη φορολόγηση των αποζημιώσεων απόλυσης και χαρακτήρισε ανήθικο να χρησιμοποιείται η αποζημίωση απόλυσης ως εισόδημα. Πάντως, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τη φορολογία και εξόχως αναπτυξιακό.

Δε θα αφήσουμε να διαλύσετε την κοινωνία για να «εξυγιάνετε» την οικονομία, είπε και πρόσθεσε: «Οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν ευθύνονται ούτε για τις σπατάλες του κράτους, ούτε για την υπερχρέωση του δημοσίου, ούτε για τη φοροδιαφυγή».

Εμείς βάλαμε πλάτες για να αποφευχθούν τα χειρότερα και η κυβέρνηση απάντησε με εξεταστική επιτροπή για να βγάλουμε τα άπλυτα μας στα φόρα. Εμείς, και ο τέως πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής παραδεχτήκαμε τις ευθύνες μας, ενώ εσείς δεν κάνατε ποτέ την αυτοκριτική σας, εμείς ψηφίσαμε εισπρακτικά μέτρα πριν τις εκλογές για να συγκρατηθεί το έλλειμμα κι εσείς κάνατε το αντίθετο μετά τις εκλογές, συμπλήρωσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για την ματαίωση της ρύθμισης για τους ημί-υπαίθριους χώρους και των μέτρων για τη φορολόγηση σκαφών αναψυχής.

Επέκρινε την κυβέρνηση πως με τις δηλώσεις περί επικείμενης χρεοκοπίας και «Τιτανικού» έφερε τις επιθέσεις των κερδοσκόπων, και όταν δανείστηκε με «αυξημένο επιτόκιο», η επιπλέον δαπάνη, ύψους 300 εκ. ετησίως απορρόφησε ήδη το μισό από την μείωση των επιδομάτων για το Δημόσιο. «Ήδη η «θυσία» αυτή πήγε στο βρόντο» είπε.

«Το πατριωτικό θα ήταν πρώτα να καλύψει τις υποχρεώσεις δανεισμού που είχε η χώρα και κατόπιν να δημοσιοποιήσει την πραγματική κατάσταση. Εσείς, κάνατε το ακριβώς αντίθετο» είπε και διερωτήθηκε «πώς να δανειστείς όταν ο ίδιος έχεις πυροβολήσει τα πόδια σου;» αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς.

Όσον αφορά στα περί λιποταξίας της ΝΔ από τα προβλήματα, έκρινε ότι το ΠΑΣΟΚ εκβίασε την προσφυγή στις εκλογές: «Θελήσατε να διασώσετε το σύστημα που εσείς εδραιώσατε και στα χέρια σας έμελλε να καταρρεύσει. Και κοντέψατε, να οδηγήσετε την Ελλάδα σε χρεοκοπία».

Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο είπε ότι είναι εξόχως αντί-αναπτυξιακό και ότι περιέχει αληθινές ακρότητες, όπως η «ανήθικη» φορολόγηση ως «εισόδημα» των αποζημιώσεων απόλυσης και η «ακραία αντικοινωνική» αντιμετώπιση των αναπηρικών αμαξιδίων ως «είδη πολυτελείας». 

«Εγώ και πάλι μεθαύριο στην Σύνοδο των αρχηγών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα κάνω το καθήκον μου». Ο πειρασμός είναι πολύ μεγάλος, για όποιον θα ήθελε να αποδομήσει τη κυβέρνησή σας. Δεν θα το κάνω σήμερα, λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής… Αλλά ούτε και θα σας αφήσω να ρίχνετε αλλού το φταίξιμο για ευθύνες αποκλειστικά δικές σας» είπε ο Αντώνης Σαμαράς, που ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: Σε ένα πράγμα συμφωνούμε. Την Ελλάδα, δε θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει. Λάθη, ξε-λάθη, δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει…

Στη δευτερολογία του, επανέλαβε την πρόθεσή του για συναίνεση «ιδιαίτερα αυτή την εβδομάδα», κατηγόρησε δε το ΠΑΣΟΚ ότι παραπλάνησε προεκλογικά τον ελληνικό λαό ότι υπάρχουν χρήματα. «Επομένως, το συγνώμη στον ελληνικό λαό πρέπει να είναι δικό σας, και όχι δικό μας». 

Επανέλαβε τις προτάσεις του να επεκταθεί για ένα χρόνο η αποδοχή των υφισταμένων ομολόγων του δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να εγγυηθεί η Ε.Ε., με το «μηχανισμό Μπαρόζο», τα νέα ομόλογα που θα βγάλουμε στα τέλη χρόνου, και, εναλλακτικά, να υπάρχει με τον ίδιο «μηχανισμό Μπαρόζο», να υπάρξει άμεση απορρόφηση των νέων ελληνικών ομολόγων από το ταμείο συντονισμένου διμερούς εθελούσιου δανεισμού. Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά, ο συνδυασμός των δυο θα καταστήσει αχρείαστη κάθε συζήτηση προσφυγής στο ΔΝΤ. 

Όσον αφορά στις διαδοχικές τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως πρέπει να υπάρξει ακαριαία και ψύχραιμη απάντηση, διπλωματικά και επιχειρησιακά, διεθνώς και διμερώς. «Διακινδυνεύεται μια κλιμάκωση από ένα τυχαίο συμβάν, και οφείλουμε σε αυτές τις περιπτώσεις να απαντάμε όλοι μαζί: Καμία υποχώρηση, καμιά διαπραγμάτευση και καμία ανοχή σε θέματα εθνικής κυριαρχίας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε