Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

ΠΑΣΟΚ: Η απάντηση Ξεκαλάκη στην “καρατόμησή” του από την Φώφη Γεννηματά

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, αποδέχεται μεν την πρόταση της προέδρου του κόμματος, Φώφης Γεννηματά για τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ αλλά διαφωνεί με τη σύνθεση του ζητώντας, να εκλεγούν οι σύνεδροι από την αρχή.

Συγκεκριμένα σε δήλωσή του αναφέρει “Λέω “ναι” σε ένα συνέδριο δημοκρατικό, διαφανές και ανοιχτό στην κοινωνία, όπου όλοι μα όλοι οι σύνεδροι θα είναι εκλεγμένοι από την κοινωνική βάση της παράταξης”.

Ωστόσο ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ λέει “όχι”: στην επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στο καθεστώς δημιουργικής ασάφειας, στην ενοχοποίηση της διαφωνίας, στις διαρροές εναντίον συντρόφων που, όταν το ΠΑΣΟΚ έδινε τη μάχη της κοινοβουλευτικής του επιβίωσης, ήταν στη πρώτη γραμμή.

“Δεν λύνονται έτσι οι πολιτικές διαφορές στα δημοκρατικά κόμματα”, επισημαίνει, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να λειτουργεί με διορισμένους. Και επικαλείται τις προβλέψεις του καταστατικού, ζητώντας από τη Φώφη Γεννηματά να συγκαλέσει τα εκλεγμένα όργανα του Κινήματος.

Ο κ. Ξεκαλάκης καταλήγει “Για να κάνουμε κανονική τη χώρα, πρέπει πρώτα να κάνουμε κανονικό το κόμμα. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να πείσουμε το λαό ότι αλλάξαμε και θα έρθουν ξανά μαζί μας οι προοδευτικοί πολίτες που σήμερα μας γυρίζουν την πλάτη. Προχωρούμε όλοι μαζί μέσα από συνεννόηση και σύνθεση των διαφορετικών πολιτικών απόψεων για να φτιάξουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη η χώρα, ο λαός και κυρίως η νέα γενιά που βρίσκεται με το ένα πόδι στο εξωτερικό”.

Τι έχει προηγηθεί;

Νωρίτερα η Φώφη Γεννηματά στη συνεδρίαση της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην οποία συμμετείχαν και κομματικά στελέχη του Κινήματος, “σήκωσε το γάντι” και απάντησε στους εσωκομματικούς της αντιπάλους παύοντάς τους!

Η Φώφη Γεννηματά, εμφανίστηκε στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος αποφασισμένη για όλα. Και όσο θόρυβο έκανε η ομιλία της, άλλο τόσο ηχηρή ήταν η απουσία κορυφαίων ηγετικών στελεχών, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης αλλά και οι διαφωνούντες από την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Τόσο ο κ. Ξεκαλάκης όσο και άλλα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σαββατοκύριακο αμφισβήτησαν την γραμμή που ακολουθεί, για την μετεξέλιξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και την ίδρυση νέου πολυκομματικού φορέα.

Έτσι, με απόφαση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, συγκροτείται άμεσα Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, με συντονιστή και δική της γραμματεία, στην οποία μεταβιβάζονται, όπως είπε η κ. Γεννηματά, όλες οι αρμοδιότητες του γραμματέα και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Ουσιαστικά δηλαδή, παύεται η λειτουργία των δύο οργάνων, όπως προβλέπεται από το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, αφού προκηρύσσεται συνέδριο.

Το συνέδριο θα αποφασίσει «την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον Οδικό Χάρτη, για τα επόμενα βήματα προς τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, σύμφωνα και με την πρωτοβουλία που ανέλαβα τον Ιανουάριο του 2016».

Που περιλαμβάνει:

-Εκλογή του επικεφαλής του ενιαίου φορέα από τη βάση,

-συνέδριο και εκλογή οργάνων.

Στην ομιλία της, η κα Γεννηματά χρησιμοποίησε αυστηρή γλώσσα για τους διαφωνούντες, αναφέροντας: «Κάποιοι κολλημένοι στους παλαιοκομματικούς μηχανισμούς, αμφισβητούν και λοιδορούν αυτούς τους ανθρώπους, αυτά τα στελέχη. Μιλούν για δήθεν “διορισμένους συνέδρους”. Προφανώς γιατί κανείς δεν θα τους “διορίσει” με την γνωστή μέθοδο της εσωκομματικής “γραμμής”. Τους αφήνουμε πίσω».

Σ’ άλλο σημείο, μίλησε ευθέως για υπονόμευση των πρωτοβουλιών της, την ώρα μάλιστα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη ανεβάζει τα ποσοστά της, προσθέτοντας ότι όσοι διαφωνούν ενδιαφέρονται για τη διατήρηση των «μηχανισμών» τους. «Για καθαρές όμως λύσεις χρειάζονται καθαροί άνθρωποι, καθαρές συνειδήσεις και καθαρές απαντήσεις:

• Θέλουμε μία μεγάλη παράταξη ή ένα μικρό κόμμα που οι συσχετισμοί των μηχανισμών θα οδηγούν σε αέναες διαπραγματεύσεις νομής της κομματικής εξουσίας;

• Θέλουμε μία αυτόνομη παράταξη ή ένα βολικό παρακολούθημα που θα γίνεται συμπλήρωμα από δω και από εκεί, κατά το δοκούν, με στόχο πάντα τη διασφάλιση προσωπικών ρόλων;

• Θέλουμε ένα άχρωμο φιλελεύθερο μόρφωμα ή μία παράταξη με συγκεκριμένο ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο;
Και βέβαια, είναι άλλο η διαφωνία και άλλο η ανοιχτή υπονόμευση σε ό,τι δεν ελέγχεται ή δεν εξυπηρετεί προσωπικούς στόχους.

Και αυτό μάλιστα να παρουσιάζεται ως δήθεν νέο.

Το νέο δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Και μάλιστα, ευκαιρίας για κλεφτοπόλεμο και εσωκομματική γκρίνια.

Είναι θλιβερό να βλέπουμε στελέχη, τη μια στιγμή να κόπτονται για τα σύμβολα και την ιστορία και σε μια νύχτα να επιδιώκουν τη διάλυση”, τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Επίσης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι το συνέδριο θα γίνει στις 30 Ιουνίου, 1 και 2 Ιουλίου. “Προχωράμε σε ένα ανοιχτό, μαζικό, δημοκρατικό συνέδριο. Ανοιχτό στην συμμετοχή φορέων και στελεχών του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου. Τονίζω και πάλι, ότι είναι ευπρόσδεκτος όποιος επιθυμεί να συμμετέχει, καταθέτοντας τις απόψεις του και να συνδιαμορφώσει τις τελικές αποφάσεις μας. Το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διασφαλίζει σε αυτή την φάση τον ενιαίο και πολυκομματικό χαρακτήρα του νέου σχήματος” υπογράμμισε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε