Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

ΠΑΣΟΚ: Πρόταση 8 σημείων για κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης

ΠΑΣΟΚ: Πρόταση 8 σημείων για κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης

Μάλιστα όπως είπε από την Θεσσαλονίκη αύριο θα στείλει στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς επιστολή με 8 προτάσεις για την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας

Επιστολή με 8 προτάσεις για την επίτευξη συμφωνίας με σκοπό διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης θα στείλει αύριο στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον της Ν.Δ. και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
 

Όπως είπε ο ίδιος, κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση κομματικών στελεχών από τη Βόρεια Ελλάδα, που έγινε στο κινηματοθέατρο “Ολύμπιον”, οι 8 προτάσεις είναι οι εξής:

1. Συμφωνία συμμετοχής σε σύστημα διακυβέρνησης εθνικής συνευθύνης ή στήριξης του μέχρι το 2014 από αυτούς που καταδικάζουν τη βία και αποδέχονται το δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο.

2. Όλοι μαζί οργανωμένοι και έτοιμοι για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης.

3. Παράταση του χρόνου προσαρμογής της χώρας κατά 3 χρόνια.

4. Διασφάλιση βιωσιμότητας του χρέους.

5. Συζήτηση για την πραγματοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών.

6. Συμφωνία για ένα εθνικό φορολογικό σύστημα.

7. Συμφωνία για επενδύσεις.

8. Δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

 

Έτσι όπως διαμορφώνεται σήμερα ο χάρτης είναι προφανές το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η χώρα, τόνισε ο κ. Βενιζέλος και υπογράμμισε ότι η μόνη λύση είναι η διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. Το ΠΑΣΟΚ, είπε, μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη και τον εγγυητή αυτής της προσπάθειας, αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να βγει ισχυρό από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

“Ετοιμαζόμαστε για την τελική έφοδο μια εβδομάδα πριν τις εκλογές”, επισήμανε, απευθυνόμενος στα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ και τους κάλεσε σε συστράτευση προκειμένου να προωθήσουν την “πλατφόρμα” των 8 παραπάνω προτάσεων, που, όπως είπε, είναι ο “εθνικός κοινός παρονομαστής”, και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

 Μίλησε ακόμα για την ανασύσταση, την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης, που θα ξεκινήσει από τις 18 Ιουνίου, και όσοι βρισκόταν στο ακροατήριο σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκρότησαν όταν είπε πως ο στόχος του είναι να “ξανανθίσουν οι ρίζες του Ανδρέα Παπανδρέου, να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ μεγάλο”.

 
“Η χώρα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο ενός αδιεξόδου. Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές η εικόνα που έχουμε είναι η εικόνα μιας χώρας ακυβέρνητης. Η Ελλάδα που ονειρευόμαστε, η Ελλάδα που θέλουμε, η Ελλάδα που μας αξίζει δεν είναι η Ελλάδα της φτώχειας, της ανεργίας, της βίας”, τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: “Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ζούμε τον κίνδυνο ενός διχασμού. Εχει διαρραγεί η ενότητα της κοινωνίας και, δυστυχώς, και η ενότητα του έθνους. Κυριαρχεί το ερώτημα: Που βαδίζει η χώρα;”

 Από τον περασμένο Νοέμβριο η χώρα βιώνει μια προεκλογική περίοδο που υπονομεύει τις προσπάθειες , τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών και την εθνική οικονομία, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι επιδίδεται σε παλαιοκομματική παροχολογία και για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α παρατήρησε πως ακύρωση και μονομερής καταγγελία του Μνημονίου σημαίνει κίνδυνο εξόδου από το ευρώ. Καταλόγισε στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α δημαγωγία και λαϊκισμό και παρατήρησε πως ένα μέρος αυτών που τον ψηφίζουν το κάνουν πιστεύοντας ότι δεν θα κάνει όσα λέει. Όμως ένα κόμμα δεν μπορεί να ζητάει την ψήφο των πολιτών για να μην κάνει όσα λέει.

Ο κ. Βενιζέλος σχολίασε το προεκλογικό δίλημμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α “Μνημόνιο ή ΣΥ.ΡΙΖ.Α” και είπε πως τα πραγματικά διλήμματα είναι: “Ευρώπη και ευρώ ή ΣΥ.ΡΙΖ.Α”, “ρευστότητα ή ΣΥ.ΡΙΖ.Α”, “ανάπτυξη ή ΣΥ.ΡΙΖ.Α”, “νέες θέσεις εργασίας ή ΣΥ.ΡΙΖ.Α”.

Αντέδρασε έντονα στην κριτική που δέχεται από τα δεξιά και από τα αριστερά για την υπογραφή που έβαλε στη νέα δανειακή σύμβαση και απάντησε με έμφαση: “Ναι είμαι ο υπουργός Οικονομικών που μείωσε το χρέος της χώρας κατά 110 δισ. Τι έχουν φέρει αυτοί με την υπογραφή τους στη χώρα, από τα αριστερά και τα δεξιά;”. Δήλωσε υπερήφανος γι αυτή την υπογραφή γιατί μπήκε κάτω από τις υπογραφές του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, ενώ πριν από αυτές υπήρχαν οι υπογραφές του Ελευθερίου Βενιζέλου, του Χαρίλαου Τρικούπη και του Ιωάννη Καποδίστρια.

Ασκησε κριτική και στη “μετριοπαθή Αριστερά”, όπως τη χαρακτήρισε, που μετά τις εκλογές της 6 Μαίου δεν άρπαξε την ευκαιρία να ηγηθεί αυτής μιας κυβέρνησης με κορμό την κεντροαριστερά.

Μίλησε για “τεχνητή πόλωση” Ν.Δ.-ΣΥ.ΡΙΖ.Α που δεν οδηγεί πουθενά, που δεν μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης με κορμό μιας από τις δύο αυτές δυνάμεις.

Το πρόβλημα σχηματισμού κυβέρνησης δεν είναι αριθμητικό, αλλά πολιτικό και κοινωνικό, καθώς δεν μπορεί να έχει απέναντι της τον μισό και ίσως μεγαλύτερο πληθυσμό, εξήγησε. Το ΠΑΣΟΚ θα ήταν πιο ευτυχές αν μπορούσε να απαλλαγεί από το βάρος της διαχείρισης της εθνικής κρίσης και να ασχοληθεί με την ανασυγκρότηση του, όμως η διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης είναι η μόνη λύση. Επισήμανε, ωστόσο, πως γνωστά και εμβληματικά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ δεν θα τα δούμε σε κυβερνητικές θέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΠΑΣΟΚ: Πρώτα το κόμμα και μετά η κυβέρνηση

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε