Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ψάχνουμε διέξοδο από την κρίση μέσω… Καντάφι

Στιγμιότυπο από την συνάντηση Παπανδρέου - Καντάφι ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Στιγμιότυπο από την συνάντηση Παπανδρέου - Καντάφι ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Το βλέμμα της στον αραβικό κόσμο και σε έναν παλιό μας σύμμαχο έστρεψε η κυβέρνηση με τον Γιώργο Παπανδρέου να

υπογράφει δεκάδες συμφωνίες με την κυβέρνηση Καντάφι προσπαθώντας έτσι να βρεί ένα στήριγμα για διέξοδο από την οικονομική κρίση.

Συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της γεωργίας, της εκπαίδευσης, της υγείας αλλά και τους χρηματοπιστωτικού συστήματος, είτε υπογράφηκαν είτε προαναγγέλθηκαν.

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης, υπενθύμισε οτι η χώρα του έχει προς διάθεση κεφάλαια 200 δις δολαρίων και κάλεσε τους έλληνες επιχειρηματίες να μεταβούν στην χώρα του καλωσορίζοντας μάλιστα εκ των προτέρων το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας που θα εργαστεί εκεί.

Οι συμφωνίες αφορούν τα μεγάλα πρότζεκτ που έχουν σχέση με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου (Αγωγος της Κυρηναϊκής που θα ξεκινάει απο την Λιβύη και θα συνεχίζει στα ελληνικά παράλια περνώντας από Κρήτη, Πελοπόννησο, Αστακό (εκεί υπάρχει ήδη επένδυση του Κουβέιτ), Ηγουμενίτσα και θα συνεχίζει προς την Ευρώπη.

Συμφωνήθηκε επίσης να γίνει η Ελλάδα κόμβος όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος (έργο που είναι σε εξέλιξη στην Σαχάρα και στηρίζεται αποκλειστικά στην ηλιακή ενέργεια).

Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, συμφωνήθηκε οι ελληνικές εταιρείες να αναλάβουν το έργο της καταβύθισης υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών για την τηλεπικοινωνιακή σύνδεση Ελλάδας – Λιβύης και κατ’ επέκτασιν της Αφρικής με την Ευρώπη.

Στον τουρισμό αποφασίστηκε να συνεδεθεί ακτοπλοϊκά η Λιβύη με την Κρήτη ενώ ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης υπέγραψε συμφωνία με τον λίβυο υπουργό Οικονομικών για συμμετοχή της Λιβύης στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην χώρα μας.

 Χαριτολογώντας μάλιστα ο λίβυος πρωθυπουργός είπε στον κ. Παπανδρέου : “Αν δούμε οτι δεν προχωράνε τα πράγματα θα βάλουμε αυτούς τους δυο να κολυμπήσουν στην Μεσόγειο”.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :Ενας Παπανδρέου ξανασυναντά τον Καντάφι

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε