Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ψάχνουν στο… υπουργικό τους στόχους του προϋπολογισμού

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Την ημέρα που θα κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2012, φτάνουν στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας για να τα… βάλουν όλα κάτω, από την αρχή σχεδόν, με τη νέα κυβέρνηση.

Στην πρώτη –επίσημη- συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Λουκά Παπαδήμο, νωρίς το πρωί της Παρασκευής, θα συζητηθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 και αφού πάρει το “πράσινο φως”, θα κατατεθεί στη Βουλή. Και μετά, θα περάσει στα… χέρια της τρόικας για να περάσει από κόσκινο!

Η κυβέρνηση ψάχνει να βρει τους… στόχους που έχει χάσει, σχεδόν την ίδια ώρα που θα φτάνουν ξανά στην Ελλάδα οι απεσταλμένοι της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Κομισιόν για τον νέο έλεγχο ενόψει της εκταμίευσης της 6ης δόσης και ενώ το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως ο προϋπολογισμός έχει (πάλι) τεράστια «μαύρη τρύπα», ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Η υστέρηση αυτή φαντάζει τεράστια καθώς ανατρέπει πλήρως -πριν καν ψηφιστούν- τους στόχους του νέου κρατικού προϋπολογισμού για το 2012, αφού το προσχέδιο που παρουσίασε τον Οκτώβριο η κυβέρνηση Παπανδρέου καταλήγει στο καλάθι των άχρηστων.

Η εξέλιξη αυτή απειλεί να τινάξει στον αέρα την αξιολόγηση της τρόικας για την 6η δόση. Οι επικεφαλής των ελεγκτών, που φτάνουν την Παρασκευή στην Αθήνα και θα διαπιστώσουν την πλήρη καθίζηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού της χώρας.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του 10μήνου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011 η υστέρηση εσόδων φτάνει στα 2,2 δισ. ευρώ ενώ η υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών στα 1,3 δισ. ευρώ.

Το προσχέδιο συντάχθηκε με στόχο ότι τα έσοδα πρέπει φέτος να αυξηθούν με ρυθμό 1,4% σε σχέση με πέρυσι. Στο 10μηνο όμως παρουσιάζουν μείωση κατά 4,1%! Το υπουργείο Οικονομικών ανέμενε να εισπράξει 41,4 δισ. ευρώ αλλά στα κρατικά ταμεία δεν μπήκαν περισσότερα από 39,2 δισ.

Για να καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων θα πρέπει-θεωρητικά- να εισπραχθούν 12,3 δισ. ευρώ συνολικά το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Αντίστοιχα και οι πρωτογενείς δαπάνες του κράτους θα πρέπει, σύμφωνα με τον ετήσιο στόχο του υπουργείου Οικονομικών, να μειωθούν κατά 0,4% σε σχέση με πέρυσι αλλά στο 10μηνο έχουν αυξηθεί κατά 2,4%. Οι δαπάνες έπρεπε στο δεκάμηνο να περιοριστούν στα 40,2 δισ. αλλά τελικά έφτασαν στα 41,5 δισ. ευρώ.

Υπό τις συνθήκες αυτές, το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου παρουσιάζει αύξηση κατά 11,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2010 βρισκόταν στα 18 δισ. ευρώ αλλά το φετινό δεκάμηνο έφθασε στα 20,1 δισ. ευρώ!

Το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει το έλλειμμα έχει περιορίσει τις δαπάνες του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων κατά 37,4% ή 2.260 εκατ. ευρώ στο δεκάμηνο του 2011.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταρρέουν τα έσοδα του προϋπολογισμού – Στον αέρα το ύψος του ελλείμματος

Κολλάει το “κούρεμα”;

Πλούσιοι για την εφορία οι μισθωτοί!

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο Λ. Παπαδήμος – “Τι θα συμβεί εάν βγούμε στη δραχμή”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε