Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ψάχνουν τρόπους να πιέσουν τη «μητρική» Siemens – Πρόταση και για επιβολή προστίμου

Ψάχνουν τρόπους να πιέσουν τη «μητρική» Siemens – Πρόταση και για επιβολή προστίμου

Τις νομικές οδούς για να ασκηθούν πιέσεις στη γερμανική Siemens να συνεργαστεί αναζητά η Εξεταστική Επιτροπή, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου από 500.000 ως 5 εκ. ευρώ.

Νομικές διεξόδους αναζητεί η εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens προκειμένου να ασκηθεί πίεση στη μητρική γερμανική εταιρεία ώστε να συνεργαστεί με την ελληνική πλευρά στην κατεύθυνση της υπόδειξης των πολιτικών προσώπων που διαχρονικά χρηματίστηκαν από την εταιρεία.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, όπου έγινε μία αποτίμηση του πρώτου ταξιδιού του κλιμακίου των βουλευτών στο Μόναχο, «έπεσαν» διάφορες προτάσεις στο τραπέζι, όπως η ενεργοποίηση της Eurojust προς την κατεύθυνση της θεμελίωσης του χαρακτήρα του αδικήματος ως διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος.

Προτάθηκε ακόμη η επιβολή προστίμου από 500.000 ως 5 εκ. ευρώ στη Siemens για κάθε διερευνώμενη σύμβαση, αλλά και η απαγγελία κατηγορίας για κατάχρηση εξουσίας κατά του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου και του ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού.

Σε γενικές γραμμές το ταξίδι των βουλευτών ήταν σημαντικό, συνόψισε μιλώντας προς τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης, σημειώνοντας ότι το θετικό στοιχείο ήταν η επιβεβαίωση περί οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος, όπως προέκυψε από την κατάθεση του Ράινχαρντ Σίκατσεκ, ο οποίος κρίθηκε ως ο σημαντικότερος εξετασθείς μάρτυρας.

Από το ΠΑΣΟΚ η Βασιλική Τσόνογλου θεώρησε θετική την «εγκαθίδρυση της σύστασης οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος» κάτι που σχετίζεται με τους διεθνείς κανόνες περί διαφθοράς, ενώ για την άρνηση των μαρτύρων να διαφωτίσουν τα μέλη της επιτροπής, παρέπεμψε και στα λάθη που έκανε η ελληνική δικαιοσύνη, όταν οι κ. κ. Αθανασίου και Ζαγοριανός διαβεβαίωναν το 2008, εξετάζοντας στο Μόναχο τον Σίκατσεκ ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν όσα κατέθεσε για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του στην Ελλάδα.

Ο Κώστας Τζαβάρας από τη ΝΔ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι υπήρξε προσυνεννοημένη γραμμή των μαρτύρων και των στελεχών της Siemens να ανακληθούν όλες οι ως τώρα ομολογίες τους, προκειμένου να εμπεδωθεί το «νέο πρόσωπο διαφάνειας της Siemens».

Ειδικά για τον Χριστοφοράκο που δεν απάντησε σχεδόν σε καμία ερώτηση, είπε ότι η στάση του ήταν προκλητική και προσβλητική έναντι των βουλευτών. Θέση του ήταν ότι πρέπει η κυβέρνηση με όλο το νομικό, πολιτικό και διπλωματικό οπλοστάσιο που διαθέτει να πιέσει τη γερμανική πλευρά να συνεργαστεί θετικά.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης υποστήριξε ότι η στάση των Γερμανών μαρτύρων οφείλεται στο γεγονός ότι «η κυβέρνηση δεν πιέζει, αφού δεν έχει ζητήσει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση, ενώ βραδυπορούν κι οι αρμόδιες κρατικές αρχές: Όλα δείχνουν ότι τόσο η ηγεσία της Siemens, όσο και οι ηγεσίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βολεύονται με τη συγκάλυψη».

Ο Σήφης Βαλυράκης εξαπέλυσε επίθεση κατά της Δικαιοσύνης και ιδιαίτερα κατά του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά: «Ουδέποτε η ελληνική Δικαιοσύνη στράφηκε κατά των υπαλλήλων της Siemens, αλλά και της ίδιας της εταιρείας, ενώ αν υπήρχαν σοβαρά εντάλματα κατά του Χριστοφοράκου, δεν θα είχε αυτός σήμερα την ίδια συμπεριφορά».

Κατά τον κ. Βαλυράκη ήταν αδιανόητη η συμπεριφορά των κ.κ. Αθανασίου και Ζαγοριανού να υποσχεθούν στους Γερμανούς μάρτυρες ότι δεν θα διωχθούν στην Ελλάδα, γεγονός που εν πολλοίς εμπόδισε την κατάθεσή τους, όταν σε κάθε ερώτηση η γερμανίδα εισαγγελέας κ. Μπόιμλερ Χεσλ ρωτούσε τους Έλληνες βουλευτές, αν ισχύει η δέσμευση κι εκείνοι φυσικά απαντούσαν αρνητικά.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης υποστήριξε ότι οι μάρτυρες ήταν «συντονισμένοι να έχουν πάθει ομαδική αμνησία» κι η γραμμή ήταν να μην αποκαλύψουν πολιτικούς και κόμματα: «Κατά την άποψή μου υπάρχει συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και Μέρκελ για συγκάλυψη».

Το δεύτερο κλιμάκιο της επιτροπής θα μεταβεί εκ νέου στο Μόναχο τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου για την εξέταση του προέδρου της Siemens Πέτερ Λέσερ και στις 11 ή 12 του μηνός για την εξέταση του έτερου διαχειριστή των μαύρων ταμείων Μίχαελ Κουτσενρόιτερ.

Εξάλλου με επιστολή του προς την εξεταστική επιτροπή ο πρόεδρος της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας Παναγιώτης Νικολούδης γνωστοποιεί ότι από παραδρομή ο προκάτοχός του Σ. Γκρόζος έστειλε έγγραφο προς την εξεταστική συνδέοντας την offshore Torcaso investments ltd. που ανέκυψε από την έρευνα για την υπόθεση Βατοπεδίου και με την υπόθεση Siemens.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Νικολούδης σημειώνει ότι ο λογαριασμός της συγκεκριμένης off shore εταιρείας απαιτεί αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές αρχές για να ανοίξει.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε