Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ψηφίστηκε με… “κόντρες” και αντιπαραθέσεις η νέα δανειακή σύμβαση

Οξεία αντιπαράθεση Σαχνίδη με Ροντούλη.Ψηφίστηκε με 213 ψήφους υπέρ η νέα δανειακή σύμβαση. Ποιοι από τους διαγραφέντες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είπαν ΝΑΙ!

Έγκριθηκε η νέα δανειακή σύμβαση από την βουλή, η οποία ψήφισε με ονομαστική ψηφοφορία.

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 292 βουλευτές και ναι ψήφισαν οι 213 ενώ όχι είπαν 79 βουλευτές.

Ανάμεσα στους βουλευτές που το ψήφισαν ήταν οι διαγραφέντες από την ΝΔ βουλευτές Ελίζα Βόζεμπεργκ και Μανώλης Κεφαλογιάννης, Κώστας Παπασιώζος, Γιώργος Βλάχος, Γιωργος Βαγιωνάς, Κώστας Γκιουλέκας, Τζίμας Μαργαρίτης και Γιώργος Καρασμάνης. Από το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν ναι οι διαγραφέντες Μιλένα Αποστολάκη, Χρήστος Μαγκούφης, Χρήστος Κατσούρας, Θεόδωρος Παραστατίδης και Βασίλης Τόγιας.

Όπως όλα δείχνουν οι βουλευτές αυτοί φαίνεται πως σύντομα θα επιστρέψουν πίσω στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες.

Ηχηρή όμως ήταν απουσία τεσσάρων πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, των κυρίων Βάσω Παπανδρέου και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου καθώς και των κύριων Σπ.Κουβέλη και Οδυσσέα Βουδούρη!

Τι έγινε νώρίτερα στην Βουλη 

  Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά, υποστήριξε ότι με το νέο οικονομικό πακέτο η Ελλάδα αποκτά ένα παράθυρο ευκαιρίας, που πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά με ένα ολοκληρωμένο εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας.

    Παράλληλα επιτέθηκε σε όλους όσους αντιτίθενται και, αντί, όπως είπε, να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις, «αρκούνται στα κοσμικά επίθετα και τις κούφιες λέξεις».

    Ο εισηγητής της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου, έκανε λόγο για σκληρές και επώδυνες αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει το κόμμα του, προκειμένου η χώρα να αποφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και πρόσθεσε ότι με τη νέα δανειακή σύμβαση ολοκληρώνεται η επίπονη προσπάθεια για να καταστεί το δημόσιο χρέος της χώρας βιώσιμο.

    Το ΚΚΕ δια του ειδικού αγορητή του, Νίκου Καραθανασόπουλου, κατέθεσε πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία, κατηγορώντας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι με τη νέα δανειακή σύμβαση ολοκληρώνουν το έγκλημα τους εναντίον του ελληνικού λαού.

    Ένταση με Αστ. Ροντούλη και Φ. Σαχινίδη

    Την έντονη αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη προκάλεσαν οι αιτιάσεις του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Αστέριου Ροντούλη ότι η Ελλάδα υπέγραψε μυστική συμφωνία εμπράγματων εγγυήσεων με τη Φιλανδία προκειμένου η τελευταία να συμμετέχει στη δανειοδότηση της χώρας μας.

    Ο κ. Ροντούλης επέμεινε στις αιτιάσεις του, παρά τις διαψεύσεις του κ. Σαχινίδη, τον οποίο κάλεσε να παραιτηθεί χαρακτηρίζοντας τον «ψεύτη».

    «Δεν υπάρχει καμία σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με τη Φιλανδία. Ψεύτης δεν είμαι εγώ. Συκοφάντης είστε εσείς. Και με τις ασχήμιες σας δεν τιμάται αλλά υποβαθμίζεται το κοινοβούλιο», του απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός.

    «Κάνει τον τζάμπα μάγκα ο κ. Σαχινίδης γιατί απλούστατα ξέρει ότι η συμφωνία είναι απόρρητη και μυστική», απάντησε ο κ. Ροντούλης.

    Οι αναφορές αυτές του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση του παριστάμενου αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη που του συνέστησε να μην «λαϊκίζει».

    «Γιατί κ. Ξυνίδη; Σας τσίμπησε καμία γουμαρόμυγα;» σχολίασε δηκτικά ο κ. Ροντούλης ενώ το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση της προεδρεύουσας του Σώματος Ροδούλας Ζήση.

    Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επιτέθηκε στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, χαρακτηρίζοντας τα «συνεταίρους και μελλοντικούς εταίρους με κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμα που καταργεί κάθε έννοια κοινωνικού κράτους.

Επίθεση Καρατζαφέρη σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση της νέας δανειακής σύμβασης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι ενόψει των εκλογών κρύβουν την αλήθεια από τον ελληνικό λαό, καθώς από τον Ιούνιο θα επιβληθούν νέα σκληρότερα μέτρα.

    Παράλληλα, κάλεσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, Ευάγγελο Βενιζέλο και Αντώνη Σαμαρά, να εμφανιστούν μαζί του σε τηλεοπτική μονομαχία για να ακουστούν, όπως είπε, εκείνες οι αλήθειες που προσπαθούν να κρύψουν.

    «Ομολογήστε τι προβλέπει το μνημόνιο για τον Ιούνιο. Υπάρχει πρόβλεψη για 14 δισ. ευρώ μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι μισθοί και συντάξεις θα κοπούν και θα φθάσουν στα επίπεδα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτές είναι αλήθειες που πρέπει να λεχθούν αλλά δεν τις λέτε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αιτιολογώντας την αποχώρησή του από την συγκυβέρνηση ανέφερε ότι όταν πιεστικά προσπαθούσαν να του υποκλέψουν την υπογραφή του, ζήτησε ρητές διαβεβαιώσεις τις οποίες όμως δεν πήρε.

    «Είπα ότι θα βοηθήσω την κυβέρνηση με 4 προϋποθέσεις. Όχι μειώσεις μισθών και συντάξεων, όχι απώλεια εθνικής κυριαρχίας, όχι ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και λύση του προβλήματος των λαθρομεταναστών. Τίποτα από αυτά δεν έγινε», σημείωσε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατέστρεψαν τη χώρα με τις πολιτικές τους και τώρα ζητάνε από τον ελληνικό λαό την ψήφο του για να ολοκληρώσουν τη καταστροφή τους.

    «Πολύ φοβάμαι ότι έχετε διαφορετική έννοια και της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, Εμείς θα τα λέμε στον ελληνικό λαό. Και την Κυριακή, το βράδυ των εκλογών, δεν θα ξέρετε που να κρυφτείτε παρά την επικοινωνιακή ομάδα της τρόικας με χρήματα που ακουμπάνε σε γραφίδες και μικρόφωνα για να παίξουν το παιχνίδι τους. Δεν θα μπορέσετε να έχετε αυτοδυναμία και ο ελληνικός λαός θα σας δείξει την έξοδο» κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Αιχμηρό ήταν το σχόλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη για την τοποθέτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ.

    «Για να συνεχίσει να περπατά η χώρα χρειάζεται σύνεση και συνεννόηση. Κάποια στιγμή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε κατανοήσει την ανάγκη αυτή και είχε αναγνωρίσει τις θετικές αποφάσεις του Ιουλίου. Τώρα καταθέτει άλλες απόψεις. Πότε είχε δίκιο; Τότε, ή σήμερα που τις καταρρίπτει;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Σύνεση και συνεννόηση την επέβαλα εγώ. Αλλά πήγα, είδα, τρόμαξα και έφυγα», απάντησε ο κ. Καρατζαφέρης.

 Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στην Ολομέλεια της Βουλής οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μουσουρούλης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου για την «διάλυση της Οικονομίας» αλλά και στον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ως υπουργός μέχρι χθες υπήρξε συμμέτοχος. «Υπάρχουν συνάδελφοι που πολιτεύονται υπό νέα σκέπη λες και δεν είχαν λάβει μέρος σε αυτό ζούμε» ανέφερε και άσκησε κριτική στην Αριστερά ότι εκφράζει μόνο άρνηση χωρίς να καταθέτει πρόταση.

    «Υπογράφουμε την τελευταία πράξη για την σωτηρία της χώρας» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας επισημαίνοντας πως και η αναμενόμενη αποψινή ψηφοφορία είναι συνέχεια των προηγούμενων. Απαντώντας στον κ. Μουσουρούλη εκτίμησε ότι αναφέρθηκε στον κ. Βενιζέλο γιατί δεν του άρεσε η συσπείρωση του κόμματος κατά την διαδικασία της εκλογής του.

    Για προεκλογική ομιλία του κ. Πρωτόπαπα μίλησε ο Θ. Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, και διερωτήθηκε που απευθύνεται το ΠΑΣΟΚ και αν θεωρεί ότι και σήμερα αυτά που έλεγε για να παγιδεύσει τον κόσμο, μπορούν να «περάσουν» τόσο εύκολα.

    Καταφέρθηκε όμως και εναντίον της ΝΔ που ψήφισε το νέο μνημόνιο και καταλόγισε και στα δύο κόμματα ότι αποκρύπτουν ότι έρχονται νέα μέτρα.

    Για αποικιοκρατική σύμβαση με βάση το αγγλικό δίκαιο έκανε λόγο ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος (ΛΑΟΣ) ο οποίος πρόσθεσε πως με τους «απαράδεκτους όρους» που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση εξασφαλίζεται πλήρως ο δανειστής. Ακόμη απάντησε στην κριτική προς το κόμμα του ότι ψήφισε την πρώτη σύμβαση κι όχι τη δεύτερη λέγοντας πως αυτή είναι χειρότερη.

    Αποικιακή χαρακτήρισε την νέα δανειακή συμφωνία και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιπλέον δεν δίνει καν εξηγήσεις για τη συμφωνία.


ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε