Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός δαπανών της Βουλής για το 2011, ενώ εγκρίθηκε ο απολογισμός δαπανών για το οικονομικό έτος 2009.

Με τις θετικές ψήφους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, την αρνητική των βουλευτών του ΚΚΕ και τη δήλωση απλής παρουσίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής και ο απολογισμός δαπανών του Σώματος για το 2009.

Σύμφωνα με τον Φίλιππο Πετσάλνικο, η κύρια κατευθυντήρια γραμμή στη σύνταξη του προϋπολογισμού ήταν η συνεχόμενη, για δεύτερη χρονιά, περιστολή των δαπανών, για να αντιμετωπισθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας με περαιτέρω αποκλιμάκωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού. «Δεν θριαμβολογούμε, κάναμε και εμείς αυτό που έπρεπε να κάνουμε συμβάλλοντας στην έξοδο από την κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

«Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2011 είναι μειωμένος κατά 20.104.000€ σε σύγκριση με τον ψηφισθέντα προϋπολογισμό του 2010 σε μια προσπάθεια να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι δαπάνες, χωρίς ωστόσο να τίθεται σε κίνδυνο η ποιοτική λειτουργία του Κοινοβουλίου», πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, το συνολικό ύψος των προτεινόμενων πιστώσεων για το 2011 είναι 197.988.000€ έναντι ποσού 218.092.000€ του οικονομικού έτους 2010. Ο κ. Πετσάλνικος αναφερόμενος στα κατά καιρούς επικριτικά σχόλια για το κόστος υπογράμμισε ότι «αυτό το ποσό των 197 εκατ. € αντιστοιχεί μόλις στο 3,8 τοις χιλίοις περίπου του κρατικού προϋπολογισμού», ποσό πολύ μικρότερο, όπως είπε, σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, «οι μειώσεις που πραγματοποιούνται οφείλονται κατά 66% στις περικοπές που αποφασίσαμε από φέτος στις αποδοχές των βουλευτών (βουλευτική αποζημίωση κλπ) καθώς και στις περικοπές αποδοχών του προσωπικού της Βουλής». Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τους βουλευτές, οι μειώσεις για το 2011 ανέρχονται σε 20.000€ ετησίως για τον καθένα, δηλαδή σε τουλάχιστον 1.600€ μηνιαίως για κάθε βουλευτή, ποσοστό που αγγίζει το 20%. Επίσης, με την κατάργηση από φέτος της αυτοτελούς φορολόγησης της βουλευτικής αποζημίωσης η μείωση των αποδοχών θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Σημαντικές είναι και οι μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων λόγω των μειώσεων διαφόρων επιδομάτων, αλλά και τις περικοπές έως και 30% (και την φορολόγηση πλέον) του ειδικού επιδόματος που καταβάλλεται εδώ και δεκαετίες στο προσωπικό της Βουλής.

Ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε και στους υπαλλήλους της Βουλής που βρίσκονται, όπως είπε, στο στόχαστρο επικρίσεων. «Δεν θα αρνηθώ ότι ήταν από τους πολύ καλά αμειβόμενους στον δημόσιο τομέα. Θα ήταν άδικο όμως να παραβλέπει κανείς ότι ποσοστιαία, αλλά και σε απόλυτους αριθμούς, οι περικοπές στις αποδοχές τους ήταν πάνω από τον μέσο όρο των περικοπών που έγιναν από φέτος σε όλο τον δημόσιο τομέα. Οι μηνιαίες περικοπές ξεκινούν από 450€ (ποσοστό 19%) έως 1.130€ (ποσοστό 26%-για τους διευθυντές)» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής συμπληρώνοντας ότι πρέπει να λαμβάνονται επίσης υπόψη οι ειδικές συνθήκες λειτουργίας του Κοινοβουλίου που διαφέρουν από εκείνες μιας κλασικής Δημόσιας Υπηρεσίας (όχι μόνο πρωινές αλλά και βραδινές συνεδριάσεις, εμβόλιμες συνεδριάσεις, συνεδριάσεις των επιτροπών, συνεχείς συνεδριάσεις εξεταστικών επιτροπών).

Κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε επίσης στη δραστική μείωση των λειτουργικών εξόδων του Κοινοβουλίου, τονίζοντας ότι «οι δαπάνες αυτές περικόπτονται κατά 6.825.000€, και αφορούν κυρίως μισθώματα κτιρίων, προμήθειες κάθε είδους εξοπλισμού και υλικών, δαπάνες δημοσίων σχέσεων, επιτροπές, επιχορηγήσεις, έξοδα μετακίνησης, δαπάνες τηλεπικοινωνιών.

Ο κ. Πετσάλνικος έδωσε έμφαση στη σημασία της συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών για τη δραστηριότητα του Κοινοβουλίου, τονίζοντας ότι το κανάλι της Βουλής αποτελεί «τον ομφάλιο λώρο για την καθημερινή τους ενημέρωση» και γι’ αυτό θα πρέπει, όπως είπε, να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του.

Αναφερόμενος, σε παλαιότερη απόφαση για λειτουργία Ραδιοφωνικού Σταθμού της Βουλής, τόνισε ότι αυτή δεν θα υλοποιηθεί «γιατί μετά από ενδελεχή εξέταση και των τεχνικών δεδομένων αλλά και των οικονομικών συνθηκών καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν αναντίστοιχο του εύρους των προϋποθέσεων που θα έπρεπε να εξασφαλιστούν». Ανακοίνωσε ωστόσο ότι το Κοινοβούλιο βρίσκεται σε συνεννόηση με την ΕΡΤ για τη δημιουργία καθημερινής ενημερωτικής εκπομπής στο πλαίσιο των εκπομπών της δημόσιας ραδιοφωνίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε