Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Παίζουν την… κολοκυθιά Γιούνκερ και κυβέρνηση για τα “κόκκινα δάνεια” – Ποιος ζήτησε την πώλησή τους στα funds; [pics, vid]

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ποιος ευθύνεται για την πώληση των “κόκκινων δανείων” σε ξένα funds; Ήταν απόφαση της κυβέρνησης ή απαίτηση των δανειστών; Γιούνκερ και ελληνική κυβέρνηση ρίχνουν το “μπαλάκι” ο ένας στον άλλον, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να μιλά πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και την ελληνική πλευρά να απαντά πως πρόκειται για “μνημονιακή δέσμευση”.
 

Σε σχετική ερώτηση δικηγόρου Ελλήνων δανειοληπτών προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο τελευταίος απαντά:

«Σε απάντηση του ερωτήματος σας σχετικά με το αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν επιβάλλει στις ελληνικές αρχές ως προαπαιτούμενο, τη μη νομοθέτηση του δικαιώματος του οφειλέτη και του εγγυητή να συμμετάσχουν στη διαδικασία που συνδέεται με την αγορά και πώληση του δανείου τους και του δικαιώματος να παρουσιάσουν προσφορά και από μέρους των ίδιων, σας ενημερώνω ότι δεν ισχύει καμία τέτοια περίπτωση.

Οι ελληνικές αρχές είχαν την πρωτοβουλία της σύνταξης, τόσο της αρχικής όσο και της αναθεωρημένης έκδοσης του νόμου 4354/2015 και στο έργο τους αυτό δεν αντιμετώπισαν κανένα εκ προοιμίου περιορισμό όπως αυτόν που αναφέρετε στο ερώτημα σας και πράγματι ούτε συζητήθηκε κάτι τέτοιο σε κανένα στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας»

Η επιστολή της δικηγόρου:

Και η απάντηση της Κομισιόν:

Η κυβέρνηση όμως σήκωσε το… γάντι που της πέταξε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Το Υπουργείο Οικονομίας, απαντά συγκεκριμένα πως η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν μια από τις απαιτήσεις των δανειστών που αποτυπώθηκε και στην συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.

«Η απελευθέρωση της αγοράς των “κόκκινων δανείων” ήταν ρητή μνημονιακή δέσμευση στη συμφωνία του Αυγούστου. Συνεπώς οτιδήποτε άλλο είναι παραπλανητικό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
Προσερχόμενος σε προσυνεδριακή εκδήλωση-συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε: «Μετά τη διαπραγμάτευση που κάναμε ισχύουν τα εξής: Πριν πουλήσει το δάνειο η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να κάνει προσφορά στον δανειολήπτη τους προηγούμενους δώδεκα μήνες. Συνεπώς υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα για το θέμα αυτό. Παραπλανητική πληροφορία είναι ότι ισχύει στην Κύπρο. Δεν ισχύει στην Κύπρο.

Στην Κύπρο ισχύει ότι ισχύει και στην Ελλάδα με αυτή τη νομοθεσία που έχουμε εισάγει. Ο κώδικας δεοντολογίας που φτιάξαμε κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος λέει ότι ρητά η επαναγορά δανείων είναι δυνατή και σε τιμή κάτω από την ονομαστική αξία. Νομίζω ότι οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι μάλλον παραπλανητική». Σε ερώτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση απάντησε ότι η «η αξιολόγηση, όπως είχαμε προβλέψει, θα κλείσει κανονικά και πριν από το Γιούρογκρουπ».

Δείτε το ρεπορτάζ του Alpha για το θέμα:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ANT1

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε