Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Παπαδήμος: Κάποιοι στοχεύουν στην περιθωριοποίηση της χώρας

Παπαδήμος: Κάποιοι στοχεύουν στην περιθωριοποίηση της χώρας

Προεκλογική παρέμβαση υπέρ των πολιτικών δυνάμεων που θέλουν τη χώρα στο ευρώ και κατά εκείνων που στοχεύουν στην περιθωριοποίηση επιχείρησε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

«Πρέπει να υπερασπιζόμαστε με εγρήγορση, τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του ευρώ, ιδίως απέναντι σε κραυγές ευρωσκεπτικιστών, ευρωφοβίας και τάσεις περιθωριοποίησης» επισήμανε, από το βήμα εκδήλωσης των εξαγωγέων με θέμα «Εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές», ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

«Η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού αναγνωρίζει και γνωρίζει τα ουσιαστικά, πολύπλευρα και διαρκή πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του ευρώ για τη χώρα μας. Πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε με εγρήγορση, ιδίως απέναντι σε κραυγές ευρωσκεπτικιστών, ευρωφοβίας και τάσεις περιθωριοποίησης. Και πρέπει να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες πολιτικές που μεγιστοποιούν τα οφέλη, αξιοποιούν τις ευκαιρίες και είναι συνεπείς με την ενιαία νομισματική πολιτική που διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών», ανέφερε ο κ. Παπαδήμος.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι αν μείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στους στόχους, θα υπάρξει σταθεροποίηση, βελτίωση και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το δεύτερο μισό του 2013.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η ανταγωνιστικότητα ανακτάται με εφαρμογή του προγράμματος και με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Επισήμανε ότι για μια χώρα σαν την Ελλάδα, έχει σημασία η ενιαία αγορά και το κοινό νόμισμα. Συμπλήρωσε επίσης ότι οι εξαγωγές θα συμβάλουν ώστε, έως το τέλος του 2012, να έχουν ανακτηθεί τα δύο τρίτα ή τα τρία τέταρτα της απολεσθείσας ανταγωνιστικότητας της χώρας, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2000. Εκτίμησε, τέλος, ότι το 2013 θα έχει ανακτηθεί πλήρως το χαμένο έδαφος, σε σχέση με το 2000.

Ο Λ. Παπαδήμος είπε ότι, μετά την ένταξη στο ευρώ, η χώρα δεν κατόρθωσε να αξιοποιήσει επαρκώς τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της ενιαίας αγοράς και του κοινού νομίσματος, ενώ τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της ομιλίας του τόνισε με έμφαση ότι «η εξωστρέφεια είναι το μέλλον της οικονομίας, εάν θέλουν η οικονομία να έχει μέλλον».

Η ενίσχυση της εξωστρέφειας, είπε ο πρωθυπουργός, πρέπει να είναι ο κύριος μοχλός και η βασική κινητήρια δύναμη για την ανάκαμψη και τη βιώσιμη ανάπτυξη- εντός των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας- η οποία θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες, την υγιή άνοδο της εσωτερικής κατανάλωσης και τη δυναμική εξωτερική δραστηριότητα. Υπογράμμισε, δε, ότι πολλές από τις ολοκληρωμένες και στοχευμένες δράσεις του νέου μνημονίου επιχειρούν με τη φορολογική μεταρρύθμιση, το κόστος παραγωγής, το εργατικό κόστος αλλά και άμεσα, με δράσεις βελτίωσης του επιχειρηματικού πλαισίου, να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τις εξαγωγές.

Προανήγγειλε τη μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ σε εξαγωγικούς κλάδους, με το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) να προχωρά προς τα τέλη του έτους στη διάθεση χαμηλότοκων δανείων με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων για την αγορά πρώτων υλών.

Επίσης, για μία ακόμη φορά, ζήτησε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «άμεση ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας και αύξηση της χρηματοδότησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, καθώς, για το σύνολο της οικονομίας, οι τράπεζες έχουν κομβικό ρόλο και οφείλουν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, να κινηθούν με ταχύτητα και να κινητοποιήσουν πόρους για να στηρίξουν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις».

«Πρέπει να παράγουμε προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία, που να μπορούν να εκτοπίζουν τα εισαγόμενα» τόνισε ο πρωθυπουργός και, ως παράδειγμα, ανέφερε ότι ο κατασκευαστικός κλάδος μπορεί να στραφεί προς τις παραθεριστικές κατοικίες- αποφεύγοντας ακρότητες υπερανάπτυξης, στις οποίες επιδόθηκαν αρκετές χώρες πριν από εμάς- που θα απευθύνονται στον ξένο επενδυτή και τον συνταξιούχο.

Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε και στη συμβολή και βοήθεια που παρέχουν η Ομάδα Δράσης και συγκεκριμένες χώρες με εμπειρία, για να βοηθήσουν τον προσανατολισμό της χώρας μας στην εξωστρέφεια.

Εξωστρέφεια ζήτησε η υπουργός Ανάπτυξης

Απαιτείται αλλαγή και στην κουλτούρα και στους θεσμούς, για να αναστρέψουμε το μοντέλο μας και να γίνουμε εξωστρεφείς, επισήμανε η υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννα Διαμαντοπούλου.

«Η στρατηγική για την εξωστρέφεια της χώρας αποτέλεσε προτεραιότητα της κυβέρνησης, αλλά και μια από τις βασικές επιλογές του σημερινού πρωθυπουργού, που έθεσε ως βασική στόχευση το σχέδιο για τις εξαγωγές και, ακόμη και σήμερα, δέκα μέρες πριν από τις εκλογές, συζητάμε για όσα πρέπει να γίνουν, διότι δεν πρέπει να χάσουμε ούτε ένα λεπτό και σε αυτό τον τομέα» υπογράμμισε η υπουργός. Τόνισε, επίσης, τη σημασία της ποσοτικής διεύρυνσης του αριθμού των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρών start up και των ελληνικών διαδικτυακών επιχειρήσεων, που ολοένα και περισσότερο ενισχύουν την παρουσία τους στον διεθνή στίβο.

Η υπουργός επισήμανε τη σημασία της ανάληψης πρωτοβουλίας από την επόμενη κυβέρνηση, προκειμένου το υπουργείο Εξωτερικών με τις υπηρεσίες του να έχουν αποφασιστικότερη συμβολή στην προσπάθεια της εξωστρέφειας. Ένα προτεινόμενο σχέδιο είναι να τεθεί, δυναμικότερα, η οικονομική διπλωματία στην υπηρεσία των Ελλήνων εξαγωγέων και να υπάρχουν οικονομικά οφέλη όταν επιτυγχάνονται συνεργασίες με τοπικές αγορές.

Τη χρηματοδότηση, κατά τα πρότυπα του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), των επιχειρήσεων από τις εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capitals), καθώς και την ενίσχυση του θεσμού των επιχειρηματικών αγγέλων, ανέφερε ως στόχους η υπουργός. Τόνισε, παράλληλα, τη σημασία της συνεργασίας του Ελληνικού Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) με το Invest In Greece, για την προώθηση των ελληνικών προιόντων και υπηρεσιών, λέγοντας ότι ο ΟΠΕ πρέπει να λειτουργήσει με ιδιωτικοικονομικά κριτήρια, με στόχους ανά προϊόν και ανά αγορά και να ελέγχεται για τα αποτελέσματα της δράσης του.

Η επιστροφή του ΦΠΑ είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα σήμερα για τους εξαγωγείς, συμπλήρωσε η υπουργός και είπε ότι διεξάγεται συζήτηση για να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις σε θεσμικό επίπεδο. Ωστόσο, η αποκατάσταση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, συνέχισε η ίδια, είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της σχέσης της δημόσιας διοίκησης με την επιχειρηματικότητα.

Στην τοποθέτησή της, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη ανέφερε ότι στην ημερίδα δεν συμμετείχαν οι τράπεζες, καθώς είναι γνωστό το πρόβλημα ρευστότητας στην οικονομίας μας. Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, που «δέχθηκε να καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα και τα κατάφερε και, μάλιστα, σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου και πρόεδρος των εξαγωγέων Κρήτης, Αλ. Καλαμπόκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται από κοινού με τον Ολλανδικό Οργανισμό Εξαγωγών για να βοηθηθεί η χώρα μας, στο πλαίσιο των ενεργειών που αναλαμβάνει η Ομάδα Δράσης και επισήμανε ότι «πρέπει να γίνουν γρήγορα όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγεών Βορείου Ελλάδος Δ. Λεκασσάς σχολίασε την κόπωση των ελληνικών εξαγωγών και ζήτησε να δημιουργηθεί Γενική Γραμματεία Εξωστρέφειας, η οποία θα αναφέρεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε