Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Παπαδήμος για πρωθυπουργός – Στα Τάρταρα το ΠΑΣΟΚ – Όλες οι δημοσκοπήσεις

Κανένας είναι η απάντηση στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, αν και ο Λουκάς Παπαδήμος παραμένει ο δημοφιλέστερος όλων! Στα πρόθυρα της διάλυσης το ΠΑΣΟΚ!

Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ κινείται και πάλι σε ιστορικά χαμηλά, αποτέλεσμα όχι μόνο της κυβερνητικής πολιτικής των τελευταίων δυο ετών, του μνημονίου, της εισόδου στο ΔΝΤ, αλλά και της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος.

Η εξαμηνιαία πανελλαδική έρευνα της Metron Forum που δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο δείχνει ακριβώς αυτό: ότι το ΠΑΣΟΚ οδεύει ολοταχώς προς τη διάλυση. Στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει μόλις 11%, ενώ η συσπείρωσή του έχει κατρακυλήσει στο 28%! Την ίδια στιγμή, ο Γιώργος Παπανδρέου έρχεται τελευταίος (15,7%) στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών.

Εκεί, πρώτος είναι ο νυν πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος με 43%, ποσοστό όμως που έχει μειωθεί αισθητά από το 70% που είχε λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Όσο για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό; ΚΑΝΕΝΑΣ! Αυτή είναι η απάντηση των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα. 55,4% απάντησε ότι δε θεωρεί κανέναν από τους πολιτικούς αρχηγούς κατάλληλο για να αναλάβει τις τύχες της χώρας. Ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει ποσοστό 15,6% και ο Γιώργος Παπανδρέου 5.3%.

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 7,8 μονάδες και στην εκτίμηση ψήφου κατά 12,2%.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει 18,8% έναντι 11% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν: το ΚΚΕ με 8,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,9%, ο ΛΑΟΣ με 5,9%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3,8% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,7%. Εκτός Βουλής μένουν, σύμφωνα με την έρευνα, η Δημοκρατική Συμμαχία και το Άρμα Πολιτών.

Και αυτό δεν είναι το μοναδικό «μήνυμα» που λαμβάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στο ερώτημα για τους δημοφιλέστερους πολιτικούς, οι ψηφοφόροι του κόμματος επιλέγουν τον Ανδρέα Λοβέρδο (47.7%) και τη Φώφη Γεννηματά (46,4%). Αντίστοιχα στη ΝΔ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (59,9%) και ο Κώστας Καραμανλής (54,6) προηγούνται.

Αυξάνεται η δυσαρέσκεια για την Ε.Ε.

Στο 53% έχει φτάσει η αρνητική άποψη που έχουν οι Έλληνες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η θετική φτάνει το 44% σύμφωνα με το Bαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής. Τον περασμένο Νοέμβριο, αρνητική άποψη για την ΕΕ είχε το 44%.

Το 66% πάντως έχει θετική άποψη για το ευρώ (και το 30% αρνητική) και το 69% δε θέλει την επιστροφή στη δραχμή και την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Αίσθηση προκαλεί το 20% που τάσσεται υπέρ του μνημονίου (71% κατά). Το 45% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου, το 13% αρκετά ικανοποιημένο και το 2% πολύ ικανοποιημένο. Αθροιστικά, το 81% δηλώνει δυσαρεστημένο και το 15% ικανοποιημένο. Μόλις το 52% όμως θέλει να πάει η χώρα σε εκλογές, ενώ το 45% είναι αντίθετο.

Το 60% έχει θετική και μάλλον θετική άποψη για την κυβέρνηση Παπαδήμου, ενώ το 20% έχει αρνητική άποψη. Υψηλά είναι τα ποσοστά δημοτικότητας του Λουκά Παπαδήμου, που φτάνουν το 60%.

Ο πιο δημοφιλής αρχηγός είναι ο Φώτης Κουβέλης με 58%. Ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 39% ο Αντώνης Σαμαράς με 31%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 30%, η Αλέκα Παπαρήγα με 30%, η Ντόρα Μπακογιάννη με 25 και ο Γιώργος Παπανδρέου με 12%.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 30% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 15,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 14%, το ΚΚΕ με 13,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 9,5%, ο ΛΑΟΣ με 6%, οι Οικολόγοι με 4% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 3%.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε