Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Παπακωνσταντίνου: Πρακτικά η πολιτική απόφαση για επιμήκυνση έχει ληφθεί

Οι λύσεις που προτείνονται, όπως αυτή του ευρωομολόγου, βοηθούν αλλά δεν αποσκοπούν στο να αναβάλουν τις δύσκολες πολιτικές, τονίζει σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σχετικά με τις αντιρρήσεις στην έκδοση ευρωομολόγου παρατηρεί ότι «οι φωνές που τάσσονται ανοιχτά υπέρ, έστω της διερεύνησης του θέματος, έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με ελάχιστους μήνες πριν».

Για την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup και για το ενδεχόμενο απόφασης επί της επιμήκυνσης αποπληρωμής των 110 δισ. Ευρώ, από την Ελλάδα, αναφέρει ότι αυτό «θα απαιτήσει διαδικασίες που δεν μπορούν ούτε να ολοκληρωθούν, ούτε καν να αποφασιστούν σε μία μέρα». «Η ανακοίνωση του Eurogroup -πρακτικά η πολιτική απόφαση- για την έναρξη των διαδικασιών έχει γίνει. Συνεπώς, όταν η Επιτροπή και οι χώρες της Ευρωζώνης είμαστε τεχνικά και πολιτικά έτοιμοι, θα προχωρήσει και η επίσημη απόφαση που θα σημαίνει και άμεση υλοποίησή της», προσθέτει.

Για την απόφαση των ευρωπαϊκών οργάνων σχετικά με την αύξηση των κεφαλαίων του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης και την αγορά κρατικών ομολόγων ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι «αυτό που όλοι αναγνωρίζουν είναι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση έντασης και προσμονής για αποφάσεις που τελικά, όταν λαμβάνονται, βρίσκονται ένα βήμα πίσω από τις εξελίξεις» και εκφράζει την πεποίθηση ότι «θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις στο Eurogroup αυτής της εβδομάδας ή σε ένα από τα επόμενα Συμβούλια Κορυφής».

Ο υπουργός Οικονομικών διαψεύδει δημοσιεύματα, κατά τα οποία “η Ελλάδα έχει προτείνει κάποια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους“ ενώ σχολιάζοντας αρνητικές προβλέψεις αναλυτών και αγορών αναφέρει ότι «δεν είναι θέσφατα», για να προσθέσει ότι «στην πραγματική οικονομία οι ανθρώπινες αποφάσεις ανατρέπουν τα δεδομένα και τις συνθήκες και μπορούν να μεταβάλουν ριζικά τις προοπτικές».

«Η επικίνδυνη συσσώρευση χρεολυσίων στα δύο-τρία χρόνια μετά το 2013, λόγω των αποπληρωμών των δανείων του μηχανισμού, που βλέπουν όλοι οι αναλυτές, ανατρέπεται με την κατανόηση της ανάγκης για μεγαλύτερους χρόνους αποπληρωμής, που υλοποιήθηκε στο δάνειο της Ιρλανδίας και θα ακολουθήσει για την Ελλάδα, βελτιώνοντας σημαντικά το προφίλ των αποπληρωμών μας στο μέλλον», επισημαίνει.

Αναφερόμενος στους Οίκους Αξιολόγησης και την πρόσφατη ανακοίνωση της Fitch για την Ελλάδα επικαλείται την τριμηνιαία θετική αξιολόγηση ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ και επισημαίνει ότι τις αποφάσεις των οίκων πρέπει να καθορίζουν τα πραγματικά δεδομένα και όχι προβλέψεις για το μέλλον, που βασίζονται σε πολλές εκτιμήσεις συχνά χωρίς βάση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι την επόμενη εβδομάδα θα έρθει στο υπουργικό συμβούλιο νομοσχέδιο – τομή, για το άνοιγμα των επαγγελμάτων, που θα ανατρέπει πλήρως το σημερινό καθεστώς και θα καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές ορισμένων επαγγελμάτων, σημειώνοντας ότι έχει βρεθεί «μια σωστή ισορροπία που απελευθερώνει το επάγγελμα χωρίς να διακινδυνεύει τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων» ενώ ειδικά για τους συμβολαιογράφους «λόγω της φύσης των υπηρεσιών που παρέχουν και οι οποίες ρυθμίζονται από το Σύνταγμα, οι ρυθμιζόμενες αμοιβές δεν μπορούν να καταργηθούν, γι’ αυτό και προχωράμε σε μείωσή τους».

Για το ενιαίο μισθολόγιο ζητά να μην ξεκινά συζήτηση περί περικοπών, «πριν δούμε το εύρος της εφαρμογής του, που θα είναι αποτέλεσμα μελέτης και φυσικά διαλόγου με τους εργαζομένους».

Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνωρίζει ότι «δεν έχουμε φτάσει τους στόχους μας στο θέμα της τιμωρίας των φοροφυγάδων» και θέτει επόμενο στόχο «να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό και πειστικό σύστημα τιμωρίας για τη φοροδιαφυγή».

Για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης δηλώνει «περισσότερο αισιόδοξος από ό,τι λίγους μήνες πριν» καθώς, «μπορούμε να πιστεύουμε σε μια σταδιακή ανάκαμψη των επενδύσεων τόσο λόγω των κινήτρων για ξένες επενδύσεις όσο και λόγω της στόχευσης δράσεων του ΕΣΠΑ, αλλά και του επενδυτικού νόμου στην ύπαρξη νέων παραγωγικών επενδύσεων» ενώ συμπληρώνει ότι μέχρι να αναπτυχθούν νέοι οδηγοί ανάπτυξης η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς θα είναι το αποτέλεσμα της ανάκαμψης κλάδων με παραδοσιακή θετική συνεισφορά όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και η ναυτιλία.

Σε άλλο σημείο ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαιώνει ότι «οι δράσεις που περιλαμβάνει το μνημόνιο δεν είναι νόμος, είναι προγραμματικές δεσμεύσεις και στη συντριπτική τους πλειοψηφία περνούν για έγκριση από τη Βουλή» ενώ σε ερώτηση αν αισθάνεται “εύκολος στόχος“ για την κριτική που δέχεται στα ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ απαντά ότι «ο μύθος της “έντονης κριτικής“ δεν βασίζεται σε τίποτε άλλο από μια απόλυτα υγιή σχέση συνεργασίας και διαλόγου» και προσθέτει ότι «είναι απόλυτα λογικό να υπάρχουν και αστοχίες σε ένα τόσο απαιτητικό και επείγον έργο, που πρέπει να νομοθετήσει η Βουλή και να υλοποιήσει η κυβέρνηση».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε