Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Παπανδρέου: «Δε ζήτησα ούτε έγκριση ούτε συνενοχή»

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Μήνυμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έστειλε από το υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, καλώντας τα στελέχη που αντιδρούν να το ξανασκεφτούν.

Χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή, τόνισε ότι «είναι ένα ακόμα βήμα για την αλλαγή της χώρας μας προς το καλύτερο». Και απευθυνόμενος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τα διαφωνούντα στελέχη να το ξανασκεφτούν.

Δεν μπορούμε, τόνισε, να εθελοτυφλούμε ή να αγνοούμε τις δραματικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα, στην αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις. Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι σήμερα, πριν, δηλαδή, έρθει στη Βουλή ο συγκεκριμένος νόμος, δεν υπάρχει κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Πρόσθεσε ότι πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι ξεκάθαρες, είχαν προαναγγελθεί και είχαν συζητηθεί δημοσίως, έστω και χωρίς να έχουν πάρει το μορφή σχεδίου νόμου.

Μάλιστα, τόνισε πως ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς κατά τις συναντήσεις που είχε μαζί τους το πρωί ότι το 2011 θα είναι μια χρονιά μεγάλων αλλαγών για τη χώρα και ζήτησε από όλα τα κόμματα να στηρίξουν την προσπάθεια, η οποία, όπως τόνισε είναι προσπάθεια της χώρας και όχι της κυβέρνησης. Ενόψει όλων αυτών των αλλαγών, όπως, είπε, η κυβέρνηση προχωρά χωρίς να λαμβάνει υπόψη της το πολιτικό κόστος, ή το «δήθεν», όπως είπε, πολιτικό κόστος.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ότι του ζήτησε έγκριση και συνενοχή, είπε: «Ούτε το ένα ζήτησα, ούτε το άλλο». Και πρόσθεσε ότι ζήτησε το αυτονόητο, την ανάληψη ευθύνης και συμμετοχής στην προσπάθεια. Όσο για τη συνενοχή, όπως είπε, αυτή προϋποθέτει και την ενοχή. Και τόνισε ότι είναι γνωστό ποιος έχει την ευθύνη που φθάσαμε ως εδώ και ο λαός την έχει καταλογίσει.

Αυτά τα μέτρα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, πρέπει να είναι σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2011, καθώς ένα σημαντικό μέρος του επηρεάζει την εφαρμογή του προϋπολογισμού και τυχόν μη εφαρμογή του θα σήμαινε παρέκκλιση και πολλές συνέπειες για μισθούς, συντάξεις κλπ.

Παράλληλα, ενημέρωσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, διαπιστώνοντας συναίνεση, σε γενικές γραμμές, κυρίως στα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Στόχος των συναντήσεων, όπως τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, ήταν να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγός και να συζητήσουν για τις σημαντικές εξελίξεις «πρώτα απ΄ όλα» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω της επικείμενης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, αλλά και για «κρίσιμα εγχώρια ζητήματα». Ξεκαθάρισε, απαντώντας στον Αντώνη Σαμαρά, ότι δε ζήτησε ούτε έγκριση ούτε και συνενοχή για την οικονομική πολιτική.

Όπως είπε, ανέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς τα τρία, κατά τη γνώμη του βασικά στοιχεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και τα οποία είναι:

Α. Η σταθεροποίηση, η δημοσιονομική τάξη και η σταθεροποίηση.

Β. Η σοβαρή εποπτεία και η ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Γ. Η ανάπτυξη ως βασικό συστατικό στοιχείο της οικονομικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε όλα αυτά υπάρχουν αντιρρήσεις από χώρες όπως η Γερμανία, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Και εξήγησε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι για να μπορεί, η Ελλάδα, να έχει φωνή, πρέπει να διατηρήσει και να ενισχύσει την αξιοπιστία της. Υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια αυτή είναι εθνική. Ζήτησε επίσης την ανάληψη ευθυνών από τον καθένα και συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια.

Έθεσε επίσης στους πολιτικούς αρχηγούς και άλλα θέματα με πρώτο απ΄ όλα αυτό της διαφάνειας, ζητώντας τη συνεργασία όλων των κομμάτων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε