Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Παπανδρέου: «Δεν κάνω πίσω ούτε βήμα»

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Έχει έρθει η ώρα του φιλότιμου και του καθήκοντος είπε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας από το βήμα του ΣΕΠΕ απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων. Και όποιος αποδειχθεί ότι δεν είναι, δε θα πληρωθεί.

«Γύρισε μια σελίδα στην ιστορία της χώρας. Λάβαμε αποφάσεις για να προστατέψουμε τη χώρα από μείζονες κινδύνους», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «έχουμε ακούσει το τελευταίο διάστημα αρκετά τρομολαγνικά σενάρια μαζί με τον τρόμο των spreads, ώστε να μη χρειάζεται να σας περιγράψω τι θα συνέβαινε χωρίς το μηχανισμό αυτό».

Η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε ώστε οι θυσίες αυτές να πλήξουν όσο λιγότερο γίνεται τους πλέον αδύναμους και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που βιώνουν την κρίση με τη μεγαλύτερη ανασφάλεια, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, που τόνισε πως με την κάλυψη των δανειακών αναγκών του κράτους μέσω του μηχανισμού, η κυβέρνηση θα έχει το χρόνο να κάνει τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα για να μην βρεθεί ποτέ ξανά στις συνθήκες αυτές.

«Εδώ είναι η ευθύνη όλων μας. Πρωτίστως της κυβέρνησης, αλλά και όλων των υγιών δυνάμεων της χώρας», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως «τις ευθύνες μου τις αναλαμβάνω πάντα, έστω με προσωπικό, πολιτικό κόστος όπως έκανα και τώρα. Θα είμαι πάντα μπροστά, θα είμαι πάντα πρώτος στη μάχη, αλλά δεν θα τα καταφέρω, η χώρα δε θα τα καταφέρει, χωρίς εσάς, χωρίς τη δική σας ενεργή συμμετοχή, αν η αναγέννηση της Ελλάδας δε γίνει υπόθεση όλων μας, του καθενός μας», τόνισε.

Και εκεί έκανε έκκληση για συστράτευση λέγοντας πως έχει έρθει η ώρα του φιλότιμου και του καθήκοντος, η ώρα της αφύπνισης των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας, του κάθε συνειδητοποιημένου και υπεύθυνου πολίτη, του δημοσίου υπαλλήλου που παρά την περικοπή του μισθού του θα προσπαθήσει να κάνει όσο γίνεται καλύτερα τη δουλειά του για να βοηθήσει τη χώρα του και το κράτος να γίνουν καλύτερα και του επιχειρηματία που θα σκεφτεί πως το μέλλον του δεν περνά μόνο από την ατομική του ευημερία, αλλά και από την ευημερία της κοινωνίας.

Χαρακτήρισε «αναγκαιότητα» το όραμα της ανάπτυξης «για να βγούμε οριστικά από την κρίση και να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της υπανάπτυξης, της επιτήρησης, της παρακμής». Επισήμανε ότι οι λύσεις είναι μπροστά μας και πως αν τις αξιοποιήσουμε, μπορούμε να επανέλθουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης πιο γρήγορα και να βγούμε πιο γρήγορα από την κρίση.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μερικούς από τους μεγάλους στόχους της κυβέρνησης, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που ήδη υλοποιείται, τη διάδοση της ευρυζωνικότητας και την εξασφάλιση της πρόσβασης όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων της χώρας στην ψηφιακή ανάπτυξη.

Ακόμη, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε σχέδια που έχουν ξεκινήσει να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται και στα «οποία ο κλάδος των επιχειρήσεων της πληροφορικής καλείται να παίξει ρόλο κλειδί». Ένα από αυτά είναι η ενιαία αρχή πληρωμής, η οποία όπως είπε ο πρωθυπουργός θα βοηθήσει να καταγραφούν πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ανακοίνωσε δε ότι θα υπάρξει ημέρα απογραφής για τους δημόσιους υπαλλήλους και πως όσοι δεν είναι στη βάση δεδομένων και αποδειχτεί ότι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, «δεν θα πληρωθούν». Μίλησε επίσης για την κάρτα πολίτη, το ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης καυσίμων, η παραγωγική λειτουργία πληροφοριακών συστημάτων νοσοκομείων και η οn – line παρακολούθηση προϋπολογισμού – του κράτους – του δημοσίου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε