Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Παπανδρέου: «Δομικές αλλαγές ναι, ανασχηματισμός όχι»

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τέλος στα σενάρια ανασχηματισμού της κυβέρνησης επιχείρησε να βάλει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου μιλώντας προς τους υπουργούς επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι εξετάζει δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση και στο πρωθυπουργικό γραφείο, επεσήμανε ωστόσο ότι παρά και την πίεση που υπάρχει από τα ΜΜΕ αυτό δε σημαίνει ανασχηματισμός.

«Πρέπει να σταματήσει η ανασχηματολογία» είπε ο πρωθυπουργός. «Είναι ένα εύκολο σπορ, ενισχύει μόνιμα την εντύπωση που είναι αποτέλεσμα μιας παλιάς αντίληψης στην ελληνική πολιτική ζωή, ότι κάθε ανασχηματισμός είναι και μια πανάκεια», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι δεν υπάρχουν ανασχηματισμοί που είναι πανάκεια, αλλά «είναι πολιτική μας βούληση η συλλογική και καθημερινή μας δουλειά, η συλλογική μας λειτουργία που είναι το βασικό στοιχείο της επιτυχίας, θα έλεγα κάθε κυβέρνησης».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίων υπουργών, η τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου είναι πιθανό να παγώνει προς το παρόν το ζήτημα του ανασχηματισμού, ωστόσο, δεν το κλείνει. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του είτε δημόσια, είτε σε ιδιωτικό επίπεδο αυτές τις συζητήσεις.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αν κάποια μέλη της κυβέρνησης επιλεγούν να στηριχθούν ως υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές για τους ΟΤΑ τότε, εκ των πραγμάτων, θα υπάρξει συμπλήρωση των θέσεών τους στην κυβέρνηση.

Σημείωσε δε, ότι υπάρχουν χρόνιες δυσλειτουργίες που αφορούν στον τρόπο διακυβέρνησης και στον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί και αυτό θα αλλάξει, αλλά αυτές οι αλλαγές «δεν αφορούν ειδικά το ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα, αλλά περισσότερο στο ζήτημα του εσωτερικού συντονισμού, την παρακολούθηση, την αξιολόγηση κ. α. μέσα από ένα κεντρικό επιτελείο». Δε μιλάμε, διευκρίνισε, για υπερ- υπουργεία, αλλά για τη σύγχρονη λειτουργία της κυβέρνησης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στάθηκε και στις ημερομηνίες ορόσημα που έχει ενώπιόν της η κυβέρνηση. «Είναι η 3η Σεπτέμβρη, με το Εθνικό Συμβούλιο, είναι η παρουσία μας στη ΔΕΘ, είναι βεβαίως η κατάθεση του προϋπολογισμού, είναι η συμπλήρωση στις 4 Οκτώβρη ενός έτους της κυβέρνησής μας από την εκλογική αναμέτρηση, είναι η μάχη των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών, που σηματοδοτεί, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», όχι απλώς μια πολιτική ανατροπή, αλλά και την ανατροπή της αντίληψης για τη δομή και τη λειτουργία του κράτους, με μια επιτελική κυβέρνηση και με αποκεντρωμένες σοβαρές αρμοδιότητες, πόρους και λειτουργίες, κοντά στον πολίτη, από την Αυτοδιοίκηση», τόνισε.

Παπακωνσταντίνου: Κάθε τρίμηνο η επικαιροποίηση του μνημονίου
Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έγινε μεγάλη κουβέντα για το αν υπάρχει νέο μνημόνιο, ζήτημα το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν νέες δεσμεύσεις και ότι «εφαρμόζουμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει σε ετήσια βάση».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «κενή περιεχομένου» τη συζήτηση για το αν υπάρχει νέο μνημόνιο, καθώς διευκρίνισε προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι κάθε τρίμηνο θα υπάρχει επικαιροποίηση και εξειδίκευση του μνημονίου και για το λόγο αυτό θα ενημερώνει άμεσα την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Όσον αφορά στα κλειστά επαγγέλματα, είπε για τους μηχανικούς και αρχιτέκτονες, μπορούν να προωθηθούν άμεσα οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις σε εφαρμογή της οδηγίας 123 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ για όλα τα υπόλοιπα «κλειστά» επαγγέλματα θα καταθέσει νόμο στα τέλη Οκτωβρίου.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός φέρεται να κάλεσε τους υπουργούς να απεγκλωβιστούν από τη «μνημονιολογία», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει εκείνες τις πολιτικές και διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα για να βγεί από την κρίση.

Παράλληλα, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ενημέρωσε για την κατάσταση στο χώρο της παιδείας ενόψει και της νέας σχολικής χρονιές σε όλες τις βαθμίδες η δε υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενημέρωσε για το θέμα των κουνουπιών – φορέων του ιού του δυτικού Νείλου, αλλά και την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Διαβάστε ακόμα
Επιχείρηση Αθήνα: η κυβέρνηση ετοιμάζει πρωτοφανή επιχείριση «σκούπα»

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε