Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Παπανδρέου: “Η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια”

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Στην προκλητική δήλωση για ενδεχόμενη πώληση των ελληνικών νησιών ο πρωθυπουργός απάντησε κατηγορηματικά όχι. Σάστισε και η Μέρκελ. Eπόμενη στάση: Παρίσι.

Με δηλώσεις πολιτικής στήριξης και τίποτε άλλο φεύγει από το Βερολίνο ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και πηγαίνει στο Παρίσι για ακόμα μια συνάντηση με το γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, την Κυριακή.

Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι στη διάρκεια της συνάντησής του με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ δεν ζήτησε σε καμία περίπτωση οικονομική βοήθεια. Παράλληλα, δήλωσε ότι η Γερμανία και η καγκελάριος παρείχαν στήριξη στο δύσκολο, αλλά αναγκαίο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ενώ ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε και προσωπικά την κα Μέρκελ για τα καλά της λόγια. 

Ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε και προκλητική ερώτηση από γερμανό δημοσιογράφο, ο οποίος τον ρώτησε για το εάν προτίθεται η Ελλάδα να πουλήσει ελληνικά νησιά προκειμένου να μειώσει το χρέος και το έλλειμμα, ήταν κατηγορηματικός ότι κάτι τέτοιο ούτε καν έχει συζητηθεί. Πάντως, την ώρα της ερώτησης μέχρι και η καγκελάριος Μέρκελ φάνηκε πως αισθάνθηκε άβολα.

Μιλώντας για τα διάφορα προκλητικά δημοσιεύματα, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι πλήγωσαν πάρα πολύ τους Έλληνες, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά ούτε και με τον γερμανικό λαό.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως δείχνουν πως η Ελλάδα έχει αξιοπιστία και αποτελεί ένα μήνυμα προς τους ευρωπαίους εταίρους και την παγκόσμια κοινότητα ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να είναι βιώσιμη. 

Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της ένταξης της Ελλάδος στην ευρωζώνη και τόνισε πως η κρίση αυτή σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εμβαθύνει τις προσπάθειές της για τέτοιου είδους ενδεχόμενα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκίνησε τις δηλώσεις της τονίζοντας τις στενές σχέσεις που συνδέουν τα δυο κράτη, αναφορά τόσο στα εκατομμύρια των Ελλήνων μεταναστών που ζουν στη Γερμανία αλλά και στους εκατοντάδες Γερμανούς που περνούν τις διακοπές τους στην Ελλάδα. 

«Θέλουμε να συνεργαστούμε μέσα στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με χαρά κατέγραψα τα ουσιαστικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης που θα βοηθήσουν να αμβλυνθούν οι διαφορές που υπάρχουν στον προϋπολογισμό», τόνισε η Άγκελα Μέρκελ και συνεχάρη όλους όσους συμμετείχαν στην υιοθέτηση των μέτρων, ενώ δεν έκρυψε πόσο σημαντική ήταν και η αποδοχή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

«Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είδαμε τι έγινε χθες με το ελληνικό ομόλογο. Οι αγορές έδειξαν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα» είπε και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δε ζήτησε οικονομική βοήθεια, ενώ αναφέρθηκε και στους κερδοσκόπους, κάτι που συζήτησε με τον Γιώργο Παπανδρέου. «Δεν είναι δυνατόν να αφήνονται ελεύθεροι. Θα στραφούμε από κοινού στην Κομισιόν και θα δούμε πως μπορούμε να ελέγξουμε το πρόβλημα. Η πολιτική έχει τον πρώτο λόγο. Πρέπει να είμαστε σε θέση να περιορίσουμε και να ελέγξουμε τους κερδοσκόπους». 

Η Άγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι Ελλάδα και Γερμανία θα έχουν στενή συνεργασία για τον εκμοντερνισμό, όπως είπε, της Ελλάδας. Το Βερολίνο θα προσφέρει ακριβώς αυτό το know how, συμπλήρωσε η Γερμανίδα καγκελάριος και ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό και το ελληνικό Κοινοβούλιο για τη διάθεση που έδειξαν στη λήψη των δύσκολων οικονομικών μέτρων. 

«Δεν πιστεύω ότι οδηγεί πουθενά το να πουλήσουν τα ελληνικά νησιά», ήταν η απάντηση της Άγκελα Μέρκελ σε σχετική ερώτηση και επανέλαβε την κατανόηση και την αλληλεγγύη της Γερμανίας στη δύσκολη στιγμή της Ελλάδας. Επανέλαβε ότι το Βερολίνο θα προσφέρει τεχνογνωσία στην Αθήνα και ξεκαθάρισε πως «δε θα επιβάλουμε κάτι. Θα κάνουμε προτάσεις». 

Όσον αφορά στα ανθελληνικά δημοσιεύματα, η Γερμανίδα ηγέτης τόνισε με έμφαση ότι όλα αυτά δεν έγιναν από κανένα μέλος της γερμανικής κυβέρνησης. «Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε μια συγκεκριμένη στάση», ξεκαθάρισε και έκρινε ότι δεν πρέπει να δίνεται βάση σε ό,τι λέει ο οποιοδήποτε. 

Έκλεισε τις δηλώσεις της με ένα μήνυμα προς τον ελληνικό λαό: «Το μεγαλύτερο μέρος των Γερμανών θα επιστρέψει για διακοπές στην Ελλάδα. Ξέρουμε ότι οι Έλληνες που ζουν εδώ, ζουν ευχάριστα. Μην ξεχνάτε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα οικοδόμημα που στηρίζεται στη συνεργασία. Σε αυτό το πνεύμα θα συνεχίσουμε. Στέλνω τις καλύτερες ευχές μου στην Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης:

Χλευάζει η Bild τον Γ.Παπανδρέου

Γιούνκερ: «Δε χρειάζεστε λεφτά»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε