Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Παπανδρέου: “Να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας”

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Περισσότερο από δυο ώρες κράτησε η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχούντ Αμπάς στη Ραμάλα, τελευταίο σταθμό του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μέση Ανατολή.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε για μια ακόμα φορά την προσήλωσή του στην ειρηνευτική διαδικασία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να βοηθήσουν για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο τόνισε ότι περισσότερο από ποτέ άλλοτε η Ελλάδα στηρίζει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

“Στη σημερινή συγκυρία το να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα την ειρηνευτική διαδικασία προϋποθέτει καταρχάς αποδοχή των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967 από το Ισραήλ, πρωτεύουσα της Παλαιστίνης τα ανατολικά Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια μπορούμε να προχωρήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία”, επεσήμανε ο Μαχμούντ Αμπάς, που δεν έκρυψε ότι “μας ανησυχεί η στάση αλλά και οι πρακτικές του Ισραήλ σε μια σειρά από ζητήματα όπως τα ανατολικά Ιεροσόλυμα, οι απαγορεύσεις, οι κατεδαφίσεις σπιτιών, η απέλαση των Παλαιστίνιων κατοίκων των ανατολικών Ιεροσολύμων.

Διάλογος απευθείας ή έμμεσος θα πρέπει να βασίζεται στη διεθνή νομιμότητα και τις προηγούμενες μεταξύ μας συμφωνίες, καθώς επίσης και στην αποδοχή από το Ισραήλ της κατοχής των εδαφών μας. Υπάρχει ανάγκη για άμεσες διαπραγματεύσεις. Το γνωρίζουμε και το κατανοούμε. Αυτό θα συμβεί. Απλά όταν φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο θα είναι αποτέλεσμα προκαταρκτικών απευθείας επαφών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και όχι αποτέλεσμα διαμεσολάβησης ή πιέσεων από οποιαδήποτε άλλη πλευρά”.

Τέλος, σχολιάζοντας τις πιέσεις που δέχεται τα τελευταία 24ωρα από αμερικανικής πλευράς για να αποδεχθεί τις άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις, ανέφερε ότι: “δεν ζητάμε τίποτα καινούριο. Ζητάμε να τηρήσουν τις προηγούμενες συμφωνίες, να σταματήσουν την επέκταση των οικισμών εποίκων και να επιτρέψουν την ελεύθερη μετακίνηση, να επιτρέψουν τον ανεφοδιασμό της Γάζας, καθώς και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών μας”.

“Στεκόμαστε δίπλα στον Μαχμούντ Αμπάς και στον Παλαιστινιακό λαό. Στηρίζουμε τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος είναι η μόνη λύση για την επίλυση του Παλαιστινιακού, δίπλα σε ένα ασφαλές Ισραήλ. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη σύγκλιση των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό επεδίωξε με την επίσκεψή της η κοινοτική Επίτροπος, Κ. Αστον, αυτό πιστεύω και επιχειρώ να προωθήσω και εγώ. Αναφορικά με τη Γάζα εκφράζω και από εδώ την ανησυχία μου. Θέλουμε να δούμε τον αποκλεισμό να αίρεται. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό είναι προς όφελος του λαού της Γάζας, αλλά θα αποκλιμακώσει και τις ενδοπαλαιστινιακές εντάσεις”, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του.

Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τους αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή συναντήθηκε στο πρωθυπουργικό μέγαρο με τον ομόλογό του της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Κ. Σαλάμ Φαγιάντ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε