Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Παπανδρέου: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο

Παπανδρέου: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο

«Καλή, αλλά εκτός πραγματικότητας η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ» δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός στο BBC και εκτιμά ότι «οι εκλογές πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για να σταματήσει η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα».

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν «πολύ χειρότερη επιλογή» λέει ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην εκπομπή Newsnight του BBC και προειδοποιεί ότι η αποχώρηση της χώρας από την ευρωζώνη θα οδηγήσει σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, μαζικές αναλήψεις από τις τράπεζες και θα καταστρέψει την οικονομία.
Και προσθέτει ότι αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, τότε οι αγορές θα πιστέψουν ότι μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες που έχουν οικονομικά προβλήματα και δε θα τις εμπιστεύονται για επενδύσεις.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι υπέρ του ευρώ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ποσοστό 70-75%» απαντά στην ερώτηση «τι πιθανότητες έχει η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη και συνεχίζει: «αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσουμε ένα δύσκολο πρόγραμμα. Μπορεί να γίνουν αλλαγές σε αυτό, αλλά όχι μεγάλες…».

Χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου αποτέλεσμα του θυμού και της απελπισίας των πολιτών. «Αν υπάρχουν πολιτικά κόμματα (σ.σ. η δημοσιογράφος είχε πριν αναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ) που δε θέλουν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα πιστεύουν ότι θα είναι εύκολο, που θέλουν την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο, νομίζω ότι αυτό θα μας σπρώξει στην έξοδο».

«Είναι αυτές οι εκλογές δημοψήφισμα για την παραμονή στο ευρώ» ρωτά η δημοσιογράφος για να πάρει την απάντηση του Γ. Παπανδρέου: «όπως ξέρετε, εγώ είχα προτείνει να γίνει κάτι τέτοιο. Οι εκλογές είναι διαφορετικές. Θα είναι δημοψήφισμα κατά μια έννοια, αλλά όχι πραγματικό δημοψήφισμα. Όταν έχεις πολλά πολιτικά κόμματα, και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα από αυτά, είναι εύκολο να λες «θέλω και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο». Είναι μια πολύ καλή πρόταση, αλλά έκτος πραγματικότητας».

Φυσικά, η συζήτηση επανέρχεται στην πρόταση που είχε κάνει εκείνος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τον Οκτώβριο του 2011. «Όταν το προτείνατε, δε σας στήριξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και κυρίως ο Νικολά Σαρκοζί. Αν η πρόταση σας είχε γίνει δεκτή, θα ήταν η Ελλάδα σε αυτό το χάλι τώρα;» ρωτά η δημοσιογράφος.

«Πρώτα απ’ όλα θα υπήρχε μια ξεκάθαρη απάντηση. Οι Έλληνες θα είχαν αποφασίσει και θα τους ανήκε η όποια απόφαση παίρναμε. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα έλεγαν ναι στο ευρώ και στο πακέτο που είχαμε διαπραγματευτεί με την Ε.Ε.», απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός και αναφέρθηκε ειδικά στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας: «δεν καταλαβαίνω γιατί δε στήριξε το δημοψήφισμα, προφανώς υπήρχαν πολλοί λόγοι. Αυτό φυσικά δε βοήθησε τη θέση μου και στο εσωτερικό της Ελλάδας. Αλλά τώρα υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι θα έπρεπε να γίνει ή να γίνει τώρα».

Δε θεωρεί πάντως ότι «εκθρονίστηκε» από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικόλα Σαρκοζί. «Δε θα το έθετα έτσι, είναι πολύ σκληρό» λέει και συμπληρώνει πως η Ευρώπη πρέπει να λειτουργεί με πιο δημοκρατικό τρόπο, με τη συμμετοχή και των πολιτών.

Ερωτηθείς αν η Γερμανία πρέπει να συμπεριφέρεται διαφορετικά, απαντά ότι «οι Γερμανοί έχουν βάλει πολλά χρήματα αλλά αν τα χρησιμοποιούσαμε διαφορετικά, π.χ. αν είχαμε δημιουργήσει ευρωομόλογο, αν είχαμε δημιουργήσει ένα ισχυρότερο τείχος προστασίας, να στηρίξουμε την ανάπτυξη (….) Χαίρομαι που τώρα ο κ. Ολάντ είπε να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον κάλεσε για να του τα ψάλλει! – Τα άκουσε ο Τσίπρας στη Γερμανία

Liberation: Η πρωθυπουργική δυναμική του Τσίπρα

“Πάγο” από τη Γερμανία στον Τσίπρα: “Χωρίς μνημόνιο δεν θα πάρετε φράγκο” – Όλο το παρασκήνιο των συναντήσεων και ο ρόλος του γάλλου προέδρου

Γκάφα Τσίπρα με Ολάντ: “Θα γίνει … Ολαντ-ρέου!” – video

Ολάντ σε Βενιζέλο:Είμαστε σύμμαχοι της Αθήνας για να απαλυνθεί το Μνημόνιο – Τι είπαν οι 2 άνδρες – Τι ρώτησε ο Γάλλος Πρόεδρος


Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε