Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Παπανδρέου: “Προτεραιότητα και προϋπόθεση το Κυπριακό”

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Να εξετάσουν σοβαρά το πακέτο των προτάσεων Χριστόφια για την επίλυση του Κυπριακού κάλεσε Τούρκους και τουρκοκύπριους ο Γιώργος Παπανδρέου από τη Λάρνακα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο σύντομο πέρασμά του από την Κύπρο, συναντήθηκε με τον Κύπριο πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια και συμφώνησαν στο συντονισμό Αθήνας και Λευκωσίας, τόσο σε επίπεδο ηγεσίας, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο για την ανάδειξη και προώθηση του πακέτου προτάσεων που κατέθεσε η κυπριακή πλευρά στις απευθείας διαπραγματεύσεις.

«Το Κυπριακό θα συνεχίσει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», διαβεβαίωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα πως «η επίλυση του Κυπριακού είναι για εμάς προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως «η Ελλάδα, η κυβέρνησή μου και εγώ προσωπικά, θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα στους αγώνες για την επανένωση της Κύπρου» και κυρίως, ότι «στόχος μας παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση μιας λύσης δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, χωρίς στενά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία. Μια λύση στο πλαίσιο ενός δικοινοτικού διζωνικού ομσπονδιακού κράτους με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια».

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τις πρόσφατες προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια, το πακέτο προτάσεων σχετικά με τη διαπραγμάτευση των τριών κεφαλαίων και τη διασύνδεση του εδαφικού θέματος, του περιουσιακού και εκείνου των εποίκων, επίσης την πρόταση για την επιστροφή των Βαρωσίων και το άνοιγμα του λιμένος της Αμμοχώστου υπό την ΕΕ και, τέλος, την κυπριακή θέση για τη διεθνή διάσκεψη.

«Αυτές οι προτάσεις μπορούν να δώσουν ώθηση στις δικοινοτικές συνομιλίες. Μπορούν, επίσης, να βελτιώσουν σημαντικά το κλίμα. Δείχνουν ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι ένα βήμα μπροστά στις πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Ευχόμαστε και η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία να τις μελετήσουν σοβαρά», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

Επιπλέον, σημείωσε ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι κρίσιμος και η επίδειξη εκ μέρους της πραγματικής βούλησης για λύση με απτά αποτελέσματα, θα επιτρέψει να υπάρξει γρήγορα πρόοδος, ώστε να επιτευχθεί σύντομα μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, «όπως, άλλωστε, διατείνεται συνεχώς ότι επιθυμεί η ίδια να συμβεί». «Θα ωφεληθούν όλοι και πρωτίστως η ίδια, αφού θα επηρεαστούν θετικά, καθοριστικά, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα διευκολυνθεί η ενταξιακή της προσπάθεια», πρόσθεσε.

Ο κύπριος πρόεδρος ευχαρίστησε τον έλληνα πρωθυπουργό «διότι αποδεικνύει έμπρακτα το συνεχές και αδιάλειπτο προσωπικό ενδιαφέρον του για την Κύπρο και το Κυπριακό». Ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις και την κατάσταση στις συνομιλίες, μετά την ανάληψη της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας από τον κ. Ερογλου. «Ενημερώσαμε ενδελεχώς και σε βάθος για τις μεθοδεύσεις και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα από πλευράς Τουρκίας», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Αναφορικά με τις προτάσεις του για το Κυπριακό ο κύπριος Πρόεδρος επισήμανε:

-Προτείνουμε τη διασύνδεση της συζήτησης τριών κεφαλαίων του κυπριακού. Το περιουσιακό συνδέεται και θα πρέπει να συζητηθεί ταυτόχρονα με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και το κεφάλαιο της μετανάστευσης, της ιθαγένειας, αλλοδαπών και ασύλου.

-Είναι ξεκάθαρο ότι η διευθέτηση του κεφαλαίου των εδαφικών αναπροσαρμογών, όπως και του θέματος του εποικισμού, αναμφίβολα θα διευκολύνει την επίλυση του περιουσιακού. Ο συνδυασμός της συζήτησης αυτών των τριών κεφαλαίων, εκ των πραγμάτων θα εντατικοποιήσει και θα επισπεύσει το διάλογο.

-Καλούμε, επίσης, την Τουρκία να εφαρμόσει το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που προνοεί την παράδοση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη με στόχο την επιδιόρθωση και αποκατάσταση της πόλης και την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της. Μαζί με την αποκατάσταση της πόλης των Βαρωσίων θα αναλάβουμε ευθύνη για αποκατάσταση της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου που αποτελεί κοινή πολιτιστική κληρονομιά.

-Ταυτόχρονα, θα ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για διεξαγωγή εμπορίου από πλευράς Τουρκοκυπρίων. Τα οφέλη της πρότασής μας είναι φανερά για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Τα κέρδη αυτής της πρότασης είναι εξίσου φανερά και για την Τουρκία, η οποία θα επωφεληθεί της ενταξιακής της πορείας, αφού θα ανοίξουν κεφάλαια, που σήμερα είναι παγωμένα.

-Θεωρούμε αναγκαία τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, όταν φτάσουμε σε «ακτίνα συμφωνίας πάνω σε εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Αυτή η διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να συγκληθεί από τα Ηνωμένα Εθνη και να συμμετάσχουν τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η ΕΕ, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι δύο κυπριακές κοινότητες.

Τέλος, Γιώργος Παπανδρέου και Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσαν ότι Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε στενή συνεννόηση για πρωτοβουλίες, σχετικά με το μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα της Γάζας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε