Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Παπανδρέου: Στο Δημόσιο οι τράπεζες που δεν αντέχουν το κούρεμα

– «Αποφύγαμε τον θανάσιμο κίνδυνο της χρεοκοπίας» είπε ο πρωθυπουργός
– «Κάποιοι στο εσωτερικό της χώρας καλλιεργούσαν συνειδητά κλίμα ηττοπάθειας» – Δεν απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων
– Δε θα υπάρχουν επίτροποι στα υπουργεία – «Εμείς θα φτιάξουμε την Ελλάδα, κάνεις άλλος»
– Καλύτερο από του Ιουλίου το επιτόκιο του νέου δανείου

Μπορεί το κείμενο της συμφωνίας να μην το έχουμε δει ακόμα, ωστόσο ο πρωθυπουργός περιέγραψε ποιοί θα είναι οι βασικοί άξονες της συμφωνίας που επετεύχθη τα ξημερώματα της Πέμπτης.

‘Οπως είπε ο κ. Παπανδρέου:

– Οι τράπεζες θα ενισχυθούν με κεφάλαια, οι μετοχές τους θα περάσουν στο δημόσιο τομέα, θα εξυγιανθούν και στη συνέχεια θα ιδιωτικοποιηθούν. Που σημαίνει με απλά λόγια ότι θα κρατικοποιούνται όσες τράπεζες δεν θα αντέξουν το κούρεμα.

– Η απόφαση της 21ης Ιουλίου δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί λόγων αλλαγής των συνθηκών αλλά και ασύμμετρης κατανομής των βαρών υπέρ των τραπεζών και σε βάρος του δημόσιου τομέα. Έκανε λόγο ακόμη για κακόπιστη κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση και για προσπάθεια να χαρακτηριστεί αποδιοπομπαίος τράγος. ‘Οπως είπε μας έφαγαν οι αστερίσκοι αυτής της συμφωνίας.

– Με τις αποφάσεις διασφαλίζεται η χρηματοδότηση της χώρας ως το 2014, επιλύεται το πρόβλημα ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και γίνεται βιώσιμο το χρέος.

– Έχουμε επιτύχει χαμηλά επιτόκια, περίοδο χάριτος και νέα μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Μειώνεται το ετήσιο βάρος εξυπηρέτησης του χρέους από το 2012. Από τότε (το 2012) περνάμε στο πρωτογενές πλεόνασμα.

– Η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων δεν κινδυνεύει αφού θα αναπληρωθεί η απώλεια που τυχόν θα υπάρξει με ειδικό πρόγραμμα παραχώρησης κρατικής περιουσίας.

– Η συμφωνία ενισχύει το τραπεζικό σύστημα διότι προστατεύει τον καταθέτη και την πραγματική οικονομία. Στόχος μας, είπε, ήταν η δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αίρονται βάρη από το λαό και μεταφέρονται στις τράπεζες.

Κατά τα λοιπά, ξεκινώντας ο κ.Παπανδρέου είπε οτι «Έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς της χώρας με το παρελθόν, να φύγει το βάρος και να περάσουμε σε μία αναπτυξιακή εποχή».

«Μία καινούρια ημέρα ξημερώνει και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες για την υπεράνθρωπη θυσία τους… Χωρίς τη δική τους συγκλονιστική προσπάθεια, όλα θα είχαν τελειώσει τον περασμένο Μάιο. Θα είχαμε χρεοκοπήσει με τραγικές συνέπειες… Διαπραγματευτήκαμε με ισχυρό εργαλείο την αξιοπιστία μας και αποφύγαμε το θανάσιμο κίνδυνο της χρεοκοπίας… Και μόνο που βρισκόμαστε εδώ είναι επίτευγμα», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Πολλοί στο εσωτερικό της χώρας καλλιεργούσαν συνειδητά ένα κλίμα ηττοπάθειας», τόνισε και ζήτησε «να τελειώνουμε με την προπαγάνδα και τη λασπολογία. Ας σταματήσουμε να τρώμε τις σάρκες μας». Μίλησε και για «υπερπατριώτες», οι οποίοι, όπως είπε, χωρίς να περιμένουν τις τελικές αποφάσεις επένδυαν στην αποτυχία της χώρας.

Ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε να κλείσει, για ακόμη μια φορά, κάθε συζήτηση για εκλογές. «Ο λαός θέλει αλλαγές, όχι εκλογές», είπε και δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τα όσα ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα περί απουσίας της κυβέρνησης από τις διαπραγματεύσεις. Πάντως, έκανε ακόμη ένα άνοιγμα συναίνεση επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει την ευρύτατη δυνατή συναίνεση στις αποφάσεις.

Όσον αφορά στην εποπτεία, διέψευσε ότι σε κάθε υπουργείο θα υπάρχει και ένας επίτροπος. «Δεν είδα πουθενά να γράφεται στην συμφωνία ότι θα έχουμε επιτρόπους στα υπουργεία. Αυτό που είπε και η κα Μέρκελ είναι ότι εμείς θα έχουμε την ευθύνη για να εφαρμοστούν όλα αυτά που αναφέρονται στο πρόγραμμα. Βεβαίως οι δανειστές μας θέλουν την επιτυχία μας και ζητάμε την στήριξη τους.

Εμένα δεν μου αρέσει κάθε τρεις μήνες να γίνεται αυτό το σόου. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να βρίσκονται δίπλα μας συνέχεια και όταν υπάρχει πρόβλημα να το συζητάμε και να βρίσκουμε λύση. Εμείς θα φτιάξουμε την Ελλάδα κανένας άλλος», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Συμφωνία καλύτερη από της 21ης Ιουλίου

Έχει όλα τα πλεονεκτήματα εκείνης, αλλά όχι τα μειονεκτήματά της, είπε  ο πρωθυπουργός και τόνισε πως αίρονται βάρη από τον ελληνικό λαό και μεταφέρονται στις τράπεζες, κάνοντας λόγο για δίκαιη κατανομή των βαρών.

«Είναι η πιο ιστορική απόφαση σε σχέση με όσες που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι έχει πολύ καλύτερες προϋποθέσεις να πετύχει. Όμως, «δεν ξέρουμε τις αντιδράσεις των αγορών. Ελπίζουμε ότι θα είναι θετικές».

Στόχος της κυβέρνησης είναι έχουν κλείσει μέχρι το τέλος του έτους τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Δεν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέων μέτρων εξαιτίας του νέου δανείου, με καλύτερο επιτόκιο από εκείνο της 21ης Ιουλίου, που πήρε η Ελλάδα. «Η ελάφρυνση του χρέους επιτρέπει να μη μιλάμε για νέα μέτρα καθώς υπάρχουν περιθώρεια ανάσας και για την οικονομία αλλά και για κάθε ελληνικό νοικοκυριό», είπε ο πρωθυπουργός και εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Πρέπει να ξέρουν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι ότι δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις τους. Η σημερινή απόφαση δεν θίγει τις συντάξεις, αντιθέτως διευκολύνεται η άσκηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων», είπε, διαβεβαιώνοντας πως δε θα υπάρξει πρόβλημα με τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αφού τελείωσε τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, έκανε παρέμβαση ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχει έστω και μια πολιτική δύναμη που δεν θα χαρεί με την σημερινή συμφωνία. Αδυνατώ να πιστέψω ότι θα υπάρξει έστω και μια πολιτική δύναμη που δεν θα στηρίξει αυτή τη συμφωνία», είπε. (Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του, εδώ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κλείδωσε η συμφωνία – Μείωση 50% του ελληνικού χρέους και μόνιμη εποπτεία

Παρέμβαση Βενιζέλου στη συνέντευξη Παπανδρέου – Απάντησε για τις 180 ψήφους

ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ NEWSIT

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε