Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Παπανδρέου προς ΕΕ: “Ή παίρνετε την απόφαση να μας βοηθήσετε ή συνεχίζουμε και μόνοι μας”

‘Ηταν ένα από τα πιο δραματικά και πιο κρίσιμα υπουργικά συμβούλια. Η αφορμή για την σύγκλισή του ήταν η υποβάθμιση σοκ από την Moody’s και βεβαίως όλα όσα θα ακολουθήσουν έως τις 25 Μαρτίου στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της µαραθώνιας σύσκεψης του άτυπου Υπουργικού Συµβουλίου το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίµου, δεν έλειψαν οι στιγμές που όσα λέχθηκαν πήραν δραματικούς τόνους.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να απέφυγε να αναφέρει την λέξη βέτο, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «ή θα έχουµε λύση-πακέτο, συνολική λύση, ή δεν θα έχουµε λύση», κάτι που ερµηνεύεται ως απροθυµία της Ελλάδας να συναινέσει σε µια απόφαση που ενδεχοµένως δεν θα τη βρίσκει σύµφωνη.
Ο κ. Παπανδρέου αναφερόµενος στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου µίλησε για «κρίσιµη µάχη» και τόνισε ότι αν δεν υπάρξουν θετικές αποφάσεις, πρέπει µεν να συνεχίσουµε το πρόγραµµά µας, «αλλά να ρίξουµε όλο και µεγαλύτερο βάρος στις δικές µας δυνάµεις».

Από την πλευρά τους οι υπουργοί είπαν ότι στηρίζουν τον Πρωθυπουργό συµφωνώντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί µόνο ένα πακέτο λύσης και όχι αποσπασµατικές αποφάσεις. Στη συνεδρίαση δεν έλειψαν οι υπαινιγµοί για την Καγκελάριο της Γερµανίας αφού ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι αποσπασµατικές προσπάθειες µπορεί να οφείλονται είτε σε εσωτερικούς λόγους σε κάθε χώρα είτε σε εύκολο λαϊκισµό.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο κ. Παπανδρέου φέρεται να είπε στους υπουργούς ότι το Μνηµόνιο ήταν και είναι απαραίτητο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αυτό όµως δεν σηµαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προσπαθήσει να βελτιώσει τους όρους του, τουλάχιστον ως προς τον χρόνο αποπληρωµής και το ύψος των επιτοκίων.

Σε ό,τι αφορά τα αιτήµατα που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, αυτά είναι κατά βάση τρία:

α) Επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, κάτι που θεωρείται σχεδόν δεδοµένο,
β) µείωση των επιτοκίων δανεισµού, στόχος που βρίσκεται σε φάση διαπραγµάτευσης,
και γ) δυνατότητα µελλοντικής επαναγοράς µέρους του συνολικού χρέους.

Ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναφερόµενος στην αιφνιδιαστική υποβάθµιση της χώρας από τον οίκο αξιολόγησηςείπε πως «ενισχύει την επιχειρηµατολογία µας πως θέλουµε µια αποφασιστική λύση», ενώ ο Ευάγγ. Βενιζέλος σχολίασε πως «οι άθλιες αξιολογήσεις πρέπει να τεθούν στην Ευρώπη και να ληφθούν αποφάσεις ώστε ένας συγκεκριµένος µηχανισµός να σταµατήσει τη σπέκουλα».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε