Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Παπανδρέου-Ιερώνυμος συμφώνησαν στην ανάγκη συνεργασίας κράτους-Εκκλησίας

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Αντίθετη με το νομοσχέδιο περί μεταμοσχεύσεων και την κάρτα του Πολίτη δήλωσε στον πρωθυπουργό η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας, που ζήτησε και ελαστικότερη εφαρμογή της ρύθμισης 1 προς 5 για τις προσλήψεις και μεταθέσεις ιερέων.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου έγιναν δεκτοί στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Στη συνάντηση, αποφασίστηκε η συγκρότηση κοινής επιτροπής κυβέρνησης και Ιεράς Συνόδου για να συζητηθούν αναλυτικά όλα τα θέματα που αφορούν την Εκκλησία.

Στην Επιτροπή θα προεδρεύει ο Υπουργός Παιδείας και από κυβερνητικής πλευράς θα μετέχουν υπουργοί ή εκπρόσωποι από τα υπουργεία Υποδομών, Υγείας, Οικονομικών και Πολιτισμού. Με τον τρόπο αυτό εκτιμήθηκε ότι ο διάλογος ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία αποκτά και θεσμική σχέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία της Εκκλησίας ζήτησε από την κυβέρνηση την αποδέσμευση των κεφαλαίων της που διατηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τις προωθούμενες ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο περί μεταμοσχεύσεων, για την “εικαζόμενη συναίνεση” και την κάρτα του Πολίτη.

Επίσης ζήτησε από την κυβέρνηση να υπάρχει ελαστικότερη εφαρμογή της ρύθμισης 1 προς 5 σχετικά με τις προσλήψεις και μεταθέσεις ιερέων.

Στη σύντομη συνομιλία που είχαν μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός και ο προκαθήμενος της Εκκλησίας, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η συνέργεια και η συνεργασία του κράτους και της εκκλησίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα ο καθένας βέβαια με τον ιδιαίτερο ρόλο του.

Και πρόσθεσε: «Για να προκύψουν λύσεις ελπίδας, αισιοδοξίας, ώστε να μπει η Ελλάδα σε ένα διαφορετικό δρόμο».

Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε ότι ήταν σωστή η επισήμανση του πρωθυπουργού και τόνισε: «Ο λαός προσβλέπει με αγωνία και έχει απαιτήσεις για να ξεπεραστεί η κρίση. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που θα ανακουφίσουν τον κόσμο».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ανέλυσε στον Αρχιεπίσκοπο και τους ιεράρχες τη φιλοσοφία του Νέου Λυκείου, που προωθεί η κυβέρνηση, όπου προβλέπεται συγκεκριμένος τρόπος διδασκαλίας των Θρησκευτικών, καθώς η Εκκλησία έχει εκφράσει ενστάσεις, ζητώντας περισσότερο και ευρύτερο χρόνο διδασκαλίας.

Ολα τα επιμέρους ζητήματα, μέσω της επιτροπής που θα συγκροτηθεί θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα με τα αρμόδια υπουργεία.

Τον αρχιεπίσκοπο συνόδευσε αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου από τους μητροπολίτες Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιο, Νέας Σμύρνης Συμεών, Ελλασσόνας Βασίλειο, ο οποίος είναι και πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου πρωτοπρεσβύτερος Μάρκος Βασιλάκης.

Από κυβερνητικής πλευράς, παρόντες στη συνάντηση ήταν η αρμόδια υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλειας, Χρήστος Αηδόνης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε