Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Παπούλιας: Η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της

Παπούλιας: Η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της

Συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του έιχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

«Ανέπτυξα στον Πρόεδρο Ναπολιτάνο ότι για να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία απαιτείται να δοθεί οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Μόνο έτσι είναι δυνατόν να ανακτηθεί η αναγκαία εμπιστοσύνη για την ελληνική οικονομία και να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματοποίηση επενδύσεων» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, σήμερα το απόγευμα στο μέγαρο Κυρηνάλιο της Ρώμης.

Ο κ. Παπούλιας ευχαρίστησε την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ιταλίας για τη συμπαράστασή της και αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις της χρηματοοικονομικής κρίσης, πρόσθεσε:

«Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ένα θετικό βήμα. Όμως, αμβλύνει δεν λύνει το ζήτημα. Το πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι πρωτίστως πολιτικό και απαιτεί πολιτική λύση. Απαιτεί να ξανασυζητήσουμε την ίδια την αρχιτεκτονική της, το πώς θα υπερβούμε το γεγονός ότι υπάρχει νομισματική ένωση, χωρίς δημοσιονομική και πολιτική ένωση».

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την κατάσταση της χώρας μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν απόλυτα σαφής, πέρα από διπλωματικές περιστροφές:

«Η Ελλάδα επιχειρεί μια βίαια μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με βαρύ οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Η οικονομία βυθίζεται σ’ ένα φαύλο κύκλο ύφεσης. Η ανεργία προσεγγίζει το απαράδεκτο ποσοστό του 25%, ενώ η ανεργία στους νέους κινείται στο εφιαλτικό 54%. Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η ελληνική κοινωνία έχει φθάσει στα όριά της. Είναι ζωτική ανάγκη η απολύτως αναγκαία δημοσιονομική εξυγίανση να συνδυασθεί με δραστική πολιτική ανάπτυξης».

Ο δε Ιταλός πρόεδρος, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αναφέρθηκε στη στενή φιλία και αλληλεγγύη που τον ενώνει με τον κ. Παπούλια, «ο οποίος αγωνίσθηκε και μαζί με τον λαό του υπέστη σοβαρότατες δοκιμασίες».

«Η Ιταλία ήταν ανέκαθεν πεπεισμένη ότι η Ελλάδα είναι ουσιαστικό και θεμελιώδες μέλος της ευρωπαϊκής ιστορίας, ένα αναπόσπαστο τμήμα της διαδικασίας ολοκλήρωσης και ενοποίησης της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Ιταλός πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον κ. Ναπολιτάνο, «η κρίση που η Ελλάδα αναγκάσθηκε να αντιμετωπίσει και λόγω σφαλμάτων της ιθύνουσας τάξης της, οδήγησε σε εντάσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στην ανάγκη να αναζητηθεί στήριξη και αλληλεγγύη, προσφέροντας επώδυνες θυσίες».

Ο Ιταλός πρόεδρος υπογράμμισε, επίσης, ότι «υπήρξαν υπερβολικές ταλαντεύσεις στις δεσμεύσεις της Ένωσης προς την Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, αυξήθηκε και το κόστος της βοήθειας».

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ήταν σαφέστατος σε ό,τι αφορά την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ, τονίζοντας με έμφαση:

«Είμαστε πεπεισμένοι εδώ και καιρό, και το επαναλαμβάνουμε και σήμερα, ότι πρέπει να τεθεί τέρμα σε κάθε υφέρπουσα παρέμβαση που σχετίζεται με τυχόν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, και, βεβαίως, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο σκέλος του ευρώ και της ΕΕ, η Ευρώπη είναι μια κατάκτηση των χωρών μας και των λαών μας».

Ο Ιταλός πρόεδρος δήλωσε ακόμα ότι κατανοεί τις κοινωνικές συνέπειες των θυσιών και προσπαθειών που καταβάλλει η χώρα μας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της και σημείωσε ότι «πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει επιμήκυνση των χρονικών ορίων, για να μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις δοκιμασίες αυτές, από τη στιγμή, μάλιστα, που οι κοινωνικές εντάσεις, κάποιες φορές, μπορεί να επιφυλάσσουν και σοβαρές, αρνητικές συνέπειες για τη Δημοκρατία».

Οι δυο πρόεδροι, τέλος, κατά τη συνάντησή τους στην ιταλική πρωτεύουσα, αναφέρθηκαν στις διμερείς διαβουλεύσεις που προγραμματίζονται ενόψει των διαδοχικών προεδριών της Ελλάδας και της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2014, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον δοκιμαζόμενο συριακό λαό και ευχήθηκαν την περαιτέρω ανάπτυξη των ήδη στενότατων σχέσεων των δυο χωρών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Ιταλία ο Κάρολος Παπούλιας – Τη Δευτέρα θα δει τον Ναπολιτάνο

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε