Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Παπούλιας: “Παράνομη η ενέργεια του Ισραήλ”

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Παράνομη και εκτός των κανόνων του διεθνούς δικαίου χαρακτρήρισε την δολοφονική επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων κατά του “Στόλου της Ελευθερίας” ο Κάρολος Παπούλιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε την Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο τον Σέρβο ομόλογό του, Μπόρις Τάντιτς και μετά το τέλος της συνάντησής τους δήλωσε: “Η χθεσινή ενέργεια του Ισραήλ, παράνομη και εκτός κανόνων του διεθνούς δικαίου, ανατρέπει την ειρηνευτική διαδικασία και δημιουργεί συνθήκες εξαιρετικής έντασης στην περιοχή”.

Στη συνάντηση των δυο προέδρων συζητήθηκαν η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, η υπόθεση του Κοσόβου,το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά και οι διμερείς σχέσεις.

Αναφερόμενος στο καθεστώς του Κοσόβου, ο κ. Παπούλιας επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση υπέρ της “εξεύρεσης λύσης αμοιβαία αποδεκτής, η οποία θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου και διαπραγματεύσεων”.

Από την πλευρά του ο κ. Τάντιτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ελληνική θέση και τόνισε ότι η χώρα του “θα συνεχίσει να έχει μια φιλική πολιτική, αλλά δεν θα αναγνωρίσει με κανέναν τρόπο την ανεξαρτησία του Κοσόβου και μετά την γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι έτοιμη να επαναδιαπραγματευτεί για το μέλλον της επαρχίας αυτής”.

Πρόσθεσε δε ότι “με την πολιτική της στο Κόσοβο, η Σερβία επιβεβαιώνει την πολιτική που βασίζεται στην ειρήνη, την ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή προοπτική. Μια προϋπόθεση για τέτοια ανάπτυξη είναι η οικονομική και η πολιτική σταθερότητα στην περιοχή”.

Οι δύο Πρόεδροι αναφέρθηκαν εκτενώς στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, με τον Κ. Παπούλια να επαναλαμβάνει την ένθερμη και σταθερή στήριξη της Ελλάδας: “Πιστεύουμε ότι η Σερβία πρέπει να καταστεί το ταχύτερο δυνατόν μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, θέση η οποία δικαιωματικά της ανήκει”.

Ο Μπ. Τάντιτς ευχαρίστησε για την ελληνική στήριξη, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις επενδύσεις ελλήνων επιχειρηματιών στην Σερβία, δηλώνοντας ευγνώμων για “όλα όσα έδωσε η Ελλάδα μετά τις δημοκρατικές αλλαγές στην χώρα”.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Έλληνας πρόεδρος επανέλαβε “την ειλικρινή πρόθεση της Ελλάδας να εξευρεθεί το ταχύτερο δυνατόν, αμοιβαίως αποδεκτή λύση”.

Ο Σέρβος Πρόεδρος εξέφρασε ακόμη τη συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό που υποφέρει λόγω της οικονομικής κρίσης και πρόσθεσε ότι οι Σέρβοι θα εξακολουθήσουν να επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. “Θα είναι η μικρή συμβολή μας στην οικονομία σας”,σημείωσε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε