Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Παπούλιας σε Αναστασιάδη: “Υψιστη εθνική προτεραιότητα, το Κυπριακό”

Παπούλιας σε Αναστασιάδη: “Υψιστη εθνική προτεραιότητα, το Κυπριακό”

Την πρώτη συνάντησή του με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος βρίσκεται την Αθήνα, είχε το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

“Σας καλωσορίζω, κύριε Πρόεδρε, με μεγάλη χαρά. Σας συγχαίρω για τη μεγάλη νίκη που πετύχατε. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι το Κυπριακό είναι για μας υψίστη εθνική προτεραιότητα. Και νομίζω ότι όχι μονάχα θα συνεχιστεί, αλλά θα εμβαθύνουμε τον συντονισμό των προσπαθειών μας και των διαβουλεύσεων, ώστε να έρθει εκείνη η ποθητή μέρα της επανένωσης, που δεν θα υπάρχει κατοχικός στρατιώτης στο νησί και θα είναι μια μεγάλη νίκη για τον Ελληνισμό, γιατί η μάχη που δίνει ο Κυπριακός λαός είναι μάχη του Ελληνισμού”, είπε ο κ. Παπούλιας υποδεχόμενος τον Κύπριο ομόλογό του.

“Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και σαν ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αυτό που θα ήθελα να μεταφέρω είναι ευγνώμονες ευχαριστίες του Κυπριακού Ελληνισμού για τη διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδος”, απάντησε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος προσέθεσε ότι προσβλέπει, μέσα από τον ειρηνικό διάλογο, σε διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης, έτσι ώστε να επιτευχθεί με ειρηνικό τρόπο μια λύση που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των κατοίκων και θα απαλλάξει την Κύπρο από την κατοχή.

“Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε τη συμπαράσταση -εκτός της Ελλάδος που είναι δεδομένη- και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς είμαστε πλήρες μέλος, χάρη βεβαίως στην άψογη συνεργασία με την Ελλάδα και τη μεγάλη συμβολή που είχαμε τότε, και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και του ελληνικού Κοινοβουλίου. Είμαστε πια μέλος, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες”.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου έστειλε και μήνυμα στην Τουρκία, πως έχει υποχρέωση να τιμήσει και να τηρήσει όλες αυτές τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, απέναντι στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. “Και συνεπώς, δεν διανοούμαι πώς θα ήταν δυνατόν να εξευρεθεί μια λύση, χωρίς να εδράζεται στις βασικές αρχές, αξίες, στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως διαλαμβάνονται και προστατεύονται στην υπόλοιπη Ευρώπη”, κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δάνειο 2 δις ευρώ από την Ελλάδα ζητά η Κύπρος

 

Καυτή ατζέντα στην Αθήνα – Συγκεκριμένα αιτήματα Αναστασιάδη σε Σαμαρά

Στην Αθήνα ο Ν. Αναστασιάδης

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε