Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Παππάς: Τον Οκτώβριο 16.000 νοικοκυριά στις παραμεθόριες περιοχές θα απολαμβάνουν δορυφορικής τηλεοπτικής κάλυψης

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Αυτή τη στιγμή, εκατοντάδες πολίτες στις παραμεθόριες περιοχές ήδη έχουν εγκαταστήσει τα δορυφορικά τους πιάτα και, μέχρι τον Οκτώβριο, 16.000 νοικοκυριά ή 80.000 πολίτες στις παραμεθόριες περιοχές θα έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα, ενημέρωσε την Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ανακοινώνοντας ταυτοχρόνως ότι αναζητούνται πόροι για την επέκταση του προγράμματος σε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές.

Στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης της βουλευτή της ΝΔ, Άννας Μισέλ – Ασημακοπούλου, σχετικά με το τηλεοπτικό σήμα σε απομακρυσμένες περιοχές, ο κ. Παππάς έκανε λόγο για ένα «αποτελεσματικότατο πρόγραμμα», στο οποίο εντάχθηκε η χώρα με τις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης και για την επέκταση του οποίου αναζητούνται πόροι.
Ακόμη, ο αρμόδιος υπουργός αντιγύρισε με σφοδρότητα τα βέλη της βουλευτή περί απένταξης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του προγράμματος τηλεοπτικού σήματος από την Ψηφιακή Σύγκλιση, «για την οποία είχε προνοήσει η ΝΔ ως κυβέρνηση» και κατηγόρησε τη ΝΔ ως «απολύτως υπόλογη» για την αεροπειρατεία που συντελέστηκε στη χώρα εις βάρος του Δημοσίου.
«Η ΝΔ είχε προνοήσει για να καλύψει τις απομακρυσμένες περιοχές, της Δυτικής Μακεδονίας, της Θράκης, του Βορείου Αιγαίου, όπου είχε εγκριθεί ένα έργο με πόρους από την Ψηφιακή Σύγκλιση 1,2 εκατ. ευρώ, το οποίο σε έξι μήνες, το 2015 θα έλυνε το πρόβλημα για 200.000 μόνιμους κατοίκους. Ήρθε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το απένταξε και το ενέταξε εκ νέου με προϋπολογισμό 60% πάνω (1,9 εκατ. ευρώ) και από κρατικούς πόρους της ΕΕΤΤ, με πληθυσμιακή κάλυψη 75%, δηλαδή από 200.000 κατοίκους στους 42.000, ενώ άφησε έξω την Καβάλα και την Δράμα, την Λέσβο και την Μυτιλήνη», κατηγόρησε η κ. Ασημακοπούλου την κυβέρνηση.
«Μου κάνει εντύπωση που και σήμερα υπερασπίζεστε την σκανδαλώδη σύμβαση με την DIGEA, η οποία προέκυψε από διαγωνισμό παρωδία με έναν συμμετέχοντα, με εξευτελιστικό τίμημα για τον αέρα της χώρας τίμημα 18 εκατ. ευρώ εκ των οποίων βέβαια – γιατί πρέπει να διευκολύνουμε κιόλας τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών – το τίμημα καταβάλλεται τμηματικά και μέχρι στιγμής καταβλήθηκαν 7 εκατ. ευρώ» αντέδρασε ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος σε σκωπτικό τόνο είπε «συγχαρητήρια» που η ΝΔ, μία μέρα προς τις εκλογές ενέτασσε έργα.

«Μίλαγε ο κ. Σαμαράς στο Σύνταγμα και εσείς εντάσσατε έργα, μήπως και καλύψετε τις ενοχές σας από το τεράστιο σκάνδαλο της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, η οποία είχε δύο μαύρα, της ΕΡΤ πριν και το μαύρο για τους πολίτες των περιοχών που εμείς καλύπτουμε» είπε.

Ο κ. Παππάς προσέθεσε ότι είναι ειρωνεία να λέει η ΝΔ ότι είχε λύσει το πρόβλημα και ότι θα καλύπτονταν σε έξι μήνες ένα τέτοιο έργο, δεδομένου ότι απαιτούνται μόνο για τον διαγωνισμό ανάλογων έργων 14 μήνες και άλλοι επτά τουλάχιστον για το φυσικό αντικείμενο. «Θα φτάναμε στο τέλος του 2015 και βεβαίως αυτά τα έργα θα έπρεπε να γίνουν από δημόσιους πόρους. Τουλάχιστον τρία χρόνια θα έπαιρνε και με αμφίβολη αποτελεσματικότητα» προσέθεσε και ενημέρωσε ότι οι πόροι από την ΕΕΤΤ είναι πόροι από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους κι όχι πόροι από τους φορολογουμένους.

Ο αρμόδιος υπουργός, αντιπαρέβαλε στις κατηγορίες της κ. Ασημακοπούλου τη δράση της κυβέρνησης, με βάση την οποία οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι απολύτως και σαφώς περισσότερες και ποιοτικότερες και χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό, ενώ η δορυφορική τεχνολογία καλύπτει και τις πλέον ιδιαίτερες από μορφολογική άποψη περιοχές.
Ακόμη ο κ. Παππάς είπε ότι το καθαρό κόστος είναι 1,5 εκατ., καταβάλλεται εφάπαξ και δεν απαιτείται δέσμευση επιπλέον πόρων, ενώ η γραφειοκρατία παρακάμπτεται. Επίσης, παρέχεται εξοπλισμός (αποκωδικοποιητής και κεραία) με διετή εγγύηση, δωρεάν εγκατάσταση του εξοπλισμού, δωρεάν πρόσβαση για πάντα στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας στους σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας που μεταδίδονται από την δορυφορική πλατφόρμα των παρόχων και στους τουλάχιστον 50 ελεύθερους στον δορυφόρο τηλεοπτικούς και 30 ελεύθερους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Ο κ. Παππάς εξήγησε ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε από τις εθνικά ευαίσθητες περιοχές και τώρα αναζητούνται πόροι για την επέκτασή του σε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές.
Δεδομένου ότι η βουλευτής της ΝΔ είπε ότι η υπόθεση της DIGEA, μπήκε στο αρχείο από τον εισαγγελέα, ο αρμόδιος υπουργός παρέπεμψε στη ρήση «ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό» για να πει «αυτή η σύμβαση ήταν απολύτως ανήθικη εις βάρος του Δημοσίου. Διότι συντελέστηκε μια αεροπειρατεία, για την οποία η παράταξη της ΝΔ είναι απολύτως υπόλογη».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε