Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Παραμένουν διαφορετικές οι θέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Καμία πρόοδος όσον αφορά στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων δεν έγινε κατά τη συνάντηση Παπανδρέου-Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες.

«Οι θέσεις των δύο χωρών παραμένουν διαφορετικές στο μεγαλύτερο μέρος τους» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι και έκρινε «θετικό το γεγονός ότι στις συναντήσεις αυτές προσφέρεται η δυνατότητα να εξετάζονται αυτές οι θέσεις και όλο το ζήτημα».

Ο Σκοπιανός υπουργός σημείωσε ότι οι συναντήσεις και οι συνομιλίες αυτές μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην βελτίωση του κλίματος και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για το ενδεχόμενο επίτευξης προόδου και σύγκλισης των θέσεων των δύο χωρών.

Σε ερώτηση αν τα Σκόπια μπορούν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, χωρίς προηγουμένως να έχει επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας, ο Μιλόσοσκι ανέφερε ότι οι αποφάσεις γι΄ αυτά τα θέματα λαμβάνονται από την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πρόσθεσε όμως ότι η ΠΓΔΜ θεωρεί ότι για τις περιπτώσεις αυτές πρέπει να ισχύουν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, τα οποία η χώρα του έχει εκπληρώσει και για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Τέλος, ανέφερε ότι ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να καλέσει εντός του Απριλίου τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για νέο γύρο διαβουλεύσεων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε