Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Παραπέμπεται σε δίκη ο Άκης για την υπόθεση των υποβρυχίων

Παραπέμπεται σε δίκη ο Άκης για την υπόθεση των υποβρυχίων

– «Είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου γιατί δε με παραπέμπει το κόμμα μου. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέση με το κόμμα που υπηρέτησα»
– Ευθείες βολές και κατά του πρωθυπουργού
– Κατήγγειλε σκευωρία εις βάρος του από ΠΑΣΟΚ – ΝΔ

Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου για δύο αδικήματα και την παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο, αποφάσισε, με ευρεία πλειοψηφία, η Ολομέλεια της Βουλής έπειτα από μυστική ψηφοφορία, αποδεχόμενη το πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων.

Ειδικότερα, ψήφισαν 242 βουλευτές και στην κάλπη βρέθηκαν 236 έγκυρα, 6 άκυρα και 4 λευκά. Για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, υπέρ της παραπομπής του κ. Τσοχατζόπουλου ψήφισαν 216, 9 “κατά”, ενώ 7 δήλωσαν “παρών”, ενώ για το αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, υπέρ ψήφισαν 215, κατά 9, ενώ 8 δήλωσαν “παρών”.

Κατόπιν αυτού, στην Ολομέλεια της Βουλής θα γίνει η κλήρωση των πέντε μελών ανώτατων δικαστικών λειτουργών που θα απαρτίζουν το Δικαστικό Συμβούλιο.

Το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί για το αν έχουν ή όχι παραγραφεί τα αδικήματα με τα οποία διώκεται ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, αν θα υπάρξει διαχωρισμός τους και αν θα παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο ή στην Τακτική Δικαιοσύνη.

Κάθε κατηγορία που του αποδίδει το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής αρνήθηκε ξανά ο Άκης Τσοχατζόπουλος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, λίγο πριν οι πρώην συνάδελφοί του αποφασίσουν να τον παραπέμψουν στο Ειδικό Δικαστήριο.

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε από κάποιους, -όχι χωρίς την έγκριση της πολιτικής της ηγεσίας-με σκοπό να αποπροσανατολίσουν τη κοινή γνώμη και το λαό μας, σε μια πρωτοφανή διχαστική, ανήθικη πολιτικά και απαράδεκτη νομικά πρόταση», τόνισε ο πρώην υπουργός Άμυνας, κατηγορώντας ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Έβαλε και πάλι στο κάδρο των ευθυνών μέλη του ΚΥΣΕΑ της «αμαρτωλής» περιόδου, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός, οι σημερινοί αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος και Ευάγγελος Βενιζέλος, η Βάσω Παπανδρέου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Δημήτρης Ρέππας και ο Γιάννης Μαγκριώτης. Όπως τόνισε, «χωρίς τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, που ήταν όλες ομόφωνες, δεν μπορούσε να προχωρήσει τίποτα».

Κατηγόρησε την Επιτροπή «με πρωταγωνιστικό ρόλο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ», «έθαψε» αναιτιολόγητα το αίτημά του να κληθούν να καταθέσουν τα μέλη του τότε ΚΥΣΕΑ. «Αν δεν ήταν ουσιώδεις μάρτυρες τα μέλη του τότε ΚΥΣΕΑ, η τότε ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, τότε ποιοι ήταν; Γιατί φοβήθηκαν τις καταθέσεις τους; Θα σας πω εγώ γιατί: Γιατί φοβήθηκαν την αλήθεια», είπε.

Επανέλαβε πάντως το αίτημά του: «θα πρότεινα, όσοι υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης ήταν υπουργοί την περίοδο 1998-2004, μέλη του τότε ΚΥΣΕΑ, να μιλήσουν στην Ολομέλεια και να ενημερώσουν τους βουλευτές πριν αυτοί ψηφίσουν, αν έγινε ουσιαστικός διάλογος τότε στο ΚΥΣΕΑ». «Διευκόλυνση» χωρίς επηρεασμό των μελών του ΚΥΣΕΑ και του Ανώτατου Νομικού Συμβουλίου δε γίνεται! Καταλάβατε, πώς γίνεται δεδομένο το ζητούμενο;», διερωτήθηκε.

Συνέχισε τονίζοντας ότι αν έστεκε ο συλλογισμός του πορίσματος «θα ίσχυε για όλα τα μέλη του συλλογικού οργάνου (ΚΥΣΕΑ) που έλαβε τις αποφάσεις». «Δηλαδή, μας λένε με περισσό θράσος ότι η τότε κυβέρνηση μέσω του ΚΥΣΕΑ και κατόπιν εισήγησης του Πολεμικού Ναυτικού και όλων των άλλων αρμόδιων, αποφάσισε το πρόγραμμα των υποβρυχίων για να εξυπηρετηθούν τα σχέδια των μιζαδόρων!».

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε και πάλι το πόρισμα της Επιτροπής «προκατασκευασμένο, που αντί να δώσει πειστικές απαντήσεις με βάση την εντολή σας, κάνει ακόμα πιο φανερή την κραυγαλέα σκοπιμότητα και το πολιτικό σχέδιο της εκ των προτέρων ενοχοποίησής μου. Αυτή η βολική για κάποιους εικονική πραγματικότητα που σας παρουσίασαν, είναι ολότελα κάλπικη. Είναι μνημείο πλαστογράφησης της αλήθειας!».

«Επιχειρούν αγωνιωδώς να αποδείξουν ότι δωροδοκήθηκα. Δεν το κατάφεραν και δεν θα μπορούσαν να το καταφέρουν. Γιατί; Γιατί είναι ένα τεράστιο ψεύδος», συνέχισε στην ομιλία του ο πρώην υπουργός και χαρακτήρισε παράνομο και αυθαίρετο το συμπέρασμα του χρηματισμού. «Αυθαίρετο, γιατί δεν παρέχεται το οποιοδήποτε αποδεικτικό υλικό που να συνδέει τη δραστηριότητα αυτής της ομάδας με τον υπουργό. Δηλαδή χρησιμοποιείται το αποτέλεσμα στο οποίο κατέληξε η Επιτροπή ως απόδειξη των κατηγοριών της».

«Δωροδοκήθηκα, γιατί έτσι το θέλει η Επιτροπή!», συνέχισε και πρόσθεσε: «Δηλαδή προσπαθούν να σας πείσουν ότι εδώ έχουμε τη μοναδική στον κόσμο περίπτωση δωροδοκίας που έγινε χωρίς ο δήθεν δωροδοκούμενος να επηρεάσει κανέναν, χωρίς να έχει υπάρξει παράνομη ή επαχθής σύμβαση, χωρίς να πάσχει η απευθείας ανάθεση και χωρίς να έχει υπάρξει ζημία του δημοσίου! Δεν υπάρχει καμία μαρτυρία περί δικής μου δωροδοκίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

‘Αρχισε η μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή Τσοχατζόπουλου

Θλιβερή τηλεοπτική εμφάνιση ‘Ακη – Δεν εξήγησε τα ανεξήγητα

Με δύο βαριά κακουργήματα το ΠΑΣΟΚ “τελειώνει” τον Άκη

Άκης: “Καμία ευθύνη για τα υποβρύχια – Οι άλλοι φταίνε

Αδικαιολόγητο πλουτισμό του Άκη δείχνει το ΣΔΟΕ – Βρέθηκε με 55 εκατ δραχμές από το πουθενά

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε