Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Παρασκήνιο Newsit: Και ο Κώστας Λαλιώτης χθες δίπλα στον πρωθυπουργό

Παρασκήνιο Newsit: Και ο Κώστας Λαλιώτης χθες δίπλα στον πρωθυπουργό

Αν ζούσε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου και έβλεπε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου σίγουρα θα επαναλάμβανε την ιστορική φράση…«νίκησε η Αυτοδιοίκηση».

Ωστόσο στην εποχή του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος προτίμησε να δώσει χαρακτήρα εθνικών εκλογών σε μια ύστατη προσπάθεια να συσπειρώσει τα κομματικές και εκλογικές δυνάμεις.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνιζαν ότι η επιλογή του κ. Παπανδρέου δικαιώθηκε εκ των πραγμάτων καθώς το «εκβιαστικό» κατά πολλούς δίλημμα που έθεσε μέσω της διακαναλικής συνέντευξης έπιασε τόπο. Διαφορετικά τονίζουν τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για το κυβερνών κόμμα και ενδεχομένως για την ίδια την πορεία της χώρας, ενώ ορισμένοι είχαν την άποψη ότι ίσως το δίλημμα αυτό να έσπρωξε τελικά τους πολίτες στην αποχή.

Από κει και πέρα όμως τα περί «καθαρής νίκης» ως πήχυ για να μην προχωρήσει ο πρωθυπουργός σε πρόωρες εκλογές τελικά δεν τηρήθηκαν και αποδείχθηκαν μάλλον «μπλόφα» σε μια προσπάθεια και μόνο συσπείρωσης των κομματικών δυνάμεων.

Ο κ. Παπανδρέου λέγεται ότι έφθασε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντα γύρω στις 7 το βράδυ, όπου τον υποδέχθηκαν ο γραμματέας Μιχάλης Καρχιμάκης και η υπεύθυνη Τύπου του κόμματος Μαρία Καρακλιούμη, ενώ βρίσκονταν ήδη στα κεντρικά γραφεία ο γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Έξαρχος, αρκετοί υπουργοί και υφυπουργοί όπως ο Χάρης Παμπούκης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Τίνα Μπιρμπίλη, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Χάρης Καστανίδης, η Μιλένα Αποστολάκη, Άννα Νταλάρα και ο…Κώστας Λαλιώτης!

Την ίδια ώρα στα τηλεοπτικά πάνελ τη μάχη έδιναν ο Δημήτρης Ρέππας, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προς έκπληξη πολλών, η Λούκα Κατσέλη, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Tηλέμαχος Χυτήρης, ο Πάνος Μπεγλίτης…

Άφαντοι, ο αντιπρόεδρος Θόδωρος Πάγκαλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης βρισκόταν διαρκώς στα γραφείο του το υπουργείο.

Ο κ. Παπανδρέου κάθισε στο γραφείο του στη Ιπποκράτους στον 6ο όροφο μέχρι τις 10.30 το βράδυ και μέσα στις τρεις ώρες που παρέμεινε ενημερώθηκε αναλυτικά για τη αποτελέσματα και μόλις απέκτησε ξεκάθαρη εικόνα αναχώρησε για το Μέγαρο Μαξίμου όπου έκανε την δήλωση γύρω στις 11 το βράδυ.

Μια δήλωση που διαμορφώθηκε από τα άτυπο γκάλοπ που έκανε ο κ. Παπανδρέου στα στελέχη της κυβέρνησης με τα οποία είτε συναντήθηκε, είτε τηλεφωνήθηκε προκειμένου να τους ζητήσει την άποψη εάν έπρεπε να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές καθώς η νίκη δεν ήταν … «καθαρή».

Οι πληροφορίες φέρουν σχεδόν όλα τα μέλη της κυβέρνησης με τον ή τον άλλο τρόπο να απάντησαν αρνητικά στον πρωθυπουργό και έτσι ο κ. Παπανδρέου δήλωσε… «συνεχίζουμε τη δουλειά μας…προχωράμε μπροστά, δεν σταματάμε» προς ανακούφιση όλων, εντός και εκτός Ελλάδος.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου διαμόρφωσε μόνος του το τελικό κείμενο της δήλωσης, ενώ σε διπλανό γραφείο ήταν συγκεντρωμένοι οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Χ. Παμπούκης, Π. Γερουλάνος, Δ. Δρούτσας, Γ. Πεταλωτής, Δ. Δόλλης, Ν. Αθανασάκης και Ρ. Βάρτζελη οι οποίοι περίμεναν με αγωνία τη δήλωση του πρωθυπουργού.

Πάντως αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι το χαρτί των εκλογών παραμένει στο τραπέζι καθώς ο κ. Παπανδρέου δεν αναφέρθηκε καν στο ζήτημα αυτό, ούτε καν σε αναφορά για εξάντληση της 4ετίας, αφήνοντας έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε