Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Παρατείνεται το θρίλερ με τα εργασιακά – Μικρό “παράθυρο” άφησε ο Κουβέλης στον Βενιζέλο εάν υπάρξουν νέες βελτιώσεις από την τρόικα

Παρατείνεται το θρίλερ με τα εργασιακά – Μικρό “παράθυρο” άφησε ο Κουβέλης στον Βενιζέλο εάν υπάρξουν νέες βελτιώσεις από την τρόικα

– Επαφές ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με τον εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, κ. Σταμάτη για συμβιβαστική λύση
– Εκπρόσωπος της Κομισιόν διέψευσε τον Στουρνάρα ότι υπάρχει συμφωνία και μίλησε μόνο για πρόοδο
– Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζονται
– Σε ένα άρθρο τα μέτρα σύμφωνα με τον Στουρνάρα, αλλά αντιδρά η ΔΗΜΑΡ
– Βράζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ για να ψηφίσει τα μέτρα

Παρά την αναφορά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα ότι το πακέτο έχει κλείσει και έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, μετά την υποχώρησή της στα εργασιακά ζητήματα, φαίνεται πως δεν συμφωνούν όλοι στον κυβερνητικό συνασπισμό με αυτό και αυτό μπορεί να πυροδοτήσει ραγδαίες εξελίξεις κυρίως όταν έρθει η ώρα της υπερψήφισης των μέτρων.

Νέα «μεσολαβητική» προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει απόψε συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ανέλαβε σήμερα το βράδυ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, συνομιλώντας τηλεφωνικά τόσο με τον πρωθυπουργό, όσο και με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Κουβέλης ανέφερε στον κ. Βενιζέλο ότι η Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ είναι αδύνατο να ψηφίσει τα εργασιακά. Άφησε, πάντως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανοιχτή κάποια χαραμάδα να τα ψηφίσει, σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω βελτίωση.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για τη συνομιλία του με τον κ. Κουβέλη. Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν να συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Ωστόσο τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα από την Πέμπτη, καθώς ο κ. Βενιζέλος αναχωρεί το πρωί για τις ΗΠΑ. Πάντως, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτίθεται να συνεχίσει τις προσπάθειές του μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών από εκεί που θα βρίσκεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Η ΔΗΜΑΡ φαίνεται πως “αδειάζει” τον υπουργό Οικονομικών, καθώς θεωρούν πως οι αλλαγές στα εργασιακά δεν πρέπει να αποτελούν την σωστή βάση συζήτησης που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία. Κατά συνέπεια μετά την ολοκλήρωσης της δίωρης συνεδρίασης της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, το κόμμα αποοφάσισε πως παρότι υπήρξε πρόοδος, η θέση παραμένει σταθερή να μην ψηφίσει τα εργασιακά, καθώς υπάρχουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΗΜΑΡ θεωρεί βιαστικές τις κινήσεις του κ. Στουρνάρα, καθώς επιθυμούν το θέμα των εργασιακών να φτάσει σε πιο υψηλό επίπεδο και συγκεκριμένα να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης του πρωθυπουργού με τους ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ δεν θα τους ενοχλούσε το θέμα των εργασιακών να παγώσει προσωρινά και να απεμπλακεί από την καταβολή της δόσης. 

Η ΔΗΜΑΡ ζητά να κατατεθούν σε ξεχωριστό άρθρο οι αλλαγές στα εργασιακά, προκειμένου και να ηρεμήσουν τα πνεύματα στον κυβερνητικό σχηματισμό, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα να μην τα υπερψηφίσουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στους δημοσιογράφους θα υπάρξει ένα νομοσχέδιο που θα είναι ο προϋπολογισμός και ένα δεύτερο πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα τα “αιματηρά” μέτρα συμπεριλαμβανομένων και των εργασιακών.

Πάντως, η Νέα Δημοκρατία πλέον μετρά 127 βουλευτές μετά τις διαγραφές Νικολόπουλου και Σταυρογιάννη και το ΠΑΣΟΚ μετρά 33 βουλευτές. Σε περίπτωση που η ΔΗΜΑΡ δεν ψηφίσει τα μέτρα τα εργασιακά, τότε οι επώδυνες αλλαγές θα περάσουν με 160 βουλευτές, κάτι που σημαίνει όμως πως θα έχει τραυματιστεί η εικόνα της κυβέρνησης συνασπισμού.

Ωστόσο, κανείς δεν είναι σίγουρος ακόμα και για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ οι πληροφορίες ότι η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ βράζει, δημιουργεί την εντύπωση ότι ενώ κάποιοι περιμένουν εκπλήξεις από τη ΔΗΜΑΡ, δεν αποκλείουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν τα μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στουρνάρας: Το πακέτο έχει κλείσει! Συμφωνία και για επιμήκυνση! Θα επιδιωχθεί και κούρεμα του χρέους!

ΠΑΣΟΚ: Απειλεί να καταψηφίσει 2 διατάξεις στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε