Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Παρέμβαση Κίνας για την Ελλάδα

Παρέμβαση Κίνας για την Ελλάδα

”Επιτέλους συνεργαστείτε” λέει με αυστηρότητα η Κίνα σε Μέρκελ και Ολάντ, ενώ στην Ελλάδα συστήνει λιτότητα και να παρθούν τα αναγκαία επώδυνα μέτρα.

Οι χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται αντιμέτωπες με την κρίση χρέους, «πρέπει να έχουν περισσότερο κατά νου ότι βρίσκονται στο ίδιο πλοίο», μετέδωσε σήμερα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, λίγο πριν από τις κρίσιμες εκλογές στην Ελλάδα και τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μεξικό.

«Εάν συγκρίνουμε την ευρωζώνη με ένα γιγαντιαίο πλοίο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κανένας δεν θα βγει σώος και αβλαβής εάν το πλοίο αυτό βουλιάξει σε μια μεγάλη οικονομική θύελλα. Οι χώρες πάνω στο πλοίο πρέπει να τείνουν χείρα βοηθείας», αναφέρει στο σχόλιό του το Νέα Κίνα.

«Η Γερμανία και η Γαλλία, οι δυο οικονομικές κινητήριες δυνάμεις της ευρωζώνης, θα πρέπει να παραμερίσουν τις πολιτικές τους διαφορές, να ενισχύσουν τη διμερή τους συνεργασία και να διαδραματίσουν έναν πιο σημαντικό ρόλο για την επίλυση της κρίσης χρέους», τόνισε το πρακτορείο.

«Όσο για τις χώρες που κυρίως πλήττονται από την κρίση όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, αυτές θα πρέπει, όπως και οι λαοί τους, να κατανοήσουν περισσότερο την ανάγκη για επώδυνα μέτρα, όπως η πολιτική λιτότητας, η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματός τους», πρόσθεσε το Νέα Κίνα.

Η Κίνα, σημαντική κάτοχος ευρωπαϊκών ομολόγων, βλέπει όλο και περισσότερο την οικονομία της να πλήττεται από την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως των κινεζικών εξαγωγών.

Η κινεζική κυβέρνηση, η οποία θέλει να διαφοροποιήσει την τοποθέτηση του ξένου συναλλάγματος στο εξωτερικό, έχει στην κατοχή της, σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες εκτιμήσεις ειδικών, ευρωπαϊκά ομόλογα αξίας άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας και της ΕΕ δεσμεύτηκαν χθες να “διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη” στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε ενόψει της συνόδου κορυφής της G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού.

Στη σύνοδο αυτή, τη Δευτέρα και την Τρίτη, οι Ευρωπαίοι αναμένεται να δεχθούν για μια ακόμα φορά πιέσεις από τους εταίρους τους.

Το αποτέλεσμα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών αναμένεται να απασχολήσει τη σύνοδο αυτή παρά το γεγονός ότι το Μεξικό, το οποίο τη φιλοξενεί, ελπίζει να αποτρέψει να μονοπωλήσει η ευρωπαϊκή κρίση την ατζέντα της συνόδου κορυφής της G20.

Εξάλλου, ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ κάλεσε σήμερα, λίγο πριν αναχωρήσει για το Μεξικό, τους ευρωπαίους ηγέτες να ενεργήσουν με “αποφασιστικό” τρόπο για την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη.

«Ελπίζουμε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ενεργήσουν αποφασιστικά για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Υπάρχει κίνδυνος, η συνέχιση της κρίσης στην ευρωζώνη να προκαλέσει «μεγαλύτερη αποδυνάμωση των παγκόσμιων αγορών και να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική μας ανάπτυξη», τόνισε ο Ινδός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Σινγκ και με τον υπουργό Οικονομικών Πρανάμπ Μουχερτζί, η κρίση χρέους στην Ευρώπη είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που ευθύνονται για την επιβράδυνση της ινδικής οικονομίας.

Διαβάστε επίσης :

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε