Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Παρέμβαση Ομπάμα για την ελληνική οικονομία

– Για πρώτη φορά ο Aμερικανός πρόεδρος μιλάει ευθέως για την ελληνική οικονομία
– Είπε οτι η ελληνική κρίση γκρέμισε το χρηματιστήριο και συνολικά την επανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας
– Μίνι σύνοδος Ομπάμα- Ευρωπαίων ηγετών

“Η γενική εκτίμηση είναι οτι η καμπύλη της ανάπτυξης των ΗΠΑ κινείτο με ταχύτερο ρυθμό πρίν ανακύψει το πρόβλημα του ελληνικού χρέους” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα σε συνέντευξη τύπου ο οποίος μάλιστα αποκάλυψε οτι η ελληνική οικονομία ουσιαστικά “τορπίλισε” την προσπάθεια ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας αφού έριξε το χρηματιστήριο και μπλόκαρε σημαντικές επενδύσεις λόγω αβεβαιότητας.

Ο κ. Ομπάμα επανέλαβε τη διαπίστωση οτι οι οικονομίες ΗΠΑ-  Ευρώπης λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. “Προφανώς, εφόσον (οι ΗΠΑ) είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην Ευρώπη. Αυτό αληθεύει και αντιστρόφως”, είπε  ο Αμερικανός πρόεδρος.”Το σημαντικότερο πράγμα που μπορώ να κάνω για την Ευρώπη είναι το ίδιο που μπορώ να κάνω για τις ΗΠΑ, να προωθήσω την ανάπτυξη και την απασχόληση στις ΗΠΑ”, πρόσθεσε.

Σύνοδος- αστραπή μεταξύ Ομπάμα και ηγετών της ΕΕ Καθησυχαστικός ο Βαν Ρομπάι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν για μια σύνοδο-αστραπή, σε μια προσπάθεια να εξανεμίσουν τις ανησυχίες για την οικονομική κρίση.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συζητούν το σχέδιο βοήθειας για τις ιρλανδικές τράπεζες και οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει από τους Ευρωπαίους να ενεργήσουν γρήγορα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο κ. Βαν Ρομπάι υπογράμμισε ότι τα βασικά οικονομικά μεγέθη στην Ευρώπη είναι “ισχυρά” όσον αφορά την ανάπτυξη και το χαμηλό πληθωρισμό και ότι οι Ευρωπαίοι θέτουν σε εφαρμογή “τα απαραίτητα εργαλεία” να να στηρίξουν οικονομικά τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους ΗΠΑ και ΕΕ κάλεσαν τους εταίρους τους στην G20 “να αποφύγουν τις πολιτικές της ανταγωνιστικής υποτίμησης” κάνοντας ένα σαφή υπαινιγμό στη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Κίνα. Η δήλωση αυτή πάντως έχει ιδιαίτερη σημασία μετά τις έντονες επικρίσεις που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι για την πρόσφατη απόφαση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας να αγοράσει κρατικά ομόλογα ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που είχε επίσης ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του δολαρίου.

Σημειώνεται πως στη σύνοδο αυτή, που διήρκησε 90 λεπτά, συναντήθηκαν για πρώτη φορά ο Ομπάμα με τον Βαν Ρομπάι.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε