Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Πέντε αγκάθια στο δρόμο της νέας κυβέρνησης

– Βαθιά ύφεση, μεταρρυθμίσεις που έχουν κολλήσει, εφεδρεία για 30.000 και αποκρατικοποιήσεις
– Λίγα μόνο από όσα έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση συνεργασίας για να προχωρήσει το πρόγραμμα
– Επιπλέον πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από το “κούρεμα” για τα ασφαλιστικά ταμεία
– Αποκάλυψη Newsit: Παπαδήμος: “Εγώ παίρνω τις αποφάσεις”

Ο δρόμος της νέας κυβέρνησης μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι καθώς, παρά την αισιοδοξία που έφερε κυρίως η αλλαγή πρωθυπουργού, τα προβλήματα παραμένουν και είναι τεράστια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει έναν προϋπολογισμό που κινδυνεύει να εκτροχιαστεί, μεταρρυθμίσεις που κάποια στιγμή πρέπει να εφαρμοστούν, βαθιά ύφεση, υψηλό έλλειμμα, ανεργία 18%.

Πέντε είναι τα κύρια αγκάθια στο δρόμο του Λουκά Παπαδήμου και των συνεργατών του, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

1.Η μεγάλη υστέρηση εσόδων

Ο προϋπολογισμός του 2011 αναμένεται να κλείσει με έλλειμμα 8,9% με τον στόχο να είναι για 8,5%. Την ίδια στιγμή τα φορολογικά έσοδα εμφανίζουν υστέρηση 3 δισ. ευρώ το δεκάμηνο, ενώ οι προοπτικές για τα έσοδα από το τέλος ακινήτων δεν είναι πολύ καλές για την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

2.Ύφεση

Η Κομισιόν προβλέπει ύφεση 2,8% για το 2012 ενώ το προσχέδιο προϋπολογισμού την υπολογίζει στο 2,5%, ωστόσο καμία από τις δύο εκτιμήσεις δεν μοιάζει πολύ εφικτή στην παρούσα κατάσταση, που τα λουκέτα πέφτουν βροχή και η ανεργία καλπάζει.

3.Μεταρρυθμίσεις

Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να βγάλει στην εφεδρεία 30.000 άτομα στο δημόσιο ως το τέλος του χρόνου και να συγχωνεύσει 11 φορείς του δημοσίου, πράγματα που αποτελούν προϋποθέσεις για την έκτη δόση. Πρέπει παράλληλα να προχωρήσει το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων με την “καυτή πατάτα” να βρίσκεται στα χέρια του Μ. Βορίδη.

4.Ιδιωτικοποιήσεις

Μόνο για φέτος πρέπει να έχουμε έσοδα 1,7 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, ωστόσο σύμφωνα με τα ΝΕΑ, η ιδιωτικοποίηση της Hochtief οδεύει προς σκόπελο με αποτέλεσμα το αεροδρόμιο των Σπάτων να οδηγείται σε παράταση της σύμβασης με τον νέο ιδιοκτήτη. Αυτό ίσως έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 200 εκ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για φέτος.

5.Ταμεία

Στοίχημα αποτελεί και η ενίσχυση των ταμείων μετά το κούρεμα, που θα τους προκαλέσει απώλειες 600 εκ. ευρώ το χρόνο, ενώ για τις τράπεζες προβλέπεται ανακεφαλαιοποίηση 30 δισ. ευρώ με την νέα συμφωνία.

“Συνεργασία και αλληλεγγύη”

Αυτά τα δύο πράγματα ζήτησε ο κ. Παπαδήμος από τους υπουργούς του στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, βάζοντας ως προτεραιότητα την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης και την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής. Μίλησε ωστόσο και για “πιστωτικό πρόβλημα με την καταβολή της έκτης δόσης” αλλά και για το στοίχημα της “επανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας”.

Διαβάστε την είδηση για το πρώτο υπουργικό
 
Διαβάστε επίσης:

Για ποια καυτά θέματα θα πάρει αποφάσεις η νέα κυβέρνηση των 100 ημερών
Η νέα κυβέρνηση: Ποιος είναι ποιος και το παρασκήνιο ως την ορκωμοσία
Αποκάλυψη Newsit: Παπαδήμος: Εγώ παίρνω τις αποφάσεις

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε