Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Πηγές Βρυξελλών: Ικανοποίηση για το Eurogroup – Αυξάνονται οι πιθανότητες παραμονής του ΔΝΤ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ικανοποίηση επικρατεί στις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η συμφωνία επί της αρχής που επιτεύχθηκε, χθες, επιτρέποντας την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, εκτιμάται πως ανοίγει το δρόμο για τον περιορισμό των διαφορών μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ. Κι αυτό γιατί η εφαρμογή του νέου πακέτου των μεταρρυθμίσεων διασφαλίζει πως στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα θα είναι στη δημοσιονομική θέση να βγει στις αγορές, είτε επαληθευθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις των Ευρωπαίων, είτε οι απαισιόδοξες του ΔΝΤ.

Επιπλέον, στην περίπτωση που επιτύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% θα έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, κυρίως στον τομέα της μείωσης της φορολογίας. Σε κάθε περίπτωση, στις Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν πως εφόσον το νέο πακέτο εφαρμοστεί, δεν θα χρειαστεί η Ελλάδα το σύνολο των 86 δισ. που προβλέπεται στο τρέχον πρόγραμμα και επομένως αποκλείεται η παράτασή του ή ένα νέο πρόγραμμα.

Οι λεπτομέρειες του πακέτου θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένων του ύψους των μέτρων που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο αλλά και του καθορισμού των αντισταθμιστικών μέτρων.
Ως εκ τούτου στις Βρυξέλλες θεωρείται περισσότερο πιθανό να επιτευχθεί τελική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου, ανοίγοντας το δρόμο και για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμάται πως μετά τη χθεσινή συμφωνία έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, την οποία αναγνωρίζει και το Ταμείο αυξάνοντας τις πιθανότητες παραμονής του. Όσο για το αν είναι τεχνικά εφικτό να συνάψει η Ελλάδα πρόγραμμα με το ΔΝΤ που να μην ξεπερνάει σε διάρκεια το πρόγραμμα του ESM, οι Βρυξέλλες πιστοποιούν πως το πρόγραμμα του ΔΝΤ μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ένα χρόνο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε