Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Πιλάβιος: Θα μπορούσαν να έχουν γλιτώσει 20 δισ. τα ταμεία!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η μεγάλη προμήθεια των 140.000 ευρώ, η μη κάλυψη των συμβατικών υποχρεώσεων κι η παράλειψη να ενημερωθούν τα ταμεία από τον υψηλό κίνδυνο των δομημένων ομολόγων…

οδήγησε στην αποκάλυψη της «Ακρόπολις» Χρηματιστηριακής, κατέθεσε στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση των ομολόγων ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αλέξιος Πιλάβιος.

Ο κ. Πιλάβιος αναφέρθηκε στα γεγονότα του Ιανουαρίου του 2007 και την εσωτερική πληροφόρηση που είχε η ΕΚ για την προσπάθεια ορισμένων χρηματιστηριακών εταιρειών να κάνουν επενδύσεις με ασφαλιστικά ταμεία. Από τις τέσσερις ελληνικές που εντοπίσθηκαν μπήκε ειδικός επίτροπος στην «Ακρόπολις» όπου εντοπίσθηκε προμήθεια 140.000 ευρώ από την πώληση στο ΤΕΑΔΥ. Το γεγονός ότι η «Ακρόπολις» δεν είχε την απαιτούμενη σύμβαση παροχής επενδυτικών συμβουλών με το Ταμείο, καθώς και το ότι δεν είχε ενημερωθεί το Ταμείο για τους κινδύνους από την αγορά του δομημένου ομολόγου ανάγκασε την ΕΚ στην αποστολή της υπόθεσης το Μάιο στην Εισαγγελία, στην Επιτροπή για το Βρώμικο Χρήμα και στο ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο μάρτυρας εντόπισε το ζήτημα της δυνατότητας των ταμείων να αγοράσουν φθηνότερα τα δομημένα ομόλογα, σημείο στο οποίο έγκειται και η ζημία. Παραδέχθηκε πώς η J.P.Morgan θα μπορούσε να πωλήσει απευθείας το ομόλογο στα ασφαλιστικά ταμεία, οπότε τα ταμεία θα είχαν γλιτώσει 20 εκ. ευρώ, ενώ η «Ακρόπολις» ενημέρωσε γραπτώς ήδη από τον Οκτώβριο του 2006 όλα τα ταμεία για την έκδοση του δομημένου ομολόγου.

Στην παραδοχή ότι η αδυναμία υπολογισμού της αξίας των δομημένων ομολόγων ως μέρος της συνολικής περιουσίας ενός ασφαλιστικού ταμείου, συμπαρασύρει και σε αδυναμία υπολογισμού και ελέγχου της τήρησης του ορίου του 23% ως ποσοτικού ορίου που θέτει ο νόμος για τις επενδύσεις των ταμείων, έφτασε εξεταζόμενος ο Διευθυντής Εργασιών του Δημοσίου της Τράπεζας Ελλάδος, Βασίλης Αλεξανδράκης.

Κατά τον μάρτυρα, η Τράπεζα Ελλάδος και συγκεκριμένα η Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων έχει κατά νόμο αρμοδιότητα για την αποτίμηση χαρτοφυλακίων, αλλά μόνον για τίτλους του εκδίδονται στην Ελλάδα και όχι τους εκδιδόμενους εκτός, άρα δεν είχε τέτοια αρμοδιότητα για το δομημένο ομόλογο της J.P.Morgan, ώστε είτε τα ταμεία να προσφύγουν για να κρίνει το συμφέρον ή μη της τιμής, είτε η τράπεζα να ελέγξει την επένδυση.

Αντιθέτως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Παπαχρήστος υποστήριξε ότι με πράξη του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος του Φεβρουαρίου 2004, υπάρχει το επαρκές πλαίσιο για τη διενέργεια ελέγχων και η υποχρέωση αποτίμησης των ομολόγων.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος μετέφερε την απάντηση του μάρτυρα ως προς το ρόλο της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας της Διαχείρισης της Περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, η οποία δεν λειτούργησε μετά το 2004, ότι η επιτροπή αυτή ουδέποτε είχε αρμοδιότητα για τις επενδύσεις των ταμείων σε ομόλογα.

Ο Στυλιανός Μαραβελάκης, τμηματάρχης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο οποίος συμμετείχε στην έκδοση του δομημένου ομολόγου της J.P.Morgan, υποστήριξε ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αρμοδιότητα, ούτε μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία των ομολόγων που εκδίδει στη δευτερογενή αγορά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των βουλευτών της ΝΔ, κατά τον κ. Μαραβελάκη, οι όποιες αντιρρήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων υπήρχαν ως προς την αρχική πρόταση της J.P.Morgan, ήταν μόνον για τη μη διασφάλιση του όρου της μη δημοσιοποίησης, ενώ το δάνειο αφορούσε θέματα άμυνας. Όταν υπήρξε η διαβεβαίωση για χορήγηση στο ομόλογο εμπιστευτικού αριθμού ISIN , ήρθησαν οι αντιρρήσεις και εκδόθηκε το ομόλογο.

Το εμπιστευτικό ISIN σημαίνει ακριβώς χαμηλή διαπραγματευσιμότητα του τίτλου, επεσήμαναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την κατάθεση του μάρτυρα, ενώ κατά την ίδια πηγή ο μάρτυρας είπε ότι δεν είναι συνήθης τόσο μεγάλος αριθμός αγοραπωλησιών δομημένου ομολόγου και μάλιστα με εμπιστευτικό ISIN.

Πάντως σε ερώτημα του Προκόπη Παυλόπουλου σχετικά με τις διακυμάνσεις της τιμής στη μεγάλη διαδρομή του ομολόγου σε μία ημέρα, ο μάρτυρας απάντησε ότι ο αριθμός των μεταβιβάσεων μέσα σε μία ημέρα δεν έχει σχέση με τη διαμόρφωση της τιμής.

Πληροφορίες περισσότερο τεχνικού περιεχομένου έδωσε ο τελευταίος μάρτυρας, ο σημερινός πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αναστάσιος Γαβριηλίδης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε